Ai auzit mereu vorbindu-se despre Karma, dar stii ce este?

Ai auzit mereu vorbindu-se despre Karma, dar stii ce este?

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 August 2017 in Sfaturi si Trucuri

Karma este un dintre doctrinele fundamentale ale filozofiei budiste, care ne poate oferi o explicaţie la întrebarea de ce ni se întâmplă anumite lucruri.

Atunci când nu mai găsim răspunsuri satisfăcătoare la întrebările existenţiale în locurile în care le căutăm în mod normal, mergem să căutăm răspunsuri şi în altă parte. Religia budistă este locul în care poţi găsi răspunsul multor dintre dilemele spirituale cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi, iar karma pare a explica într-un mod foarte simplu şi corect parcursul vieţii fiecăruia.

Dacă de obicei facem haz de necaz atunci când ni se întâmplă ceva rău afirmând că aşa a fost să fie, că noi nu am fi putut face nimic diferit ca să influenţăm cursul lucrurilor, karma vine să ne contrazică.

Traducerea din sanscrită a termenului karma este acţiune, dar include nu doar fapta fizică ci şi vorba şi gândul. Aşadar nu eşti ”în siguranţă” să gândeşti lucruri rele despre cineva pentru că aceste gânduri rele se vor întoarce împotriva ta la un moment dat. La el şi faptele.

Dacă traducem Karma prin acţiune, Vipaka înseamnă reacţie (sau efect), la fel ca în legea lui Newton: când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă (numită forţă de reacţiune) de aceeaşi mărime şi de aceeaşi direcţie, dar de sens contrar.. Cu alte cuvinte, dacă faci o faptă bună acum, în viitor aceasta se va întoarce la tine sub o altă formă. Şi inversul este valabil: dacă faci o faptă rea, aceasta se va contoriza şi se va întoarce împotriva ta exact când… ţi-o fi lumea mai dragă.

Filozofia budistă se bazează şi pe principul reîncarnării, care susţine că persoanele cu o karmă bună vor avea parte de recompense în viaţa următoare, pe când cei cu o karmă negativă se vor reîncarna sub o formă de existenţă inferioară. În prezent suntem ceea ce suntem datorită faptelor noastre din trecut şi vom fi ceea ce vom fi datorită faptelor noastre din prezent.

Faptele rele vin din ignoranţă (neştiinţă) şi pofte pe când faptele bune vin din cunoaştere, generozitate şi nevoia de a face bine. Pe viitor vom da socoteală fără excepţie pentru intenţiile faptelor noastre, aşadar trebuie să ne ”cultivăm” bunele obiceiuri şi să fim întotdeauna conştienţi de rezultatele faptelor noastre. Cândva o să vină vremea să culegem roadele seminţelor pe care le-am plantat.

Cu toate astea, în fiecare secundă putem reechilibra balanţa în favoarea noastră, atâta timp cât gândim şi facem fapte bune. Astfel ne putem explica şi inegalităţile care caracterizează oamenii: de ce unii se nasc mai inteligenţi, alţi mai puţin, unii mai bogaţi alţii mai săraci, mai frumoşi ori cu defecte fizice vizibile, etc. Dacă vrem ca următoarea noastră existenţă să fie una mai frumoasă, mai simplă cu mai multe recompense nu trebuie să pierdem din vedere că suntem arhitecţii destinului nostru şi că vom da socoteală pentru orice faptă şi gând.

Ce părere ai despre karma şi despre principul cauză – efect, conform căruia pentru faptele noastre vom primi mai devreme sau mai târziu şi o răsplată pe măsură? Noi recomandăm oricui să aibă mai mare grijă de spiritul său, oricărei religii ar aparţine!

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!