Ai grijă de pancreasul tău: 5 alimente care pot dăuna glandei

Ai grijă de pancreasul tău: 5 alimente care pot dăuna glandei

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2022 in SanatateSfaturi

Dacă pancreasul începe să nu mai funcționeze cum trebuie, digestia este perturbată, apare senzația de greață, durere în abdomen cu caracter de centură. În cazurile severe, temperatura generală a corpului crește, starea generală este brusc perturbată.

Pentru a evita problemele, este important să urmăriți ce alimente și cât de mult consumați. Mai jos vom analiza 5 alimente care pot fi dăunătoare pancreasului.

1. Porumb fiert

Unul dintre acele produse care în iulie-august provoacă o exacerbare a afecțiunilor pancreatice. Mai ales dacă mănânci prea mult deodată. Fibrele grosiere și extractele conținute de porumbul proaspăt pot duce la dezvoltarea inflamației în pancreas. De asemenea, o cantitate mare de amidon poate face rău – prelucrarea sa va provoca o supraîncărcare a glandei.

Prin urmare, dacă vă place porumbul fiert, dar aveți probleme cu pancreasul, mâncați mai puțin, dar consultați mai întâi un specialist. De asemenea, nu mânca porumb (și alte alimente) prea fierbinți – pancreasului nu îi plac alimentele prea fierbinți sau prea reci.

2. Spanacul

Spanacul este o verdeață foarte populară pe care multor oameni le place să o mănânce crud în salate sau să o adauge ca umplutură la plăcinte și omlete. Însă spanacul poate fi dăunător și chiar periculos pentru pancreas. Nu abuza, consumul normal, dar împreună cu alte alimente care forțează pancreasul poate duce la îmbolnăvirea lui.

3. Ciuperci de pădure

În a doua jumătate a verii se recoltează ciupercile de pădure. Aceste ciuperci sunt deosebit de bogate în extracte și chitină, care pot irita pancreasul și crește inflamația. În plus, picioarele ciupercilor sunt capabile să acumuleze substanțe dăunătoare, care pot afecta negativ și sănătatea glandei.

Dacă vă plac ciupercile, dar vă este frică pentru sănătatea pancreasului, încercați să mâncați ciupercile champignon care sunt mai puțin extractive și în cantități mici, în timp ce nu sunt prăjite, ci înăbușite.

4. Strugurii

Strugurii, pe lângă faptul că conțin multe substanțe extractive, sunt prea dulci și, prin urmare, provoacă fermentație în tractul gastrointestinal, creând astfel condiții extrem de nefavorabile pentru starea funcțională a pancreasului.

Așadar, dacă îți plac strugurii, dar ai probleme cu pancreasul, atunci mănâncă cu moderație și evită soiurile prea dulci, prea acre sau prea extractive.

5. Compot rece

A doua jumătate a verii este o perioadă de căldură, iar la căldură multor oameni le plac băuturile reci din frigider. O băutură populară este compotul. Însă dacă compotul este gătit din fructe de vară și fructe bogate în extracte și este ținut la o temperatură scăzută, acesta poate fi dăunător și periculos pentru pancreas, mai ales dacă funcția acestuia este deja parțial afectată.

Ce cauzează pancreatita?

Pancreasul secretă o enzimă specială – tripsina, care este implicată în digestia proteinelor. Tripsina este de obicei inactivă până când ajunge în intestin. Dacă activarea sa are loc în pancreas, acesta începe să „digere” țesuturile organului, ceea ce duce la iritarea și inflamarea acestuia.

Destul de des, această activare este declanșată de alcool. Aproximativ o treime din cazurile de pancreatită acută apar la băutorii obișnuiți. Consumul de alcool este, de asemenea, responsabil pentru 70% din cazurile de pancreatită cronică. Numărul celor care suferă de pancreatită din întreaga lume crește treptat, iar oamenii de știință atribuie acest lucru creșterii consumului de alcool. Alte 30% din cazurile de pancreatită sunt numite idiopatice. Aceasta înseamnă că cauza dezvoltării bolii nu a putut fi stabilită. Cel mai adesea, această formă de pancreatită se dezvoltă în adolescență și la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Cauzele mai rare ale pancreatitei includ:

  • procese autoimune din organism, în care sistemul imunitar al unei persoane atacă pancreasul,
  • tulburări genetice în care pancreatita se dezvoltă de la naștere,
  • fibroza chistica, distrugerea organelor interne.

Atacurile repetate de pancreatită acută duc la dezvoltarea formei cronice a acestei boli și la deteriorarea ireversibilă a pancreasului. Dacă aceste leziuni sunt cauzate de alcool, boala se numește pancreatită alcoolică cronică.

Simptomele pancreatitei cronice

Principalul simptom al acestei boli este durerea în abdomenul superior , care iradiază spre spate. De regulă, devine mai intens după masă sau când persoana se apleacă în față. În timp, durerea se complică și apar senzațiile de greață și vărsături.

Pe măsură ce pancreatita cronică progresează și capacitatea pancreasului de a produce enzime slăbește, se adaugă noi simptome:

  • scaun fetid și gras
  • balonare
  • spasme ale intestinelor
  • flatulență

Pe măsură ce țesuturile pancreasului se descompun, capacitatea acestuia de a produce insulină se pierde, ceea ce duce la diabet de tip 1. Atenție: pancreatita acută și cronică necesită tratament obligatoriu .


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!