Beneficiile vitaminei B1 pentru sănătate și pericolele deficienței sale

Beneficiile vitaminei B1 pentru sănătate și pericolele deficienței sale

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Vitamina B1 are o mulțime de beneficii pentru organism, nu numai că ne menține mintea limpede și o memorie bună până la bătrânețe, dar ajută și la încetinirea îmbătrânirii celulelor creierului, așa că încercați să includeți zilnic în alimentația dumneavoastră alimente bogate în vitamina B1.

Nu este o coincidență faptul că vitamina B1 este supranumită vitamina vitalității, deoarece este responsabilă pentru o serie de procese care au loc în corpul nostru: sistemul nervos și imunitar, metabolismul energetic, reproducerea și creșterea.

Caracteristici ale vitaminei B1:

  • Vitamina B1 este solubilă în apă și este rapid distrusă la temperaturi mari și într-un mediu alcalin.
  • Vitamina B1 contribuie la activitatea tuturor organelor interne și joacă un rol cheie în metabolismul carbohidraților.
  • În combinație cu alte vitamine B și cu acid ascorbic, este o barieră de protecție împotriva bolilor infecțioase și virale.

Deficitul de vitamina B1

Aceasta este cea mai renumită și benefică vitamină, care aparține grupului de vitamine B. Deficiențele de vitamina B1 cauzează tulburări și chiar daune sistemului nervos, care duc la o boală gravă numită beri-beri sau deficiență de tiamină. Această boală a fost răspândită în unele părți ale Asiei în secolul al XIX-lea. S-a caracterizat prin letargie, slăbiciune musculară, pierderea forței, a energiei și a activității umane.

în condițiile moderne, metabolismul cu deficiență de vitamina B1, poate fi exprimat prin apariția depresiei și iritabilității, însoțită de insomnie, oboseală, atât fizică, cât și mentală. Munca tractului digestiv este perturbată și există frecvente manifestări de amorțeală a extremităților.

Memoria are de suferit și apare o senzație ca de febră, chiar dacă temperatura corpului este normală. Deficitul de tiamină poate duce la dificultăți de respirație și insuficiență cardiacă. Organismul uman are nevoie de nutrienți și vitamine în fiecare zi, iar dacă alimentele nu acoperă nevoile organismului, trebuie să luați vitamine și suplimente alimentare pentru a completa doza zilnică necesară.

Doza zilnică necesară

Un adult ar trebui să consume de la 1,0 până la 1,2 mg de vitamina B1 pe zi. Însă, dacă persoana face exerciții fizice sau are un nivel ridicat de stres, necesarul zilnic de vitamină va crește ușor.

Principalul factor de risc pentru deficitul de tiamină este alcoolul. Este important să ținem minte că există o legătură foarte strânsă între bolile de inimă, alcoolismul și deficiența de vitamina B1. Alcoolicii cronici au nevoie de 10 până la 100 de cantități mai mari de tiamină zilnic, deoarece sub influența alcoolului se dezvoltă o formă specială de beriberi (care duce la degenerarea creierului).

Dar vitamina B1 nu poate procura o astfel de cantitate de tiamină în corpul lor, ceea ce duce la insuficiența sa cronică, care la rândul său provoacă insuficiență cardiacă. De asemenea, nevoia de tiamină crește de 10 ori la persoanele cu diaree sau febră.

Interacțiunea vitaminei B1 cu mâncarea

Vitamina B1 intră în corpul unei persoane odată cu alimentele, dar, deoarece vitamina este ușor solubilă în apă, unele alimente o pot distruge. Corpul uman este deficitar în vitamina B1 atunci când persoana consumă cafea sau ceai în exces. Aceste băuturi au un efect diuretic și, deoarece tiamina este o vitamină solubilă în apă, este ușor excretată din corp împreună cu lichidul.

Aveți grijă la utilizarea fructelor de mare și a peștelui proaspăt, acestea conțin substanța tiaminază, care, în general, distruge această vitamină.

Combinația de vitamina B1 cu vitamina B12, scade colesterolul din sânge și neutralizează toxinele și stimulează sistemul imunitar.

Ce alimente sunt bogate în vitamina B1

În ceea ce privește vitamina B1, aceasta se găsește în următoarele produse vegetale: terci de tărâțe de orez, pâine cu tărâțe, fasole, soia, hrișcă, semințe de floarea soarelui, mazăre verde, spanac, sparanghel, roșii, vinete, varză de Bruxelles, drojdie. De asemenea, o cantitate mai mică de tiamină se găsește și în morcovi, pepene verde, ardei grași, dovleac, porumb, ananas, portocale, ovăz, linte, cartofi, usturoi, varză, semințe de susan, struguri.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!