Sunătoarea a fost folosită de sute de ani ca medicament în medicina alternativă în diferite culturi pentru combaterea diferitelor boli. A fost utilizată cel mai mult pentru simptomele tulburărilor de anxietate și depresie, pentru îngrijirea rănilor și arsurilor.
Sunătoarea ( Hypericum perforatum ) este o plantă perenă cu flori galbene strălucitoare. Aparține familiei sunătoare. Chiar și grecii antici foloseau planta pentru a trata o serie de boli: de la mușcăturile animalelor la tulburările mentale. Proprietățile benefice ale sunătoarei rămân relevante astăzi, dar eficacitatea și siguranța sa științifică rămân în mare parte neexplorate.
Compoziția chimică a sunătoarei
Sunătoarea conține cel puțin 12 ingrediente biologic active care explică gama sa largă de proprietăți benefice: flavonoide, taninuri, derivați antraceni, retinol, colină, terpene, uleiuri esențiale, carotenoizi, alcaloizi, acizi ascorbici și nicotinici, minerale, minerale.
Hipericina și hiperforina sunt deosebit de valoroase printre ele. Acești doi compuși biologic activi au efecte medicale semnificative, inclusiv antidepresiv, antiviral și antioxidant.
Alte substanțe chimice, inclusiv flavonoide (quercetină, rutină, luteolină) și taninuri au proprietăți antiinflamatorii.
PROPRIETĂȚILE FARMACOLOGICE ALE SUNĂTOAREI
Sunătoarea are efect antiinflamator, antidepresiv, sedativ, antihelmintic, antimicrobian, antibacterian, antiseptic, hemostatic, diuretic, astringent, analgezic, vindecarea rănilor, efect coleretic.
Proprietățile medicinale ale sunătoarei
SUNĂTOARE CA ANTIDEPRESIV
Această plantă medicinală este utilizată pe scară largă în Europa ca antidepresiv natural. Este potrivită pentru tratamentul formelor ușoare și moderate de boli psihologice, dar nu este recomandată pentru depresia severă și tulburarea bipolară.
Conform unor studii, acțiunea sa este echivalentă cu unele antidepresive prescrise precum fluoxetina, amitriptilina și maprotilina. Substanțele active din plantă (hipericină și hiperforină) reglează nivelurile de dopamină, serotonină, noadrenalină și L-glutamat, afectând starea de spirit și reducând nivelul hormonului stresului.
Efectul tratamentului cu sunătoare se vede imediat, ci în câteva săptămâni. Din acest motiv, nu este potrivit pentru ajutor împotriva atacurilor de panică, a stresului și a altor forme acute de tulburări psihologice.
SUNĂTOARE ÎN GINECOLOGIE
Sunătoare este recomandată femeilor cu sindrom de menopauză. Planta influențează atât simptomele fizice, cât și cele emoționale, reducând iritabilitatea, durerile în piept, bufeurile, transpirațiile nocturne și poftele. Studiile arată că intensitatea acestor simptome a scăzut cu 50%.
Planta ajută, de asemenea, la reducerea crampelor menstruale și la normalizarea ciclului și este eficientă în tratarea sindromului premenstrual.
PROPRIETĂȚI ANTIINFLAMATORII
Utilizarea sunătoarei pentru combaterea proceselor inflamatorii din organism nu a fost studiată suficient de bine. Cu toate acestea, experimentele pe șobolani și șoareci de laborator arată o limitare semnificativă statistic a expresiei agenților inflamatori în organism.
EFECTE ASUPRA TRACTULUI GASTRO-INTESTINAL
Sunătoarea, printre altele, are un efect gastroprotector. În laborator, s-a observat o scădere a enzimelor din sânge responsabile de colita intestinală, precum și o scădere a incidenței ulcerelor gastrice.
SUNĂTOARE ÎN DERMATOLOGIE
Extractul acestei plante medicinale este utilizat ca agent antibacterian pentru rezolvarea problemelor dermatologice. Deși există multe produse topice pe bază de sunătoare pe piața farmacologică, se crede că formele orale au un efect mai puternic asupra vindecării rănilor decât preparatele topice care conțin sunătoare. Sunătoare încetinește creșterea unor tipuri de microorganisme prezente în tăieturi și răni, acționând ca un antiseptic.
ACȚIUNE ANTIOXIDANTĂ
O altă proprietate benefică a sunătoarei este capacitatea sa de a reduce stresul oxidativ. Organismul devine mai rezistent la efectele oxidative ale contaminanților, conservanților și substanțelor chimice. Efectul pozitiv se extinde la conexiunile neuronale, încetinind îmbătrânirea creierului, demența, reducând probabilitatea bolii Alzheimer și Parkinson.
Efectele secundare ale sunătoarei
Sunătoarea este o plantă naturală, așa că mulți o consideră un remediu sigur. Acest lucru nu este total adevărat. Produsele pe bază de plante se comportă ca orice medicament. Au atât un efect terapeutic puternic, cât și efectele lor secundare, care uneori reprezintă o amenințare pentru sănătatea și viața umană.
Cel mai frecvent efect secundar este hipersensibilitatea pielii la lumina soarelui. Persoanele cu pielea deschisă trebuie să se ferească de expunerea prelungită la soare și se recomandă utilizarea unei protecții solare cu un grad ridicat de protecție în timpul tratamentului.
Alte reacții adverse includ:
- Flatulență;
- Constipație;
- Amețeală;
- Gură uscată;
- Durere de cap;
- Hipertensiune (tensiune arterială crescută);
- Greață;
- Urinare frecventa.
Aceste efecte apar la mai puțin de 5% dintre pacienți și sunt considerate rare și ușoare.
Pe lângă aceste reacții adverse, sunătoarea poate provoca o reacție care pune viața în pericol, numită sindromul serotoninei, atunci când este administrată cu anumite medicamente. Sindromul serotoninei poate apărea din cauza acumulării de prea multă serotonină. Simptomele sale includ tulburări, hipertermie, transpirație, palpitații și tulburări neuromusculare, inclusiv rigiditate.
Contraindicații: cine nu ar trebui să consume sunătoare?
Nu este recomandat să consumați sunătoare în timpul sarcinii, alăptării sau a problemelor de fertilitate. De asemenea, s-a observat că sunătoarea poate agrava simptomele ADHD, mai ales dacă acești pacienți iau metilfenidat.
Este interzis persoanelor cu risc de a dezvolta orice formă de tulburare psihotică (cum ar fi schizofrenia).
La pacienții cu tulburare bipolară, planta influențează episoadele de nervozitate, o etapă a tulburării în care pacientul este excesiv de energic și nervos.
Interacțiunea cu medicamentele
Sunătoarea are capacitatea de a interacționa cu majoritatea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală. Este important să consultați un medic despre siguranța tratamentului concomitent cu alte medicamente. Unii profesioniști din domeniul sănătății cred chiar că riscurile tratamentului pe bază de plante depășesc beneficiile potențiale.
CE NU POATE CONSUMA SUNĂTOARE?
Utilizarea concomitentă a sunătoarei cu alte antidepresive, în special cu inhibitori ai recaptării serotoninei (salconină, venlafaxină și duloxetină) nu este permisă, deoarece există riscul de criză serotoninergică. Fluoxetina și sertralina pot provoca, de asemenea, sindromul serotoninei care pune viața în pericol.
Din același motiv, nu trebuie consumată în cazul migrenei în masă pe bază de triptani , inclusiv sumatriptan, naratryptan, rizatryptan și zolmytryptan.
Anticonvulsivantele, inclusiv carbamazepina, fenobarbitalul și fenitoina, își pierd eficacitatea, ceea ce poate duce la pierderea controlului convulsiilor.
Contraceptive hormonale. Eficacitatea tuturor metodelor contraceptive hormonale, inclusiv a implanturilor, dar nu și a contraceptivelor intrauterine, poate fi redusă. Utilizarea concomitentă poate provoca sângerări și sarcini nedorite.
Blocante ale canalelor de calciu. Concentrațiile plasmatice de amlodipină, nifedipină și verapamil sunt reduse.
Antihistaminice. Utilizarea concomitentă cu fexofenadină (Allegra, Fexofast, Telfast) poate provoca acumularea de substanțe active și poate crește efectele secundare obișnuite.
Medicamente antifungice.
Medicamente antiretrovirale.
Imunosupresoare (ciclosporină, irinotecan).
Consultați-vă medicul pentru a vă asigura că sunătoarea este adecvată și sigură de luat împreună cu medicamentele (prescripție medicală, fără prescripție medicală, alte suplimente alimentare) pe care le aveți în prezent.
Nu începeți niciodată tratamentul cu sunătoare fără a consulta un medic, deoarece pot exista multe interacțiuni periculoase.
Sănătatea este neprețuită – ai grijă de tine!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.