Ardeiul iute, doctorul naturii ar trebui sa nu lipseasca din bucataria noastra!

Ardeiul iute, doctorul naturii ar trebui sa nu lipseasca din bucataria noastra!

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 February 2020 in Sanatate

O singura gena, atat ii desparte pe ardeii iuti de ceilalti ardei. Este, insa, o gena extrem de importanta, pentru ca determina secretia unei substante care imprima atat gustul iute-arzator, cat si puterea terapeutica uimitoare, care ii transforma din aliment in medicament. Un medicament redutabil, ce n-ar trebui sa lipseasca din farmacia verde a casei.

Exista mai mult de douazeci de substante terapeu­tic active in ardeii iuti, insa de departe cea mai impor­tanta este capsicina, care le da si gustul picant-arzator intens. Puternic stimulent al circulatiei sanguine, ea regleaza reactiile sistemului imunitar, interactioneaza cu substantele care determina inflamatia articulatiilor sau aparitia proceselor degenerative in organism.

Apoi, ardeii iuti sunt bogati in cativa nutrienti extrem de importanti, cum ar fi vitamina C (prima oara a fost extrasa din ardeiul iute), vitamina A, vitamina E, vita­minele B2 si B3.

In functie de culoare, compozitia chimica si proprietatile ardeilor pot diferi, scrie Formula As. Cei verzi, de pilda, sunt mai bogati in vitamina K, care ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor si previne cancerul; ardeii iuti galbeni contin cantitati mai mari de vita­mina A, care intareste membrana celulara, prevenind astfel infectiile; ardeii iuti rosii sau cu nuante de por­to­caliu sunt bogati in licopen, o substanta antican­ce­rigena si cu efecte de reintinerire, prezenta si in tomate.

Dar indiferent de culoarea lor, pen­tru a fi activi din punct de vedere tera­peutic, ardeii iuti trebuie sa fie, in primul rand, extrem de…. iuti, adica sa contina mari cantitati de capsicina, care are o multime de apli­catii terapeu­tice.

Prin anii 70, ardeii iuti erau consi­derati mai degraba nesanatosi, fiind acu­zati ca ar produce boli ale stoma­cului si intestinelor, pe atunci luan­du-se foarte putin spre de­loc in con­siderare valoarea lor terapeutica. In schimb, cercetarile facute in ultimele patru decenii au aratat ca ardeiul iute este, mai degraba, un medicament: ardeii iuti previn multe boli cardio­vasculare, vindeca boli respiratorii, ajuta la vindecarea infectiilor, sfera lor de aplicatii medicale extinzandu-se pe masura ce se fac mai multe cercetari. Foarte important este, insa, cum administram ardeii iuti, deoarece modul de administrare ii poate transforma din otrava in me­dicament si invers.

Ardeii iuti proaspeti

Este forma de administrare cea mai des folo­sita, intrucat este si cea mai la indemana si per­mite o asimilare destul de buna a principiilor active. Ardeii iuti proaspeti se spala si se consuma in timpul mesei, fara seminte. Cel mai important principiu activ din ardeii iuti, capsicina, se gases­te in proportie de doar 10% in pulpa ardeiului, si restul de 90% in seminte. Totusi, consumul de se­minte este contraindicat, intrucat acestea nu pot fi digerate si vor parcurge tot tractul di­gestiv intacte, producand leziuni ale mucoaselor, iritatii puternice, mergand pana la ranirea peretilor intestinali sau rec­tali, ceea ce poate conduce la in­sta­larea unor afectiuni grave.

Doza zilnica de ardei iute va­riaza de la o persoana la alta, pu­tand merge de la un minim de 1,5 grame de trei ori pe zi, pana la 5 grame de trei ori pe zi. In tari cum ar fi Ungaria, Mexic sau Thailan­da­, cantitati de 50-100 (!) grame de ardei iute sunt consumate zil­nic, de un singur individ, desigur “an­trenat” in acest sens, fara a pro­voca reactii adverse. Totusi, mai ales daca nu sunteti obisnuiti cu iuteala din ardei, consumati la inceput cantitati mici, crescand progresiv doza, daca nu apar feno­mene neplacute. In principiu, o cura de ardei iuti trebuie sa dureze macar 30 de zile, urmate de un minim de 15 zile de pauza.

Uleiul de ardei iute

Intr-un borcan se pune un pahar de ulei de mas­line si un sfert de pahar de ardei iute uscat (cel proaspat nu poate fi folosit!) si maruntit. Se inch­ide borcanul ermetic si se lasa continutul sa macereze vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul astfel obtinut se poate consuma ca aliment, in salate, iar ex­tern se foloseste ca solutie de masaj contra celulitei, pentru imbunatatirea circulatiei in maini si picioare, pentru tratarea degeraturilor etc.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!