Beneficiile consumului ceaiului de măceșe pentru organismul nostru! Nu ar trebui să lipsească din casa nimănui!

Beneficiile consumului ceaiului de măceșe pentru organismul nostru! Nu ar trebui să lipsească din casa nimănui!

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ceaiul de măceșe este un ceai obținut din fructul trandafirului sălbatic (de câmp). Are o aromă delicată florală, ușor dulce, cu un gust de distinct. Situate chiar sub petalele de trandafir, măceșele sunt mici, rotunde și de obicei roșii sau portocalii.

Există câteva sute de specii de trandafiri, deși cercetările asupra măceșele s-au concentrat mai mult asupra fructelor plantei Rosa canina, trandafirul câinelui.

Măceșul – beneficii pentru sănătate

Măceșul are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățește imunitatea, sănătatea inimii, ajută la pierderea în greutate și împiedică îmbătrânirea pielii.

Bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care protejează sau reduc daunele celulare cauzate de moleculele numite radicali liberi. Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți pot proteja împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Într-un studiu privind conținutul de antioxidanți din șase extracte de fructe, s-a constatat că măceșele au cea mai mare capacitate antioxidantă.

Mai exact, s-a constatat că conține niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi și vitamine C și E, toate având proprietăți antioxidante puternice. Măceșele uscate pot conține mai puțini antioxidanți decât soiurile proaspete.

Deoarece ceaiul de măceșe poate fi făcut din oricare dintre acestea, puteți obține mai mulți antioxidanți utilizând măceșe proaspete în loc de măceșe uscate sau de ceai.

1. Pot menține un sistem imunitar sănătos

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale măceșelor este concentrația lor ridicată de vitamina C. Măceșele au unul dintre cele mai ridicate niveluri de vitamina C față de orice fruct și legumă.

Vitamina C joacă un rol important în sistemul imunitar, inclusiv:

  • stimularea producției de celule albe din sânge numite limfocite, care vă protejează corpul de infecții,
  • întărește funcția limfocitelor
  • ajută la menținerea barierei de protecție a pielii împotriva agenților patogeni externi

Pe lângă vitamina C, măceșii conțin niveluri ridicate de polifenoli și vitaminele A și E, care ajută la întărirea și protejarea sistemului imunitar.

2. Pot proteja împotriva bolilor de inimă

Datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți, ceaiul de măceșe este bun pentru inimă. Cercetările arată o relație între aportul de vitamina C și riscul bolilor de inimă.

O analiză a 13 studii a constatat că suplimentarea cu cel puțin 500 mg de vitamina C pe zi a fost asociată cu reduceri semnificative ale colesterolului LDL (rău) și trigliceridelor din sânge, doi factori de risc pentru bolile de inimă. În plus, studiile observaționale au legat aportul insuficient de vitamina C de un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă.

Măceșele sunt, de asemenea, bogate în flavonoide. S-a demonstrat că acești antioxidanți scad tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate și îmbunătățesc fluxul sanguin către inimă.

3. Vă pot ajuta să slăbiți

Cercetările arată că ceaiul de măceșe te poate ajuta să slăbești.

Cercetările arată că măceșele de la planta Rosa canina sunt bogate într-un antioxidant numit tilirosid, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor.

Într-un studiu de 12 săptămâni la 32 de adulți supraponderali, administrarea zilnică a 100 mg de extract de măceș a redus semnificativ greutatea corporală și grăsimea din burtă. Cu toate acestea, cercetările actuale se limitează la efectele extractului concentrat de măceș, mai degrabă decât la ceai.

4. Pot proteja împotriva diabetului de tip 2

Deși mecanismul exact nu este clar, unele cercetări sugerează că măceșele pot proteja împotriva diabetului de tip 2.

Într-un studiu efectuat la șoareci pe o dietă bogată în grăsimi, suplimentarea cu pulbere de măceșe timp de 10-20 de săptămâni a redus semnificativ zahărul din sânge, nivelul insulinei și creșterea celulelor grase în ficat, trei factori de risc pentru diabetul de tip 2.

Într-un alt studiu, extractul de măceșe a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge la șobolanii diabetici.

Ca și în cazul pierderii în greutate, cercetările actuale se limitează la extractul de măceșe și sunt necesare mai multe cercetări cu privire la relația dintre ceaiul de măceșe și riscul de diabet de tip 2.

5. Pot reduce inflamația și durerea

Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu proprietăți antiinflamatorii, inclusiv polifenoli și glicolipide. Glicolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi găsite în membranele celulare. Au fost studiate recent pentru proprietățile lor anti-inflamatorii puternice și capacitatea lor de a reduce durerile articulare.

Într-o revizuire a trei studii, suplimentarea cu măceșe a redus semnificativ durerea articulară la persoanele cu osteoartrita. Rețineți că cercetările privind proprietățile antiinflamatorii ale măceșelor s-au concentrat pe extractul concentrat, nu pe ceai.

6. Pot lupta împotriva îmbătrânirii pielii

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și este responsabilă pentru elasticitatea pielii. S-a demonstrat că vitamina C promovează sinteza colagenului și protejează celulele pielii de daunele provocate de soare, ceea ce ajută la menținerea pielii mai fermă și mai tânără. Deoarece ceaiul de măceșe este bogat în această vitamină, consumul acestuia vă poate ajuta pielea.

În plus, ceaiul de măceșe conține astaxantină carotenoidă, care poate avea efecte anti-îmbătrânire, deoarece ajută la prevenirea distrugerii colagenului. Alte carotenoide din ceaiul de măceșe pot fi benefice și pentru sănătatea pielii. În special, vitamina A și licopenul sunt cunoscute pentru a proteja celulele pielii de daunele provocate de soare.

Ceaiul de măceșe este ușor de preparat acasă

Ceaiul de măceșe are un gust tart ca un măr verde și poate fi preparat din fructele oricărei plante de trandafir sălbatic. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea măceșelor de la o plantă tratată cu un pesticid care nu este marcat ca fiind sigur pentru consumul uman.

Măceșele arată ca niște mere roșii sau portocalii în miniatură și stau chiar sub petalele de flori ale trandafirilor.

Cum se prepară măceșele?

Măceșele proaspete pot fi folosite pentru prepararea ceaiului, după ce le-am clătit bine pentru a îndepărta murdăria și resturile.

Puneți 4-8 măceșe într-un pahar (240 ml) de apă fiartă. Lăsați ceaiul să infuzeze timp de 10-15 minute, apoi îndepărtați fructele.

Puteți folosi și măceșe uscate. Puteți usca singuri măceșele proaspete sau puteți cumpăra ceai pre-uscat cu măceșe întregi.

Pentru a prepara, puneți 1-2 lingurițe de măceșe uscate în infuzor și introduceți-l într-o ceașcă (240 ml) de apă fiartă. Se lasă 10-15 minute și apoi se scoate infuzorul.

Dacă vi se pare ceaiul prea tart, încercați să adăugați un îndulcitor, cum ar fi mierea, pentru a echilibra aroma.

Ceaiul de măceșe este delicios atât proaspăt preparat, cât și rece.

Măceșe: contraindicații

Nu s-a demonstrat că ceaiul de măceșe provoacă efecte secundare grave la majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, unii oameni ar trebui să evite ceaiul de măceșe.

De exemplu, siguranța și eficacitatea ceaiului de măceșe nu au fost studiate la femeile gravide și care alăptează. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a bea ceai.

În plus, datorită nivelurilor sale ridicate de vitamina C, ceaiul de măceșe poate crește riscul de pietre la rinichi la unele persoane.

În cele din urmă, dacă luați în prezent litiu – un medicament utilizat pentru tratarea problemelor de sănătate mintală – este recomandat să evitați ceaiul de măceșe, deoarece efectul său diuretic poate crește concentrația de litiu în corpul dumneavoastră, provocând efecte secundare grave.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!