Avocado este prietenul inimii și dușmanul colesterolului: 7 motive pentru care ar trebui să mănânci avocado măcar o dată pe săptămână

Avocado este prietenul inimii și dușmanul colesterolului: 7 motive pentru care ar trebui să mănânci avocado măcar o dată pe săptămână

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Avocado conține acizi grași mononesaturați de care organismul are nevoie: normalizează funcția inimii, stabilizează lipidele din sânge și reduc riscul de diabet. Acizii grași lucrează în sinteza antidepresivelor naturale, reducând anxietatea și afectând pozitiv sistemul nervos central. Glutationul antioxidant din avocado ajută la prevenirea oboselii cronice.

Avocado este fructul unui copac numit științific „Persea americana”. Este apreciat pentru valoarea sa nutritivă ridicată și textura bogată.

Avocado este foarte popular printre susținătorii alimentației sănătoase și este adesea denumit super-alimente pentru proprietățile sale benefice. Există mai multe varietăți de avocado, care se disting prin formă, culoare, gust și greutate (200 g – 1,4 kg). Locul de naștere al avocado este America Centrală și Mexic.

De ce avocado este bun pentru tine?

Fructul are un număr imens de avantaje, ceea ce îl face un produs aproape de neînlocuit.

Deci, avocado:

  • conține mult potasiu;
  • servește ca sursă de grăsimi sănătoase;
  • bogat în fibre și util pentru alimentația alimentară;
  • scade nivelul de colesterol si trigliceride;
  • accelerează absorbția nutrienților;
  • Încărcat cu antioxidanți;

Nutrienții din avocado:

  • conținutul de calorii al avocado la 100 g – 160 kcal;
  • apă – 72 g;
  • grăsimi – de la 14,66 g;
  • proteine ​​- 2 g;
  • carbohidrați – 8,53 g.

Conținut de vitamine din avocado (% DV):

  • vitamina K – 26%;
  • acid folic – 20%;
  • vitamina C – 17%;
  • vitamina B5 – 14%;
  • vitamina B6 – 13%;
  • vitamina E – 10%;
  • potasiu – 14%.

Conținutul caloric al avocado

Conținutul caloric al avocado este de 160 de calorii / 100 g. Rețineți că greutatea unui fruct mediu fără sâmburi și coajă este de 180-200 g. În ciuda valorii sale nutriționale ridicate, avocado este considerat un produs dietetic datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturați (acizi omega). Acestea scad nivelul colesterolului și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Aceste grăsimi trebuie adăugate în alimentație dacă urmați o dietă sănătoasă.

De ce avocado este bun: 8 motive

1. Avocado este bogat în potasiu

Un avocado are mai mult potasiu decât o banană, deși aceasta este adesea citată ca una dintre principalele surse ale acestei substanțe. Studiile au arătat că lipsa de potasiu crește riscul de boli cardiovasculare și insuficiență renală. O porție de o sută de grame de avocado conține 14% din doza zilnică recomandată de potasiu, iar aceeași cantitate de banane – 10%.

2. Avocado este bogat în grăsimi sănătoase

Avocado este bogat în acizi grași nesaturați. Acestea sunt grăsimi sănătoase, inclusiv acidul oleic, care este, de asemenea, bogat în ulei de măsline. Oamenii de știință cred că are un efect bun asupra proceselor metabolice și ajută la combaterea celulelor ca n cer oase. Grăsimile de avocado sunt rezistente la oxidarea termică, astfel încât fructele și uleiul său pot fi gătite.

3. Avocado este potrivit pentru alimentele dietetice

Avocado este bogat în fibre, o substanță vegetală nedigerabilă care poate ajuta pierderea în greutate. Nutriționiștii disting între fibre solubile și insolubile. Primele hrănesc bacteriile intestinale, care sunt importante pentru funcționarea optimă a organismului, și, de asemenea, reduc adsorbția grăsimilor și ajută la reglarea greutății. 100 g de avocado conține 7 g de fibre (25% solubile), ceea ce reprezintă 27% din DZR. Acestea sunt rate destul de mari în comparație cu majoritatea produselor. Prin urmare, consumul de avocado oferă beneficii tangibile pentru pierderea în greutate.

4. Avocado scade nivelul colesterolului

Colesterolul ridicat este una dintre cauzele bolilor de inimă. Totuși, vorbim de colesterol „rău”, deoarece există și o subspecie „bună” în sânge, care contribuie la buna funcționare a organelor interne. Un studiu a constatat că adăugarea de fructe în dietă ajută la echilibrarea colesterolului în sânge. Avocado scade colesterolul rău cu până la 20% și crește colesterolul bun cu 1%.

5. Avocado ajută la normalizarea greutății

Studiile statistice au arătat că cei care au mâncat avocado au o probabilitate mai mică de a dezvolta sindrom metabolic. Participanții la sondaj care au adăugat în mod regulat acest produs în dietele lor au cântărit mai puțin, indicele de masă corporală și scorurile de grăsime corporală au fost semnificativ mai mici. Oamenii de știință clarifică faptul că statisticile pot depinde și de alți factori, așa că ar trebui să fie considerate aproximative.

Într-un alt studiu, oamenilor li s-a cerut să mănânce un avocado și să-și înregistreze nivelul de sațietate. 23% dintre respondenți au confirmat un sentiment de sațietate, iar 28% – nu au mai simțit senzația de foame în următoarele cinci ore. Cercetătorii au ajuns la concluzia că adăugarea de avocado în dietă ajută la consumul de mai puține calorii și face dieta mai sănătoasă.

6. Avocado face alte alimente mai sănătoase

Unii nutrienți sunt considerați solubili în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E, K și antioxidanți precum carotenoizii. Studiile au confirmat că uleiul de avocado din salate crește absorbția nutrienților de către organism de minim 2,5 ori și de maximum 15 ori. Astfel, fructul nu numai că este foarte hrănitor, dar adaugă și valoare altor alimente vegetale. Adăugând o linguriță de ulei de avocado în mâncărurile de legume, puteți obține și mai multe beneficii de pe urma acestora.

7. Avocado este plin de antioxidanți

Fructul este bogat în luteină, zeaxantină și carotenoide, care sunt importante pentru sănătate. Cercetările arată că acești antioxidanți ajută la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculară, boli oculare care apar adesea odată cu vârsta.

Efecte negative ale consumului de avocado

În ciuda numărului mare de proprietăți benefice, trebuie să consumați avocado cu moderație. Poate provoca alergii; dacă aveți de gând să încercați avocado pentru prima dată, începeți cu o porție mică. Și cu siguranță nu ar trebui să mănânci exclusiv avocado – orice mono-dietă este dăunătoare sănătății, deoarece nu poate furniza organismului toate substanțele necesare. Pulpa fructului conține multă grăsime, așa că nutriționiștii nu recomandă utilizarea excesivă a avocado persoanelor cu boli hepatice și probleme digestive. Coaja și sâmburii fructelor sunt toxice și nu pot fi consumate.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!