Atentie: Patru tipuri de muscaturi de insecte pe care nu trebuie sa le treci cu vederea! Una este fatala! Vezi cum le recunosti!

Atentie: Patru tipuri de muscaturi de insecte pe care nu trebuie sa le treci cu vederea! Una este fatala! Vezi cum le recunosti!

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2017 in Sanatate

Orice mica umflatura sau pata rosie pe piele trebuie urmarita timp de cateva zile dupa aparitie. In cazul muscaturilor de insecte, unele dintre ele pot fi periculoase si pot duce la complicatii.

Iata cateva dintre cele mai comune muscaturi de insecte si cum va puteti da seama ca este timpul sa vizitati medicul:

1. Intepatura de plosnita: Plosnitele sunt insecte parazite din familia cimicid care se hranesc exclusiv cu sange. Cimex lectularius, comuna plosnita, este cunoscuta deoarece prefera sa se hraneasca cu sange uman. “Plosnitele sunt mai mult o pacoste decat o amenintare pentru sanatatea dumneavoastra, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le ignorati”, spune Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. In afara de faptul ca ofera o mancarime oribila, o infestare a saltelei te va face sa pierzi somnuri valoroase. Muscaturile de plosnita sunt mici umflaturi rosii care arata similar cu muscaturile de tantar. De cele mai multe ori oamenii le observa intr-o linie dreapta pe spate, abdomen sau picioare.Intepaturile lor pot fi tratate cu o crema cu cortizon.

2. Intepaturile de viespi si albine: Intepaturile de albine difera de alte intepaturi de insecte, iar veninul sau toxina a altor insecte este, iarasi, diferit. Prin urmare, reactia organismului la o muscatura de albina poate diferi in mod semnificativ de la o specie de albine la alta. In particular, intepaturile de albine sunt acide in timp ce intepaturile de viespi sunt alcaline.Deci, reactia organismului la o intepatura de albina difera de cea a unei intepaturi de viespe. Intepaturile de albine si viespi sunt enervante, dar nu trebuie sa va ingrijorati prea tare decat daca sunteti alergic sau ati fost intepat de mai multe ori. Cel mai probabil, veti incheia cu o vanataie rosie dureroasa care poate avea un punct alb in centru. Daca sunteti intepat de o albina, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa inlaturati acul cu ajutorul unei pensete sau unghiei pentru a limita expunerea la veninul albinei (nu lasati acele in urma, astfel riscand sa va mai intepati inca o data). Daca sunteti alergic la veninul de albine sau viespi si observati ca incepe sa vi se umfle gatul si aveti dificultati de respiratie, ar trebui sa cautati de urgenta un tratament medical. Oamenii care stiu ca sunt alergici ar trebui sa utilizeze o epinefrina auto-injectoare pe care ar trebui sa o injecteze direct in coapsa. Daca nu sunteti alergic, dar ati fost intepat de o duzina de ori (poate ati calcat din greseala pe un cuib) si prezentati simptome cum ar fi greata, varsaturi, febra si ameteli (probabil din cauza cantitatii mari de venin acumulata in corp), trebuie sa solicitati cat mai curand posibil o asistenta medicala.

3. Scabia: Infestarea cu scabie este puțin diferită, fiindcă nu pornește chiar de la o insectă, ci de la acarieni microscopici. Scabia arată ca o acnee foarte agresivă, cu bubițe mici, roșii și inflamate, multe și apropiate între ele, iar senzația de mâncărime este uneori insuportabilă. Mergeți de urgență la medic pentru un tratament adecvat!

4. Intepaturile de capusa: Capusele se numara printre cei mai sinistri paraziti.Acestea pot provoca eruptii cutanate si transporta asa numita boala Lyme,dar si nenumarate alte boli associate cu eruptiile cutanate si febra. De obicei atunci cand ati fost “atacati”de o capusa urmeaza sa va apara o eruptie sub forma unei pete roz.De obicei apare pe incheieturi,brate si glezne.Daca descoperiti o capusa,eliminate-o rapid cu ajutorul unei pensete apucand-o cat mai aproape posibil de piele.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!