Batranul si sotia sa – o poveste care te va lasa fara cuvinte

Mai multe femei căsătorite de cel puţin 15 ani au participat la un test cu următoarea temă: "Cât mai este dragoste în căsnicia d-voastră?" Prima oară au primit întrebarea, dacă îşi iubesc soţii. Fiecare a răspuns că "da". Următoarea întrebare a fost, când au spus soţilor acest lucru ultima oară. Unele au răspuns că "azi", altele "alaltăieri", "săptămâna trecută", "nici nu-mi mai amintesc" etc. Atunci au primit următoarea indicaţie: să trimită soţilor un SMS cu următorul text”: "Dragul meu, te iubesc!" Iată răspunsurile soţilor:
 • 1.Cine eşti?
 • 2. Pentru Dumnezeu, ce s-a întâmplat?
 • 3. Şi eu pe tine (acest răspuns a fost DOAR O DATĂ!)
 • 4. Ce să însemne asta? Iar ai lovit maşina?!
 • 5. Nu înţeleg, ce să însemne iară asta?
 • 6. Nu ştiu ce ai mai făcut, dar asta nu ţi-o iert!
 • 7. ????????
 • 8. Nu da vina pe mine, spune-mi deschis, cât mai vrei de la mine?
 • 9. Visez oare?
 • 10. Dacă aflu întradevăr cui îi este adresată asta, îţi garantez că-l omor!
 • 11.Te-am rugat de mai multe ori să nu mai bei atâta. Dacă nu încetezi, te părăsesc, pe bune.
Un reporter întrebă un cuplu: ''Cum aţi reuşit să rămâneţi împreună timp de 65 de ani?'' Femeia i-a răspuns: ''Ne-am născut într-o vreme când dacă un lucru se strica, îl reparam, nu-l aruncam la gunoi...'' O adunătură de lucruri inutile în viața noastră. De lucruri și de piese aruncate grămadă. Să le ia timpul mai repede, să rupă din momente și să lase pe alocuri bucăți de soare care să ne spună o dată la câţiva ani că trăim. Încă mai trăim. Suntem săturaţi până peste gât de clipele în care soarta se face mai deşteaptă ca noi. Atunci devenim fricoşi, oameni ai nimănui, căzuţi din pod parcă și gata să așteptăm pumnul în gură de la oricine. Prostii. Dacă te naști deștept, e posibil ca prostia unuia să te mănânce bucată cu bucată. Și dacă cineva îți zice să te lași de gândit, se prea poate să îl asculți. Atunci lucrurile bune devin inutile și fără sens, se strică. Ah da, pentru că noi iubim să aruncăm lucrurile stricate la gunoi, chiar dacă sunt mai bune decât ceea ce rămâne. Nu trebuie să schimbi soarele pe niște lămpi abia pâlpâinde. Nu are rost. De exemplu: te-ai certat cu iubita. Ai dat-o în bară cu cu tot ceea ce ai construit în timp. Ești gata să te declari idiot, chiar dacă ea îți amintește de fiecare minut petrecut împreună și te imploră să faci ceva ca să întorci lucrurile bune de mai ieri. Tu ce faci? Te duci. Și înțelegi prea bine că e cea mai mare prostie. Relațiile care scârțîie nu sunt motiv pentru a pune capăt propriului viitor. Nu poți să fii bun pentru toți, așa cum nu trebuie să fii rău pentru fiecare. Dar ea nu e ca toți și cu siguranță nu e ca fiecare. Lucrurile stricate se aruncă și nu se repară. Absurditatea propriei mândrii. În lumea asta haotică nu există târziu, există nu mai trebuie. Și dacă nu mai trebuie, e prea târziu. Ne-am născut într-o epocă în care tot ceea ce pare banal și expirat se aruncă. Se aruncă emoții, idei, dorințe, optimismul pentru ziua de mâine și experiența zilei de azi. Se aruncă pentru că suntem prea îngâmfaţi, am uitat cum ne-a crescut mama şi ce însemna o bucată de pâine mâncată cu poftă. Crescând, am înțeles că multe lucruri ne pot fi oferite pe tavă iar asta era doar o iluzie a prezentului. Dacă nu e pe moftul nostru, aruncăm. Oameni, suflete și prietenii. Dacă te uiți apoi în jur, vezi că e gol. Gol rămâne și după 20 de ani și după 30. Și e aiurea să-ți vinzi sufletul pe chestii banale. După 30 de ani nu te mai gândești la prostii, realizezi că cea mai mare deziluzie e să te temi. Te temi să devii un nimeni cu nimic. Atunci îți aduci aminte de lucrurile stricate pe care le-ai aruncat și pe care le puteai repara atât de simplu. Teama devine un lucru stabil care-ți șade pe pat în loc de pernă. Și totuși, se poate și altfel. M-am temut întotdeauna să te găsesc. Te-am găsit. Acum nu mă mai tem de nimic. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!
Publicitate

Bătrânul are 80 de ani și în fiecare dimineață vine și ia micul dejun cu soția lui.

L-am întrebat de ce soția lui este la azil, iar el mi-a raspuns că are boala Alzheimer. L-am întrebat: soția ta se va îngrijora dacă tu nu ajungi să iei micul dejun cu ea? A răspuns că ea nu-și mai aduce aminte … nu mai știe cine este, că de 5 ani nu-l mai recunoaște deloc. Am rămas surprins și i-am zis: ” Incredibil! Ea nu te mai recunoaște și cu toate astea în fiecare dimineață ajungi aici și iei micul dejun cu ea.” Bătrânul a zâmbit, s-a uitat adânc în ochii mei și mi-a strâns mâna, apoi a zis: “Ea nu mai știe cine sunt eu, dar eu mai știu cine este ea.”

Sper ca povestea de mai sus sa fie un prilej important pentru a afla mai multe despre o boala crunta ce afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Distribuiti acest mesaj si aceste informatii. Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență (din latină: demens).

Boala și modificările organice din creier care o însoțesc au fost descrise pentru prima dată de Alois Alzheimer, psihiatru și neuropatolog german. Denumirea de „boală Alzheimer” a fost utilizată pentru prima dată de psihiatrul german Emil Kraepelin în manualul său de psihiatrie (“Lehrbuch der Psychiatrie”, 1911). Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă și a devenit tot mai frecventă o dată cu creșterea longevității.

Publicitate

Boala Alzheimer progresează în timp, dar rapiditatea agravării depinde de la o persoană la alta. Unele persoane pot avea manifestări minime până în fazele tardive ale bolii, alte persoane pierd capacitatea de a efectua activități zilnice deja într-o fază precoce a bolii. Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări. O persoană afectată de boala Alzheimer trăiește în medie 8 – 10 ani de la apariția primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

Evoluția bolii este împărțită în mod convențional în trei faze:

Faza inițială

 • – pierdere a orientării
 • – pierderea capacității de a iniția anumite activități
 • – neadaptare la situații noi și nefamiliare
 • – reacții întârziate și capacitate de memorare încetinită
 • – tulburări de judecată, decizii greșite
 • – dificultăți în utilizarea banilor
 • – tulburări de dispoziție afectivă, iritabilitate, neliniște

Faza intermediară

 • – probleme în recunoașterea persoanelor familiare
 • – dificultăți la citit, scriere și calcul
 • – greutăți în a se îmbrăca singur
 • – probleme de gândire logică
 • – tulburări de dispoziție accentuate, ostilitate față de persoane apropiate
 • – pierderea orientării temporale
 • – suspiciuni nejustificate, idei de persecuție, gelozie, urmărire
 • – necesitatea unei supravegheri și îngrijiri permanente

Faza avansată (tardivă)

 • – pacienții nu-și mai amintesc că trebuie să se spele, să se îmbrace, să meargă la toaletă
 • – pierd abilitatea de a mesteca alimentele, de a înghiți, uită că au mâncat deja și pretind să li se servească din nou masa
 • – dificultăți în păstrarea echlibrului, dificultăți de mers
 • – stări confuzive, uneori cu agitație, în special noaptea
 • – pierderea capacității de a comunica prin cuvinte
 • – pierderea controlului vezicii urinare sau intestinal (incontinență pentru urină și fecale)

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Boala_Alzheimer

Publicitate
Alte Articole
Pilde
"Poartă-te ca și când ceea ce faci contează. Pentru că așa și este." — William James Ti-ai dorit sa te intorci intr-un alt moment din viata ta? Cred ca ai facut-o. Poate vrei sa te intorci intr-un moment cand crezi ca viata este mai simpla, mai usoara, mai placuta sau doar diferita. Si momentul tau magic, probabil, corespunde cu acel eveniment unic din viata ta. Nu esti singurul. Cu toti am trecut printr-o experienta de viata care ne-a schimbat atat de mult incat ne-a facut sa fim o persoana diferita. Momentul acela este diferit pentru toti, totusi. Poate ca pentru tine acel moment a reprezentat pierderea unui iubit, un divort sau o despartire, un accident, un diagnostic infricosator de sanatate sau o decizie importanta in viata ta. Indiferent ce ai experimentat, te-a schimbat. Nu te poti intoarce in timp. De ce nu? Pentru ca acum esti o persoana diferita. Mergi inainte! Alice, faimosul personaj creat de Lewis Carroll, a spus foarte bine in cartea “Alice in tara minunilor”: “Nu are sens sa ma intorc la ziua de ieri, fiindca atunci eram alta persoana.” Acesta este un sfat care ne poate ajuta pe toti sa mergem inainte in vietile noastre. Nu exista nici un motiv pentru care sa plangem pierderea de ieri daca experientele ne-au schimbat in bine. Acesta este un sfat care ne poata ajuta sa avansam in viata noastra. Nu putem schimba trecutul. Si de ce am incerca? Schimbarea si cresterea sunt parte a experientei umane. Uneori aceste schimbari sunt trist sau dificile, dar nu exista motive pentru care sa eliminam din viata noastra. Trebuie sa mergem inainte si sa trecem prin aceste momente dificile si sa recunoastem ca ne transformam intr-o persoana diferita. Cat de interesant este asta? Accepta “Eu-l” diferit Adesea ne amintim zilele de ieri cu nostalgie. Uitam ca noua persoana, cea care am devenit, poate fi mai buna decat persoana care eram o data. Experienta schimbarii te-a transformam intr-o noua persoana, mult mai buna si mai puternica. Accepta aceasta noua realitate si pretuieste-o. Noi devenim mai puternici, mai inteligenti si mai unici pe masura ce viata continua. De fapt, scopul nostru ar trebui sa fie sa devenim o pesoana diferita de cea de ieri. Nu doriti ca viata voastra sa ramana neschimbata zi de zi. Schimbarea aduce progrese. Viata este ca miscarile universului. Daca se opreste schimbarea si miscarea, ea se opreste. Universul trebuie sa se schimbe in mod constant pentu supravietuirea lui. Accepta aceasta noua realitate si pretuieste-o. Noi devenim mai puternici, mai inteligenti si mai unici pe masura ce viata continua. De fapt, scopul nostru ar trebui sa fie sa devenim o persoana diferita de cea de ieri. Nu ti-ai dori ca viata ta sa ramana neschimbata zi de zi. Schimbarea aduce progres. Viata este ca miscarea universului. Daca se opreste schimbarea si miscarea, ea se opreste. Universul trebuie sa se schimbe in mod constant pentru supravietuirea sa. Acelasi lucru este valabil si pentru tine. Daca vei compara astazi cu ziua de ieri si descoperi ca nimic nu s-a schimbat, asta inseamna ca nu ai trait viata la maxim. Viata este schimbare. Controlul rezultatelor schimbarii Nu putem schimba trecutul. Viata se schimba si oamenii cresc. Esti diferit astazi. Asta este ceva ce nu poti schimba. Asta inseamna ca ar trebui sa fim idioti si sa lasam viata sa ni se intample? Daca se va intampla, ar trebui sa nu ne intereseze si sa nu luam parte la persoana care devenim? Cu siguranta nu. Trebuie sa fim proactivi in modul in care ne afecteaza aceste schimbari. Constientizarea zilei de ieri ne permite sa controlam exact ceea ce se deosebeste de cine suntem. Preia initiativa. Ia decizia cu privire la ceea ce se va schimba in viata ta, la tipul de persoana care vei deveni. Ai puterea de a controla daca ieri te transforma intr-o persoana amara, o persoana inteleapta, o persoana fericita sau o persoana aroganta. Daca-ti amintesti ca toate acele experiente si schimbari sunt necesare pentru cresterea ta, te poti asigura ca dezvoltarea ta este una sanatoasa. Invata din ziua de ieri Deci, asta inseamna ca ar trebui sa uitam ca ziua de ieri a fost o zi proasta? Absolut nu. O parte din controlul rezultatului implica reflectarea si amintirea zilei de ieri. Ce ai invatat? Cum te-ai schimbat? Nu te uita inapoi la viata ta cu regret sau tristete, cel putin nu pentru prea mult timp. Aceste emotii sunt naturale si valabile, dar nu poti trai in trecut si sa traiesti o viata sanatoasa in acelasi timp. Accepta ca nu poti sa fii cel de ieri. Transforma acele emotii intr-o experienta de invatare. Voi fi primul care recunoaste ca acest lucru este mai usor de zis, decat de facut. Cum poti sa inveti din ziua de ieri fara sa traiesti in trecut? Incercand sa apreciezi momentele vietii tale pentru ceea ce sunt: motivul pentru care esti o persoana diferita. Ieri este motivul pentru realitatea ta actuala si cine esti astazi. Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!