Ai simtit vreodata ca cineva te santajeaza emotional? Fraze ca “Ține minte, îți va rămâne asta pe conștiință!” isi sunt cunoscute? Iata cum poti scapa de acest lucru!

Ai simtit vreodata ca cineva te santajeaza emotional? Fraze ca “Ține minte, îți va rămâne asta pe conștiință!” isi sunt cunoscute? Iata cum poti scapa de acest lucru!

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 May 2018 in Dezvoltare Personala

Șantajul emoțional este foarte periculos pentru relații, la fel ca și oricare altă metodă de manipulare. Victimele șantajului emoțional suferă de un sentiment puternic de vinovăție, frică și nu au încredere în forțele proprii.

Consilierul si psihoterapeutul Carey West spune: “Santajul emotional este o forma puternica de manipulare. Te lasa intr-o ceata densa de frica, obligatie si vinovatie. Adesea, santajul emotional nu este o tactica deliberata din partea celorlalti – este doar metoda prin care obtin ceea ce-si doresc. Si au descoperit ca functioneaza!”

Amintește-ți, de exemplu, ce expresii sunt folosite în cazul șantajului emoțional:

«Dacă m-ai fi iubit cu adevărat, nu ai fi făcut asta…»

«Dacă nu vei face așa, voi fi obligat să…»

«Îmi va fi foarte greu, dacă tu vei pleca»

«Ține minte, îți va rămâne asta pe conștiință!»

«Cum poți fi atât de nerecunoscător, doar am făcut atât de multe lucruri pentru tine!»

Atunci când într-o relație apare șantajul emoțional, se adună mult gunoi emoțional și nemulțumiri. Iar asta îi lipsește pe parteneri de flexibilitate și loialitate unul față de celălalt.

De ce oamenii apelează la șantajul emoțional? Sinceri să fim: oamenii întotdeauna se manipulează reciproc. În spatele comportamentului manipulator stă frica de a spune direct de ce ai nevoie. Este un anumit risc, asta deoarece rugămintea noastră ar putea să nu fie îndeplinită, însă șantajistul tinde foarte mult spre un rezultat pozitiv.

Punctele „dureroase” ale șantajului emoțional

№1 «FRICA». Șantajiștii știu de ce ne este frică și prin urmare folosesc asta în folosul lor.

№2 «RESPONSABILITATE». Șantajiștii știu să pună la încercare responsabilitățile și capacitățile noastre.

№3 «DATORIA VEȘNICĂ». Ei știu să îți ofere un serviciu, iar apoi așteaptă de la tine mulțumire pentru toată viața.

№4 «VALORI». Șantajiștii știu care sunt valorile tale și pot să le utilizeze prin diferite metode.

№5 «SENTIMENTUL DE VINOVĂȚIE». Șantajiștii utilizează des acest joc psihologic cu scopul de a trezi un sentiment de vinovăție.

Cum să neutralizezi șantajul emoțional

Pasul №1. Un contract cu tine însuți. Primul lucru pe care trebuie să îl faci – este să scrii un contract cu tine însuți, în care vei scrie câteva promisiuni.

Contract cu tine însuți: Eu, _____________________, mă oblig să am dreptul la părere proprie și alegeri. Eu iau decizia de a exclude șantajul emoțional din relațiile mele și viața mea.

Pasul №2. Data viitoare când te vei ciocni cu șantajul emoțional, nu te grăbi să dai un răspuns. Conștientizează situația și controlează-ți emoțiile. Dă de înțeles că îți pasă de derularea acestei situații și că relația asta contează pentru tine.

Demonstrează că ești stăpân pe sine și gândești la rece. Spune-i calm șantajistului cum pare comportamentul lui privit dintr-o parte. Astfel îl vei uimi și îl vei aduce într-o stare de confuzie.

Pasul №3. Propune propria soluție pentru o anumită problemă. Inițiativa trebuie să îți aparțină. Prezintă compasiune: «Da, îmi pare rău că te simți așa» sau «Da, ai dreptul să ai propria părere». Propune o soluție pentru o anumită problemă, care ar putea satisface ambele părți.

Pentru ca santajul emotional sa-si faca aparitia, santajistul trebuie sa faca o cerere unei victime care este apoi urmata de o amenintare daca nu este indeplinita. Intelegerea semnalelor santajului emotional si ce trebuie facut in astfel de circumstante poate ajuta sa te asiguri ca tu sau o alta persoana apropiata nu cade in plasa unei persoane manipulative sau abuzive.

Acestea sunt cele PATRU semne ale unei persoane manipulative emotional:

1. Amenintari impotriva copiilor sau unei persoane apropiate a victimei

Santajul emotional implica intodeauna o amenintare, insa obiectul amenintarii nu este intotdeauna acelasi. De exemplu, un semn al santajului emotional este cazul in care santajistul ameninta sa faca rau unei persoane dragi a victimei. Indiferent ca este vorba de un obiect fizic sau de ceva mai abstract, cum ar fi o relatie apropiata sau reputatia la locul de munca sau la scoala, victima trebuie sa simta ca ar trebui sa se conformeze cu santajul, pentru a evita distrugerea sau manipularea acelei persoane sau obiect care le este drag.

2. Amenintari impotriva victimei

Desi acest tip de santaj este mai putin obisnuit, acesta este inca un semn ca are loc santajul emotional. Santajistul poate face amenintari impotriva victimei, amenintand cu violenta fizica in cazul in care nu respecta cerintele lor.

Potrivit consilierului autorizat pentru sanatate mintala, Christine Hammond, “Pentru ca un santaj sa aiba loc cu succes, trebuie sa stie de ce se teme victima. Aceasta teama este adesea adanc inradacinata, cum ar fi frica de abandon, singuratate, umilinta, esec.” Deoarece scopul este acela de a ameninta pana cand se ajunge la supunerea vointei victimei, violenta poate sa nu aiba lor. Cu toate acestea, simpla amenintare a victimei in mod direct are scopul de a manipula si de a control cu scopul de a se supune termenilor santajului.

3. Amenintari impotriva lor insisi

Santajistii emotionali care sunt apropiati de victima intr-un mod intim, cum ar fi un partener sau un parinte, ar putea folosi o alta tactica si pot ameninta ca-si vor face rau lor insisi.

Psihoterapeutul Kate Thieda adauga: “ Poti sa simti ca nu ai de ales decat sa faci exact ceea ce iti spune persoana respectiva pentru a evita o tragedie, dar sunt pasi pe care-i poti lua pentru a te proteja si, eventual, pentru a salva viata celeilalte persoane.”

Prin urmare, amenintarea cu auto-vatamarea este o modalitate de a obtine controlul asupra situatiei si de a forma victima sa se conformeze cerintelor lor, presupunand ca victima nu doreste ca santajistul sa pateasca ceva rau. Aceasta poate fi o amenintare de a se rani sau chiar de a se ameninta cu sinuciderea.

4. Utilziarea vinovatiei pentru a santaja si manipula

Adesea, un santajist emotional va folosi amenintari combinate cu vinovatie pentru a-si face victima sa-si dea seama de cererile sale. Acestia pot folosi si alte persoane pentru a alatura impotriva victimei. Hammond adauga: “Acest tip de santaj emotional este conceput pentru a face victima sa se simta vinovata pentru ca a cauzat rezultatul negativ al santajului. De multe ori este implicata vinovatia si cererea nu este clar mentionata.”

De exemplu, un santajist emotional poate justifica de ce a furat banii de la victima spunand “Pentru ca nu-ti pasa de nevoile mele”. Pot spune chiar lucruri precum “Am vorbit cu X si am cazut de acord ca esti nedrept.” Indiferent daca au vorbit sau nu cu cineva care a fost de acord cu acesta, nu conteaza – tot ce conteaza, este ca pot folosi vinovatia pentru a manipula victima.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!