Aportul natural de Vitamina D: 7 cele mai bune alimente + 7 beneficii importante pentru sănătate

Aportul natural de Vitamina D: 7 cele mai bune alimente + 7 beneficii importante pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 December 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiStiintaViata

Vitamina D este o vitamină liposolubilă. Este diferită de majoritatea vitaminelor de care are nevoie corpul nostru. Vei fi surprins să afli că este mai mult decât o simplă vitamină; acționează ca un pro hormon și întărește echilibrul hormonal și sistemul imunitar al corpului.

Consumul de alimente bogate în vitamina D ajută la evitarea multor probleme de sănătate care pot apărea din cauza deficitului acesteia. Suplimentele cu vitamina D sunt disponibile la farmacie. Există două tipuri de suplimente, vitamina D2 și vitamina D3. Este întotdeauna recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a lua pastile sau capsule de vitamina D.

Sunt mai multe modalități prin care puteți include alimente cu vitamina D în dieta dumneavoastră. Să aruncăm o privire la o listă cu cele mai bune 7 alimente bogate în vitamina D pe care să le includeți în dieta dumneavoastră.

1. Ulei de ficat de cod

Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai populare surse de acizi grași omega-3. În plus, este și o sursă bogată de vitamina D. Consumul său regulat susține oasele puternice și sănătoase, îmbunătățește funcția creierului, previne bolile de inimă și reduce riscul de cancer.

2. Somon

Somonul este un pește popular. Este bogat în grăsimi, făcându-l o sursă bogată de vitamina D. Este, de asemenea, o sursă bună de acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru oase și articulații și bunăstarea generală. Vitamina D din somon ajută la protejarea sistemului nervos de daunele cauzate de vârstă și poate servi chiar și ca antidepresiv.

3. Lapte crud

Laptele este, de asemenea, o sursă destul de bună de vitamina D. Un pahar de lapte vă va oferi 20% din necesarul de vitamina D. Alegeți laptele integral în loc de laptele degresat. Alte produse lactate precum brânza, înghețata și iaurtul nu conțin vitamina D.

4. Ciuperci

Ciupercile sunt singurele surse vegetale de vitamina D. Sunt, de asemenea, bogate în vitamine B – B1, B2 și B5 și în minerale precum cuprul. Puteți mânca ciuperci porcini sau shiitake și puteți obține doza de vitamina D.

5. Brânză ricotta

Brânza ricotta este singura sursă de vitamina D găsită în produsele lactate procesate. Conține de cinci ori mai multă vitamina D decât alte tipuri de brânză. Brânza ricotta este un soi popular; se face din lapte de oaie, capră sau vacă.

6. Macroul

Macroul este un tip de pește bogat în vitamina D și ușor accesibil pentru toată lumea. Este, de asemenea, o sursă bogată de acizi grași omega-3, făcându-l benefic pentru inima, oasele, sănătatea articulațiilor și dezvoltarea generală a corpului.

7. Ouă.

Ouăle conțin vitamina D, dar în cantități mici. Un ou pe zi îndeplinește 10% din necesarul zilnic de vitamina D. Pe lângă vitamina D, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine ​​și vitamina B12, deci ar trebui să le includeți cu siguranță în dieta dumneavoastră.

Beneficii de vitamina D

Vitamina D acționează mai mult ca un hormon din organism. Afectează funcția neuro-transmițătorilor, sănătatea inimii și răspunsurile inflamatorii.

Iată 7 beneficii importante ale vitaminei D:

1. Oase mai puternice

Oasele puternice sunt întotdeauna asociate cu calciu. Dar nu ignora rolul vitaminei D. Acesta acționează ca un stimulent puternic pentru depunerea calciului în oase, ajutând astfel să-ți facă oasele puternice și sănătoase. Vitamina D ajută, de asemenea, la menținerea nivelului de fosfor în organism, care este un alt factor important pentru sănătatea și rezistența oaselor.

2. Protejează împotriva bolilor cardiovasculare.

Nivelurile optime de vitamina D vă vor aduce beneficii corpului pe termen lung. Persoanele cu deficit de vitamina D prezintă un risc crescut de hipertensiune arterială, probleme cardiace și hipertensiune.

3. Sprijină sistemul imunitar.

Vitamina D ajută celulele ale sistemului imunitar. Aceste celule sunt inactive în corp până când sunt necesare pentru a distruge agenții patogeni. Ele se bazează pe semnale din corp pentru a le activa. Vitamina D este una dintre cele mai importante componente ale acestor semnale.

4. Reducerea riscului de diabet de tip II.

Diabetul de tip II este mai puțin frecvent, dar poate duce la efecte adverse pe termen lung asupra sănătății dumneavoastră. Vitamina D joacă un rol important în reducerea riscului de diabet de tip II. Nivelurile inadecvate de vitamina D pot afecta negativ secreția de insulină și toleranța la glucoză.

5. Risc redus de cancer

Vitamina D adecvată în organism poate ajuta la reducerea probabilității apariției diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, sân, ovar și prostată. Un studiu recent a constatat că 70% dintre femeile cu cancer de sân aveau deficit de vitamina D.

6. Ajută la o sarcina sănătoasă

Femeile însărcinate cu deficit de vitamina D prezintă un risc crescut de a face o operație cezariană. De asemenea, este asociat cu diabetul gestațional și vaginoza bacteriană (cea mai frecventă cauză a infecțiilor vaginale la femeile gravide). Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la boli atopice și alergice încă din copilărie (cum ar fi astmul, eczema și dermatita la sugari).

7. Ajută la evitarea sindromului ovarului polichistic (SOP)

Sindromului ovarului polichistic este principala cauză de infertilitate la femei. Cercetările au arătat că multe femei cu sindromul ovarului polichistic erau deficiente în vitamina D. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu diferiți factori de risc metabolici, cum ar fi sindromul ovarului polichistic și altele asemenea.

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate duce la o înmuiere a oaselor numită osteomalacie sau la o anomalie a oaselor numită rahitism. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Oboseală
  • Libidoul scăzut
  • Infertilitatea
  • Anxietate
  • Depresie

Discutați cu medicul dumneavoastră despre deficiența de vitamina D.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!