Bine de știut: cum să mănânci banane astfel încât să îți aducă beneficii, nu să-ți dăuneze

Bine de știut: cum să mănânci banane astfel încât să îți aducă beneficii, nu să-ți dăuneze

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2022 in SanatateSfaturi

Mulți oameni le iubesc pentru gustul, aroma și aspectul lor exotic. Bananele sunt foarte sănătoase, iată care sunt principalele lor beneficii:

1. Un set bogat de oligoelemente (în special mult potasiu, calciu, fosfor și fier).

2. Conțin o mulțime de vitamine B (precum și A și C).

3. Mulți aminoacizi benefici organismului (triptofan, metionină, lizină).

4. Indicele glicemic scăzut (în special bananele necoapte).

5. Conține o cantitate suficientă de fibre alimentare (fibre).

6. Conțin o cantitate mare de antioxidanți.

Toate acestea fac bananele bune pentru inimă, vasele de sânge, sânge, sistem nervos, ficat, intestine, oase, metabolism.

Dar pentru ca beneficiile să fie maxime și consumul de banane să nu-și arate efectele secundare negative asupra organismului, este important să respectați câteva reguli.

Deci, cum să mănânci corect bananele:

1. Bananele nu trebuie prelucrate termic, trebuie consumate crude

Mulți oameni folosesc bananele pentru a face prăjituri, creme și tot felul de deserturi. Însă tratamentul termic duce la distrugerea a 60-70 la sută din substanțele sănătoase (vitaminele și antioxidanții sunt distruși în special). Concluzie: Bananele trebuie consumate crude.

2. Înainte de a curăța bananele, acestea trebuie spălate în apă caldă

Unele cercetări științifice sugerează acest lucru. Cojile de banane conțin adesea toxine care se depun pe pulpă atunci când sunt decojite. Odată ajunse în organism, ele provoacă intoxicații.

3. Alege bananele verzi – sunt mai sanatoase decat cele galbene

Bananele verzi au un conținut ridicat de amidon rezistent. Este o fibră indigerabilă care este esențială pentru buna funcționare a intestinului, efecte benefice asupra microbiotei (microflora intestinală) și sănătății ficatului. Ne putem da seama după gustul diferit pe care îl au față de cele coapte.

În bananele coapte, amidonul se transformă în zahăr, care dăunează organismului.

4. Bananele nu trebuie consumate imediat după mese sau pe stomacul gol.

Acest lucru se datorează conținutului ridicat de același amidon și zahăr. Amestecate cu alimente, provoacă fermentație, iar pe stomacul gol – o creștere a acidității. Cel mai bine este să consumați banane la 1-2 ore după masă. O variantă ideală este să mănânci o banană ca al doilea mic dejun.

5. Când curățați o banană de coajă, nu aruncați firele albe care se află între piele și pulpă.

Acestea sunt floem (Floemul reprezintă un țesut al fasciculului fibrovascular al vaselor liberiene din plante prin care se conduce hrana produsă în frunze, la tulpină, rădăcină). În ele se acumulează cantitatea maximă de substanțe sănătoase – vitamine, oligoelemente și antioxidanți.

Bananele produc, de asemenea, o stare de bine. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de aminoacid triptofan, așa cum am scris mai sus. Odată ajuns în organism, triptofanul este transformat în neurotransmițătorul serotonină, ceea ce provoacă o creștere a dispoziției.

Apropo, există o concepție greșită conform căreia bananele (și alte fructe exotice) nu ar trebui să fie consumate de oamenii care trăiesc în zonele în care nu cresc. De fapt, nu există dovezi științifice, cu atât mai puțin studii randomizate, care să susțină această afirmație.

Cum susțin bananele sănătatea?

Vitaminele și mineralele conținute în banane susțin procesele fiziologice și previn diferite boli:

sistemul nervos – vitamina B6 activează metabolismul proteinelor, sinteza hemoglobinei, accelerează metabolismul fierului. O banană conține până la 30% din necesarul zilnic de piridoxină, care reduce excitabilitatea sistemului nervos central și sprijină funcționarea acestuia;

tubul digestiv – fructele necoapte conțin pectină și amidon rezistent, care acționează ca prebiotice (stimulează creșterea microflorei intestinale benefice);

sistemul cardiovascular – flavonoidele și potasiul normalizează tensiunea arterială, întăresc inima, reduc riscul de accident vascular cerebral;

diabet zaharat – fibrele reduc riscul de a dezvolta diabet de tip 2 prin incetinirea digestiei, absorbtia uniforma a carbohidratilor;

îmbătrânirea – vitamina C și catechinele rezistă eficient la schimbările din organism legate de vârstă. Antioxidanții întăresc sistemul imunitar, activează regenerarea celulară și mențin sănătatea pielii.

Bananele sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Și sunt, de asemenea, o sursă valoroasă de energie care vă va ajuta să vă restabiliți rapid puterea. În plus, sunt foarte gustoase și vă cresc starea de bine.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!