Beneficiile sucului de morcovi: 8 motive pentru a-l adăuga în dieta ta zilnică

Beneficiile sucului de morcovi: 8 motive pentru a-l adăuga în dieta ta zilnică

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Sucurile proaspăt stoarse fac parte din alimentația zilnică a multor oameni. În special cele mai populare sunt portocalele, merele și roșiile. Toate sunt, fără îndoială, foarte gustoase și sănătoase. După cum știți, morcovii sunt o sursă excelentă de vitamine A, E și C, calciu, fier și antioxidanți. Rădăcină acestei legume este grozavă ca gustare, deoarece conține mulți nutrienți de care organismul are nevoie zilnic. În plus, îl puteți consuma sub formă de suc proaspăt stors.

Sucul de morcovi este un întreg complex de vitamine, o fabrică pentru producerea de energie și bună dispoziție. Sucul întărește sistemul imunitar, lucru important atât în ​​sezonul rece, cât și primăvara, când organismului îi lipsesc multe substanțe. Imunostimularea este facilitată, în special, de conținutul ridicat de caroten (provitamina A).

Pe lângă consumul intern, sucul de morcovi este folosit și ca medicament extern: din cele mai vechi timpuri a fost aplicat pe arsuri, răni, ulcere. Acum, băutura este adesea recomandată ca rețetă populară pentru diferite boli de piele – dermatită, psoriazis și altele. Cu toate acestea, atunci când este utilizat ca remediu extern pentru bolile de piele, sucul de morcovi trebuie luat și pe cale orală. Ca și în cazul conjunctivitei și oftalmiei (spălați ochii și beți).

Beneficiile sucului de morcovi

1. Accelerează metabolismul

Vitaminele B din sucul de morcovi ajută organismul să descompună grăsimile, proteinele și carbohidrații și să le transforme în energie. Rădăcina conține, de asemenea, fibre alimentare, care ajută la menținerea greutății corporale normale și la prevenirea obezității.

2. Întărește sistemul imunitar

Morcovii conțin carotenoizi, care îi oferă o culoare portocalie strălucitoare. Aceștia susțin creșterea și proliferarea celulelor T, celulele albe din sânge care protejează organele și sistemele de infecții. Corpul uman nu este capabil să producă singur aceste substanțe, motiv pentru care este atât de important să le obținem din alimente. Vitamina C găsită în morcovi susține și sistemul imunitar.

3. Întărește sănătatea ochilor

Vitamina A previne dezvoltarea orbirii nocturne și deteriorarea acuității vizuale, iar vitaminele B2, C și E protejează împotriva leziunilor celulare. Pe de altă parte, carotenoizii precum luteina și zeaxantina protejează împotriva efectelor nocive ale luminii albastre.

În plus, aproape toți acești micronutrienți și vitamine au un efect antioxidant asupra ochilor, ceea ce reduce riscul de a dezvolta anumite boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă. Toți acești nutrienți se găsesc în sucul de morcovi.

4. Sănătos pentru piele

Vitaminele C, E și K găsite în sucul de morcovi pot ajuta la sănătatea pielii. Vitamina C este un antioxidant și se găsește adesea în cremele de protecție solară. De asemenea, are un efect de întinerire, deoarece favorizează producția de colagen, întărește dermul deteriorat și previne formarea ridurilor.

Vitamina E poate proteja pielea de razele UV dăunătoare și poate ajuta la tratarea inflamației. Vitamina K joacă un rol important în vindecarea rănilor, deci este destul de eficientă în eliminarea cicatricilor și a vergeturilor.

5. De ajutor pentru femeile gravide

Femeile însărcinate au nevoie de acid folic, fier, calciu, vitaminele A, C și grupa B. Sucul de morcovi proaspăt stors este o sursă excelentă a acestor nutrienți. De exemplu, un pahar de suc proaspăt stors va furniza corpului aproximativ 10% din cantitatea zilnică recomandată de calciu și aproximativ 20% din aportul zilnic recomandat de acid ascorbic.

6. Îmbunătățește sănătatea creierului

Beta-carotenul are cel mai pozitiv efect asupra abilităților cognitive, deoarece are proprietăți antioxidante. Consumul său poate reduce stresul oxidativ din organism, care dăunează celulelor creierului. Aceasta înseamnă că poate reduce riscul anumitor tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența senilă.

După cum știți, sucul de morcovi este una dintre cele mai bogate surse de beta-caroten.

7. Protejează inima

Consumul de suc de morcovi poate îmbunătăți starea sistemului cardiovascular datorită efectului său antioxidant. Polifenolii, vitaminele și mineralele din rădăcină ajută la reglarea tensiunii arteriale și, de asemenea, pot reduce nivelul de colesterol rău din sânge.

Articolul are doar scop informativ. Pentru toate întrebările referitoare la posibilitatea utilizării sucului de morcovi ca remediu de sănătate, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Ai grijă de tine și de sănătatea ta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!