Ai auzit mereu vorbindu-se despre Karma, dar stii ce este?

"Cel care ne iubește și ne iubește cel mai bine este tot cel care ne cunoaște cel mai puțin." – Jules Renard Stiu. Nu este deloc simplu sa renunti la cineva alaturi de care ai creat amintiri, care inca face parte din viata ta si al carui suflet cunoaste fiecare camaruta a sufletului tau. Da, este dificil... insa nu este imposibil, mai ales cand stii ca el deja a renuntat la tine. Concentreaza-te asupra vietii tale. Renunta la trecut si ia cu tine in prezent doar amintirile care iti pun zambetul pe buze si iti dau puterea de a merge mai departe.

Detoxifierea sufletului: cum renunti la cineva?

Nu te grabi nicaieri Nu o sa iti spun ca timpul vindeca toate ranile - pentru ca nu este chiar asa. Sigur, timpul vindeca multe rani. De fapt, timpul vindeca majoritatea ranilor, insa nu pe toate. Insa uneori timpul pare sa fie suficient. Uneori timpul ne demonstreaza ca sentimentele pe care le-am avut nu erau definitive - erau doar pentru o persoana care se afla in trecere in viata noastra. De aceea trebuie sa ii oferi o sansa timpului. Chiar daca nu vindeca toate ranile, cu siguranta te va ajuta sa scapi de durere. Va transforma acele visuri vii in amintiri neclare. Explica-i sufletului tau de ce a fost nevoie sa lasi aceasta persoana sa plece Cateodata relatiile pot fi salvate, iar pasiunile se reaprind. Insa sunt si momente in care stim ca atunci cand o relatie se incheie, aceasta trebuie sa ramana incheiata. Este foarte important sa intelegi ce s-a intamplat si de ce trebuie sa mergi mai departe de una singura; trebuie sa oferi emotiilor posibilitatea de a iti invada sufletul, sa faci un pas inapoi, sa respiri profund, sa iti cureti mintea si sa incepi sa gandesti rational. Gaseste dragostea vietii tale Inteleg ca tu crezi ca ultima persoana de care te-ai indragostit a fost dragostea vietii tale si ca nu crezi ca vei mai gasi pe altcineva. Insa imediat ce vei intalni adevarat iubire a vietii tale, ultima va deveni deja amintiri. Asta nu inseamna ca vei uita de acea dragoste pe care ai simtit-o in intregime, insa noua ta iubire va face ca ultima sa se diminueze in intensitate. Poate ca te vei gandi ocazional la aceasta persoana si vei ajunge in acel moment in care te vei putea bucura ca s-a intamplat asa... pentru ca sufletul tau a avut posibilitatea de a isi intalni sufletul pereche. Cred ca exista unii oameni fata de care vom simti intotdeauna iubire pentru ca au devenit o parte din noi. Cu toate acestea, vom inceta sa ii mai iubim romantic. Va fi doar o iubire a sufletelor, o iubire a amintirilor avute. "Oricât de dureroase ar fi experienţele iubirii, pătrunde în iubire fără să eziţi, pentru că, dacă o eviţi – aşa cum face majoritatea oamenilor – vei rămâne blocat în ego. Atunci viaţa nu îţi va mai fi un pelerinaj, nu va mai fi un râu care curge spre ocean, ci va deveni o mlaştină." – Osho Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Publicitate

Karma este un dintre doctrinele fundamentale ale filozofiei budiste, care ne poate oferi o explicaţie la întrebarea de ce ni se întâmplă anumite lucruri.

Atunci când nu mai găsim răspunsuri satisfăcătoare la întrebările existenţiale în locurile în care le căutăm în mod normal, mergem să căutăm răspunsuri şi în altă parte. Religia budistă este locul în care poţi găsi răspunsul multor dintre dilemele spirituale cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi, iar karma pare a explica într-un mod foarte simplu şi corect parcursul vieţii fiecăruia.

Dacă de obicei facem haz de necaz atunci când ni se întâmplă ceva rău afirmând că aşa a fost să fie, că noi nu am fi putut face nimic diferit ca să influenţăm cursul lucrurilor, karma vine să ne contrazică.

Traducerea din sanscrită a termenului karma este acţiune, dar include nu doar fapta fizică ci şi vorba şi gândul. Aşadar nu eşti ”în siguranţă” să gândeşti lucruri rele despre cineva pentru că aceste gânduri rele se vor întoarce împotriva ta la un moment dat. La el şi faptele.

Dacă traducem Karma prin acţiune, Vipaka înseamnă reacţie (sau efect), la fel ca în legea lui Newton: când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă (numită forţă de reacţiune) de aceeaşi mărime şi de aceeaşi direcţie, dar de sens contrar.. Cu alte cuvinte, dacă faci o faptă bună acum, în viitor aceasta se va întoarce la tine sub o altă formă. Şi inversul este valabil: dacă faci o faptă rea, aceasta se va contoriza şi se va întoarce împotriva ta exact când… ţi-o fi lumea mai dragă.

Publicitate

Filozofia budistă se bazează şi pe principul reîncarnării, care susţine că persoanele cu o karmă bună vor avea parte de recompense în viaţa următoare, pe când cei cu o karmă negativă se vor reîncarna sub o formă de existenţă inferioară. În prezent suntem ceea ce suntem datorită faptelor noastre din trecut şi vom fi ceea ce vom fi datorită faptelor noastre din prezent.

Faptele rele vin din ignoranţă (neştiinţă) şi pofte pe când faptele bune vin din cunoaştere, generozitate şi nevoia de a face bine. Pe viitor vom da socoteală fără excepţie pentru intenţiile faptelor noastre, aşadar trebuie să ne ”cultivăm” bunele obiceiuri şi să fim întotdeauna conştienţi de rezultatele faptelor noastre. Cândva o să vină vremea să culegem roadele seminţelor pe care le-am plantat.

Cu toate astea, în fiecare secundă putem reechilibra balanţa în favoarea noastră, atâta timp cât gândim şi facem fapte bune. Astfel ne putem explica şi inegalităţile care caracterizează oamenii: de ce unii se nasc mai inteligenţi, alţi mai puţin, unii mai bogaţi alţii mai săraci, mai frumoşi ori cu defecte fizice vizibile, etc. Dacă vrem ca următoarea noastră existenţă să fie una mai frumoasă, mai simplă cu mai multe recompense nu trebuie să pierdem din vedere că suntem arhitecţii destinului nostru şi că vom da socoteală pentru orice faptă şi gând.

Ce părere ai despre karma şi despre principul cauză – efect, conform căruia pentru faptele noastre vom primi mai devreme sau mai târziu şi o răsplată pe măsură? Noi recomandăm oricui să aibă mai mare grijă de spiritul său, oricărei religii ar aparţine!

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Sfaturi si Trucuri
Fiecare persoană, indiferent de cultură, religie sau etnie este ghidată în viață de anumite vorbe de înțelepciune care determină diferențele dintre oameni și generează caracterul fiecărei persoane în parte. Dintre toate codurile de viață existente, cel mai răspândit este „The Native American Code of Ethics” care ne învață, americani sau nu care este calea către o viață mai bună. 1. Trezește-te o dată cu soarele și roagă-te. Roagă-te singur. Roagă-te des. Cineva acolo Sus te ascultă. Trebuie doar să vorbești. 2. Fii tolerantă cu cei din jur. Ignoranța, orgoliul, furia, gelozia, lăcomia vor duce la rătăcirea sufletului. Roagă-te pentru cei rătăciți să fie călăuziți pe drumul cel bun. 3. Încearcă să te descoperi de una singură. Nu permite nimănui să facă lucrul acesta pentru tine. Este drumul tău și ești singură. Diverse persoane pot merge alături de tine, dar nu pot merge în locul tău. 4. Tratează-ți oaspeții cu multă considerație. Oferă-le cea mai bună mâncare, cel mai comod pat și tratează-i cu respect și onoare. 5. Nu lua ceea ce nu este al tău. 6. Respectă toate lucrurile de pe acest Pământ, indiferent dacă este vorba de oameni sau plante. 7. Respectă gândurile, dorințele sau vorbele celor din jur. Nu întrerupe niciodată, nu îți bate joc, nu fi nepoliticos cu alte persoane. Respectă tuturor oamenilor dreptul la liberă exprimare. 8. Nu vorbi de rău pe nimeni. Energia negativă pe care o răspândești în Univers se va întoarce înzecit la tine. 9. Toată lumea greșește. Și toate greșelile pot fi iertate. 10. Gândurile negative cauzează suferință minții, corpului, spiritului. Exersează optimismul. 11. Natura nu ne aparține, este parte din noi. Animalele, plantele și toate celelalte vietăți fac parte, toate, din marea familie universală. 12. Copiii sunt viitorul nostru. Sădiți iubire în sufletele lor și hrăniți-le sufletul cu înțelepciune și lecții de viață. Când cresc, oferiți-le spațiu să se dezvolte. 13. Evitați să răniți alte persoane. Durerea pe care o provoci se va întoarce împotriva ta. 14. Fii sinceră tot timpul. Sinceritatea este testul voinței voastre în acest Univers. 15. Păstrează-ți echilibrul. Starea psihică, mentală, emoțională, spirituală, fizică trebuie să fie puternice, curate și sănătoase. Dezvoltă-te spiritual pentru a-ți putea vindeca rănile emoționale. 16. Ia decizii în cunoștință de cauză. Fii responsabilă pentru propriile acțiuni. 17. Respectă intimitatea și spațiul personal al celorlalți. 18. Fii sinceră în primul rând cu tine. Nu îi poți ajuta pe ceilalți dacă nu te poți ajuta, în primul rând pe tine. 19. Respectă credința celorlalți. Nu impune credința ta celor din jur. 20. Împarte ceea ce ai cu ceilalți. Implică-te în acte de caritate. Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Cautarea Fericirii

-Va sa zica ai venit pentru fericirea vesnica – intreba Judecatorul. -Da – ii raspunse spiritul. -Ai gresit adresa – continua Judecatorul, cu un zambet ambiguu in jurul gurii. -Stati… nu-i aici raiul? – intreba omul nostru, proaspat trecut prin granita mortii. -Ba da – ii raspunse Judecatorul. -Jos pe Pamant mi s-a promis ca aici voi primi in dar, fericirea vesnica. -Ne pare rau, ai fost informat gresit. -Am fost informat gresit?! Dar preotul imi zisese ca daca ma rog regulat, daca indeplinesc cele zece porunci, voi ajunge in rai si voi fi fericit vesnic! -Esti in rai, esti binevenit, dar trebuie sa mananci din merindele tale: sa traiesti fericirea pe care ai adus-o de pe Pamant. -Nu este corect: pe Pamant n-as putea zice ca am fost fericit… -Ne pare rau… -Si nu se poate sa primesc aici fericirea? -Ne pare rau: nu. -De ce nu? -Fiindca asa e regula. -Care regula? -Tatal a instituit urmatoarea regula: fiecare trebuie sa-si construiasca propria sa fericire. -Cum adica? -Simplu: asa cum un culturist isi cladeste muschii, tot asa cel care cauta fericirea, trebuie s-o construiasca singur. -Nu mi se pare corect! -Treaba ta. -Totusi, ce pot face acum? -Poti sa te duci inapoi, deoarece corpul tau se afla inca in stadiul mortii clinice. -Bine, si ce fac daca merg inapoi? -Exersezi fericirea. -Exersez fericirea? Si cum fac asta? -Trebuie sa gasesti propriile tale metode. Cei mai multi incearca prin iubire. Poti sa-ti indrepti iubirea spre Tatal. Sau spre o fiinta draga tie. Dar poti sa exersezi si iubirea de sine. -Iti pot explica prin functionarea inimii biologice. Iti amintesti probabil ca inima pompeaza sange in trei directii: are un circuit care alimenteaza partea corpului care se afla mai jos de inima, un alt circuit care iriga tot ce se afla mai sus decat inima, si un al treilea circuit prin care trimite sange in propriile sale tesuturi. Este indicat sa pastrezi proportiile definite de inima ta biologica. Prin circuitul mare, cel care porneste spre partea de jos a corpului, trimiti energie si iubire spre toti ceilalti. Prin circuitul mic, cel care porneste in sus, comunici cu fiintele mai evoluate decat tine – cu Dumnezeu si fiul. Fii sigur ca vei primi de la ei mai mult decat reusesti sa oferi lor. Si ai dreptul si la cel de-al treilea circuit, ca sa poti functiona si tu… -Oh, ce simplu e! -Da, e simplu ca buna ziua! -Si ce-mi mai recomandati, ce sa fac cand ajung jos? -Incearca sa identifici ce anume iti produce bucurii reale. Incearca sa largesti aceasta lista. Bine, iti recomand sa te tii in limita bunului simt. Daca o treci, risti sa-ti strici fericirea. Si exerseaza cele trei tipuri de iubire, cele trei circuite ale inimii. Si inca un lucru: incearca sa zici “Te iubesc” cat mai des, dar intotdeauna din toata inima. -Deja ma simt fericit! -Ma bucur pentru tine! Insa totusi m-as bucura daca te-ai duce inapoi si ai exersa acolo jos, ca sa vii fortificat aici sus, cand iti vine randul. -Va multumesc – ma simt atat de fericit! -Fericirea ta e si fericirea mea si iti multumesc pentru ca mi-o dai – incheiase Judecatorul. Spiritul se umplu de incredere in viitor si plonja inapoi in corpul sau aflat pe cearsaful alb al clinicii de reanimare. Aparatele electrice conectate la corpul sau incepusera sa semnalizeze reaparitia vietii. Incet, se auzi un oftat, ca o adiere de vant. Tiptil-tiptil, inima incepea sa bata. Electrocardiograma desena o curba tot mai armonioasa. Ochii pacientului inca nu se deschisesera inca, dar pe fata lui se asternu o liniste divina. Doctorii rasuflasera usurati. Se gandisera la marea minune: viata. Un pacient reintors din inalt valora pentru ei cat un nou-nascut. -Tipul, mai mult ca sigur a invatat ceva, acolo Sus – zise unul dintre doctori. -Pai da… nu cred ca s-a intors datorita electrosocului, ca imi pierdusem increderea in el, la un moment dat – adauga un alt halat alb. Dar oare ce sa fi fost? Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!