Ai probleme cu stomacul? Iată 19 pași simpli pentru o digestie sănătoasă

Ai probleme cu stomacul? Iată 19 pași simpli pentru o digestie sănătoasă

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Flatulența și balonarea au devenit o problemă din ce în ce mai comună în zilele noastre. Acest lucru este facilitat nu numai de alimente, ci și de situații stresante, inactivitate și multe altele. Dar schimbându-ți puțin alimentația și stilul tău de viață, ai posibilitatea de a îmbunătăți situația.

Ce poți face în privința asta?

În primul rând, împreună cu medicul, ar trebui să descoperim cauzele problemei și să urmăm o prescripție medicală. A doua opțiune, dacă nu există încă probleme grave, este să fiți puțin atenți la alimentație.

O alimentație potrivită pentru intestin duce deseori la o excludere temporară (și uneori permanentă) a unor alimente care sunt considerate dăunătoare pentru corp. După o anumită perioadă de timp, puteți încerca să reintroduceți aceste alimente în meniu, dar dacă aveți aceleași reacții negative, va trebui să vă luați rămas bun de la ele.

Dacă vrei să-ți moderezi flatulența și balonarea și să îmbunătățești activitatea sistemului digestiv, atunci îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi.

Modalități simple de a scăpa de disconfort:

1. Aport adecvat de fibre din fructe și legume. Tărâțele sunt prea aspre pentru această funcție delicată, iar excesul de fibre (și în special din legumele proaspete) poate fi, de asemenea, o problemă. Este important să căutați un echilibru în cantitățile și tipurile de alimente pe care le consumați.

2. Limitarea sau excluderea uleiurilor vegetale industriale. Fii extrem de moderat cu uleiurile din semințe. Este benefic numai uleiul presat la rece, nerafinat, mai ales cel care are puțin omega-6 în compoziție.

3. Un minim de alimente procesate și în special carne roșie procesată. Intestinele sunt foarte sensibile la agenții chimici care se găsesc în orice fel de delicatese precum salam, șuncă presată etc.

4. Limitarea dulciurilor. Acest lucru se datorează faptului că zahărul și laptele sunt provocatori frecvenți ai inflamației și cei mai buni prieteni al microflorei patogene.

5. Creșterea consumului de peste gras. Acizii grași Omega-3 sunt foarte buni pentru intestine.

6. Ceai verde. Este modul meu preferat de a rezolva cu bucurie un număr mare de probleme, dar trebuie să fie unul de calitate.  Care este puterea acestei băuturi străvechi? Conține un antiinflamator numit epigalocatechin galat, care, printre altele, ameliorează simptomele colitei ulcerative.

7. Bacteriile benefice se hrănesc cu amidon rezistent. Este vorba despre cartofii fierți la aburi, orezul fiert la aburi, arahide și banane verzi. Dar trebuie să le mănânci încet.

8. Renunțarea la fumat. Fumatul este în mod clar asociat cu un risc crescut de probleme intestinale.

9. Mișcare. Intestinele răspund pozitiv la activitatea fizică, dar nu la cea care epuizează și creează stres. Activitatea fizică moderată modifică compoziția microbiomului, crescând cantitatea de microfloră benefică. Mișcarea este cea mai bună prevenire a bolilor inflamatorii intestinale.

10. Scăderea nivelului de stres. Stresul afectează grav digestia, iar tulburările digestive, la rândul lor, creează o stare de anxietate. Desigur, nimeni nu poate să scape de situațiile stresante, dar trebuie să învețe să își controleze emoțiile.

11. Consumul de curcuma. Acest condiment are proprietăți antiinflamatorii și ajută într-o mare varietate de situații. Este recomandat să-l adăugați în apă sau în lapte și să-l beți pe stomacul gol.

12. Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici polifenoli care are un efect pozitiv asupra digestiei. Vinul roșu bun conține mult resveratrol. Dar atenție, nu ar trebui să consumați mai mult de un pahar de vin roșu pe zi, deoarece în astfel de cazuri vinul va avea mai multe efecte negative decât pozitive.

13. Surse de zinc. Carnea, fructele de mare, semințele de dovleac sunt surse bune de zinc, care au un efect pozitiv asupra stării intestinelor.

14. Expunerea la soare. Moderat, desigur, pentru a nu vă arde.

15. Chimen negru. De asemenea, o modalitate bună de a vă face mâncărurile mai eficiente: semințele au proprietăți antiinflamatoare.

16. Consumul de verdețuri, struguri sau fructe de pădure. Acestea conțin quercetină, care protejează intestinele și ajută digestia.

17. Usturoiul, un produs extrem de controversat. Pe de o parte, componenta sa activă alicină are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și are un efect antiinflamator. Pe de altă parte, usturoiul poate irita mucoasele. Poate că gătirea ușoară (5 minute) a usturoiului este o soluție bună.

18. Legume crucifere. Ingredientul activ sulforafan, găsit în varză și salată, este benefic pentru sistemul digestiv

19. Ghimbir. Puteți face un ceai de ghimbir sau un piure de broccoli cu sos de ghimbir și usturoi.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!