Atacul de panică: simptome și modalități rapide de revenire la normal

Atacul de panică: simptome și modalități rapide de revenire la normal

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2023 in PersonalitatePsihologieSanatate

Acesta poate apărea acasă sau la locul de muncă, într-un restaurant sau într-un avion. Cu un minut înainte de începerea acestuia, puteți vorbi vesel cu o prietenă la restaurant sau să intrați în metrou. Și brusc, într-un moment, totul se schimbă. Vă simțiți foarte rău fizic.

În același timp, puteți experimenta mai multe simptome:

  • – dificultăți în respirație;
  • – durere în zona inimii;
  • – senzație de greutate în picioare;
  • – frisoane sau căldură;
  • – amețeli;
  • – tremur în corp;
  • – amorțeală în buze și limbă;
  • – bătăi ale inimii accelerate;
  • – senzație de gât înțepenit;
  • – dificultăți în respirație;
  • – transpirație excesivă;
  • – confuzie mentală.

Vă simțiți foarte speriați și începeți să credeți că veți muri – sunteți aproape siguri că se va întâmpla în curând.

Această stare extrem de neplăcută se numește atac de panică. Poate dura de la câteva minute la câteva ore. Atacurile de panică pot apărea o singură dată în viață sau pot persista timp de luni sau chiar ani, repetându-se de la o dată la câteva luni sau chiar de 3-4 ori pe zi.

Când experimentați acest lucru pentru prima dată, este posibil să căutați îndrumare medicală. Chiar dacă toate analizele sunt normale, ascultați sfatul medicului de a vă consulta cu un psiholog sau psihoterapeut, deoarece atacurile de panică sunt, în cea mai mare parte, manifestări fizice ale problemelor psihologice. Dacă reușiți să găsiți un terapeut potrivit pentru dumneavoastră, după câteva întâlniri, vă va fi mult mai ușor, cu o mare probabilitate, atacurile de panică se vor opri complet.

Cauzele apariției atacurilor de panică

Închipuiți-vă că mergeți pe stradă. Dintr-o dată, un câine mare sare în fața dumneavoastră. Ce se întâmplă cu dumneavoastră în acel moment? Vă speriați, pulsul și respirația vă cresc, deveniți palizi, sângele se retrage din cap și se duce în extremități. Natură a planificat totul astfel încât să puteți face față pericolului. Corpul dumneavoastră produce suficientă adrenalină și alți hormoni pentru a fugi sau lupta.

Dar ce se petrece cu adevărat în timpul unui atac de panică? Nu există niciun câine mare, dar toate simptomele sunt prezente. Se poate presupune că acest lucru există în realitatea psihologică a dumneavoastră. Desigur, nu este un câine, ci ceva diferit care vă sperie profund și determină organismul să reacționeze în acest fel (aceasta este o reacție sănătoasă a organismului la un pericol real). Din motive psihologice, nu puteți să vă dați seama singuri natura fricii, dar un psiholog sau un psihoterapeut vă poate ajuta să înțelegeți și să scoateți frica inconștientă la nivelul conștienței.

Cum să facem față atacului de panică?

Dacă suferiți de episoade repetate de atac de panică, consultați un psiholog sau un psihoterapeut cu experiență. Acesta vă va ajuta să descoperiți și să eliminați cauza psihologică reală a acestor stări. Cu toate acestea, există și tehnici simple pe care le puteți utiliza pentru a vă ajuta să vă recuperați rapid singuri. Amintiți-vă: atacurile de panică nu sunt periculoase și nu duc la moarte. Acest lucru vă va liniști puțin.

1. Izolarea

Încercați să găsiți un loc izolat în care vă simțiți în siguranță. Stați într-o poziție în care vă este cel mai ușor să vă relaxați. Puneți genunchii pe podea și simțiți cum vă susțin. Aveți nevoie de sprijin acum.

2. Închideți ochii

Sprijiniți-vă pe spătarul unui scaun sau al unui fotoliu. Mută-ți privirea interioară pe tot corpul, începând de la vârful degetelor de la picioare. Concentrați-vă pe picioare și încercați să relaxați fiecare mușchi. Lăsați privirea să urce în sus pe corp. Acum simțiți cum se relaxează gleznele, coapsele, zona inghinală, spatele, fesele, abdomenul, pieptul, mâinile, fața și capul, în special buzele și maxilarul inferior. Parcurgeți cu privirea interioară partea din spate a picioarelor, relaxând fiecare mușchi. Rămâneți la picioare. Pentru a vă ajuta să relaxați fiecare mușchi mai ușor, încercați mai întâi să-l simțiți și să-l încordați ușor. Acest tip de meditație alungă anxietatea.

3. Concentrați-vă pe respirație

Dacă respirația dumneavoastră este accelerată, încercați să o normalizați. Faceți o inspirație lină prin nas numărând până la 1-2-3-4-5. Apoi mențineți respirația timp de 4-5 secunde. Faceți o expirație lentă și lină prin gură numărând până la 6-7-8-9-10. Dacă nu simțiți că respirați mai rapid decât de obicei, puteți utiliza o tehnică de respirație pe 4 numărători – o inspirație lină prin nas la 1-2-3-4, apoi o expirație la fel de lentă la 5-6-7-8.

Dacă respirația dumneavoastră este rapidă, puteți respira într-o pungă de hârtie. Acest lucru ajută la normalizarea ritmului cardiac. Dacă nu aveți o pungă de hârtie la îndemână, puteți respira în palmele încrucișate.

4. Băi calde

Dacă aveți posibilitatea, faceți o baie caldă. Cu ochii minții, urmăriți cum apa curge pe corpul dumneavoastră, relaxând fiecare mușchi și luând cu ea toate emoțiile și senzațiile neplăcute. Finalizați cu un duș rece. Începeți cu apă caldă, apoi treceți la apă rece. Repetați de 5 sau 7 ori.

Pentru mulți cei care suferă de atacuri de panică, relaxarea nu ajută , ci dimpotrivă, mișcarea activă și efortul fizic. La primele semne ale apropierii unei astfel de stări, puteți să ieșiți în aer liber. Este bine dacă aveți pe cineva aproape care să vă distragă cu o conversație plăcută sau, dimpotrivă, să vă lase să vă descărcați și să vă exprimați ceea ce simțiți.

În unele cazuri, persoanele care suferă de atacuri de panică știu ce factori le pot declanșa. Cu toate acestea, starea poate apărea adesea imprevizibil – este greu de anticipat, dar cu ajutorul acestor sfaturi simple, vă puteți reveni rapid și vă puteți elibera de frica resimțită.

Dacă atacurile de panică apar frecvent și sunt dureroase, consultați un neurolog sau un psihiatru, care poate prescrie medicamente pentru a le controla. Cu toate acestea, amintiți-vă că medicamentele nu pot elimina cauza reală a stării dumneavoastră și nu pot rezolva problemele psihologice.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!