Ai grija pe cine lasi sa-ti fie prieten – O zicala veche spune: “Cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dusmani?”

Ai grija pe cine lasi sa-ti fie prieten – O zicala veche spune: “Cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dusmani?”

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 February 2020 in Dezvoltare Personala

Prieteniile autentice sunt greu de legat, dar sunt extrem de pretioase. Unii dintre noi ajung sa le aprecieze numai dupa ce au cunoscut si cealalta latura, mai putin frumoasa, a unei relatii de prietenie. Psihologii spun ca putem sa aflam singuri daca avem prietenii “toxici” fara prea mare efort, insa trebuie sa ramanem perseverenti in a ne respecta decizia.

O zicala veche spune: “Cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dusmani?”, cam asa se simt si cei care sunt mereu inconjurati de persoane care pretind ca le sunt prieteni, insa prin atitudinea si comportamentul lor nu fac decat sa demonstreze contrariul.

De obicei, nu ajungem sa recunoastem numai dupa cateva discutii dacaa aveam de-a face cu o astfel de persoana, fiind nevoie de o perioada de timp pentru a afla daca persoana respectiva este deschisa sa lege o relatie de prietenie autentica,sincera sau nu vrea decat sa profite de conditia sociala, de situatia financiara sau de faptul ca suntem intr-un anumit grup pentru a ne face sa credem ca putem fi prieteni.

Asteptarile pe care le avem si increderea pe care o acordam acestor persoane pot fi in timp motive de dezamagire daca nu ne alocam suficient timp pentru a vedea care sunt motivele pentru care ne-am dori sa investim timp si energie intr-o relatie cu o asemenea persoana. “Atunci cand legam o relatie de prietenie facem multe proiectii asupra celuilalt ca urmare a ceea ce ne spune, insa nu putem stii inca de la inceput care sunt adevarate intentii si ce gandeste. Abia dupa ce trece o perioada, ne dam seama ce avem in comun, daca este o relatie sincera si persoana este de incredere”, spune psihologul Alina Persa.

Cum recunoastem o prietenie toxica?

Unele persoane au avut ocazia inca din adolescenta sa aiba astfel de prietenii care pentru unii au insemnat o schimbare drastica a comportamentului, in sens pozitiv sau negativ. Unele persoane pot reactiona drastic atunci cat observa ca persoanele in care au avut incredere si carora le-au impartasit secrete despre baiatul dragut din clasa paralela sau divortul parintilor. De cele mai multe ori, astfel de prietenii toxice apar inca din adolescenta si pot fi destul de periculoase mai ales daca cei in cauza nu isi dau seama la timp pe cine au alaturi. Pe de alta parte, acesti prieteni toxici au grija sa copieze temele, sa ii minta pe parinti, avand o sustinere solida pe spatele celorlati, sa se foloseasca de anumite lucruri pentru a obtine beneficii in scop personal.

“Cand iesi din copilarie, campul se largeste. Constientizezi poate intr-un mod dureros ca nu esti stapanul Universului cum erai pana atunci regele asupra caruia se revarsau iubirea si atentia parintilor. Incepi sa iti faci prieteni si incepi sa inveti lucruri despre cei din jur, dar si despre tine in raport cu ceilalti, ce iti place, ce nu, cu ce ai putea sa fii de-acord”, explica psihologul.

Ulterior, cand devenim adulti, aceste prietenii toxice sunt mai usor de identificat, insa asta nu inseamna ca nu pot aparea si la aceasta varsta dezamagiri, mai ales daca vorbim despre legaturi care dureaza de o perioada lunga de timp. Exista cateva indicii care ne pot semnala faptul ca prietenul nostru face parte dintr-o astfel de categorie:

1. Trasaturile de personalitate – acestea se dezvaluie in timp, insa daca suntem cu bagare de seama pot fi identificate mai ales cand persoana sau relatia trece printr-o situatie de criza sau are o problema. De obicei, prietenii toxici vorbesc doar despre persoana lor, propun o rezolvare care sa fie numai in beneficiul lor, incercand sa ne convinga contrariul, ne fac sa ne simtim vinovati pentru ceea ce ni se intampla, fara a-si asuma vreo responsabilitate, nu dau prea multe explicatii pentru comportamentul lor incercand sa exagereze alte aspecte care tin de alte persoane.

2. Se compara mereu cu noi sau cu cei din jur – construiesc in mintea noastra afirmatii care ne fac sa ne simtim inferiori, sa nu avem respect fata de propria munca, de propriul corp prin compararea cu ceilalti care au sau sunt cu un nivel mai sus din punct de vedere profesional sau personal. Au pretentia ca prin munca celorlalti ei sa se realizeze ca si cum cineva le-ar datora ceva subliind ca asa se procedeaza sau asta ar trebui sa faci daca esti un “bun prieten”.

3. Actioneaza in cele mai multe situatii ghidati de impulsul de moment si nu in functie de sentimente si emotii, bazandu-se pe credinta ferma ca li se vor ierta toate greselile.

Psihologii ne recomanda ca sa tinem cont de urmatoarele aspecte atunci cand ne alegem prietenii: “Prietenia inseamna ajutor reciproc, sprijin afectiv, sustinere in procesul de integrare sociala. Relatia de prietenie se sprijina pe trairea sentimentului similaritatii in idei, credinte, apartenenta sociala. Ea apare si se dezvolta in timp, prin cunoastere reciproca, prin parcurgerea impreuna a unor evenimente deosebite, prin probe care trebuie mereu reintarite”, incheie psihologul.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!