Aritmia: 8 aspecte cheie pe care trebuie să le cunoaștem

Aritmia: 8 aspecte cheie pe care trebuie să le cunoaștem

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 July 2023 in SanatateSfaturi

Aritmia este o afecțiune comună a sistemului cardiovascular, dar multă lume nu conștientizează cât de periculoasă poate fi. Așadar, în acest articol o să aflăm cauzele acestei afecțiuni, simptomele, metodele de tratament și prevenire.

Este mai ușor să previi boala decât să o tratezi“, Hipocrate.

“Viitorul aparține medicinei preventive“. Chirurg N. I. Pirogov.

Ce trebuie să știm despre aritmie

1. Ce înseamnă aritmia?

Aritmia este o tulburare a ritmului normal al bătăilor inimii și o schimbare a impulsurilor inimii. De asemenea, această afecțiune include și tulburări de conducere a impulsurilor.

2. Este aritmia o accelerare a ritmului cardiac?

Este greșit să se considere că orice bătăi rapide ale inimii indică aritmie. Ritmul cardiac rapid poate fi cauzat de efort fizic sau de starea emoțională într-o anumită situație (frică, stres, înot, alergare etc.).

3. La ce semne să fim atenți și cum se diagnostichează boala?

Cel mai bun mod de a depista boala este efectuarea unui electrocardiogram în momentul în care apare un episod. Aceasta este cea mai precisă metodă de evaluare a frecvenței ritmului cardiac, a sursei sale și a corectitudinii conducerii impulsului.

Investigarea de către un cardiolog este obligatorie. Medicii utilizează metode instrumentale, cum ar fi ECG (electrocardiograma) sau monitorizarea ECG.

În ultimul caz, pacientul trebuie să poarte în mod constant un dispozitiv special pentru înregistrarea ECG în timpul activităților zilnice obișnuite. Această monitorizare permite specialistului să tragă concluzii corecte și să prescrie un tratament adecvat.

4. Poate boala să fie asimptomatică?

Da, este posibil. Aceasta se numește aritmie paroxistică sau cronică. Consultarea medicului va fi utilă chiar și dacă starea de sănătate este bună, dar ritmul cardiac este neregulat.

5. Cum poate fi periculoasă această afecțiune?

Aritmia poate sau nu să pună viața pacientului în pericol? Progresul bolii poate fi influențat și de afecțiunile asociate. Evaluarea stării pacientului se face doar individual, deoarece la fiecare persoană aritmia poate evolua diferit și poate avea un prognostic diferit.

6. Cauzele dezvoltării acestei afecțiuni:

– Boli cardiace (congenitale sau dobândite)
– Hipertensiune arterială
– Dezechilibru în echilibrul electrolitic
– Schimbări ale statusului hormonal
– Prezența altor probleme de sănătate
– Obiceiuri nesănătoase

Toți acești factori menționați mai sus pot contribui la accelerarea ritmului cardiac.

7. Ce măsuri de prevenire există?

Principalul mijloc de prevenire este adoptarea unui stil de viață sănătos:

– O alimentație corectă
– Renunțarea la obiceiurile nesănătoase
– Activitate fizică moderată
– Menținerea unei greutăți normale (calculată cu ajutorul formulei: greutate (kg) / înălțime (m)²)

Respectând aceste condiții, se poate normaliza funcționarea inimii. Totuși, este important să efectuați controale regulate la un specialist, mai ales dacă apar orice simptome îngrijorătoare.

8. Cum se tratează această boală?

Medicii folosesc diferite metode de tratament, dar cele principale sunt:

Tratament medicamentos (conservator) – specialistul prescrie medicamente care pot elimina problema sau exclude probabilitatea apariției complicatiilor. Uneori administrarea de medicamente este necesară pe viață.

Tratament chirurgical – o metodă eficientă și puțin invazivă pentru ritmul cardiac accelerat (tahiaritmii) este ablația cu radiofrecvență, în cadrul căreia un cateter este introdus direct în inimă prin intermediul unui vas din coapsă.

Medicul urmărește starea organului pe un ecran al aparatului sub forma unui model 3D utilizând razele X, identifică zona problemă și o distruge cu ajutorul curentului de radiofrecvență.

Pe de altă parte, în cazul unui ritm cardiac lent, este realizată implantarea unui stimulator cardiac care trimite anumite impulsuri mușchiului cardiac, permițând astfel organului să funcționeze normal.

Metoda de tratament este prescrisă de către medicul specialist numai după o examinare completă a pacientului în mod individual.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!