Afla ce tip de personalitate ai, alege una dintre cele patru manere

Afla ce tip de personalitate ai, alege una dintre cele patru manere

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 July 2017 in Teste de Personalitate

De ce ne indragostim sau suntem atrasi de o anumita persoana, si nu de alta? O intrebare careia antropologul Helen Fisher i-a gasit un posibil raspuns in recenta sa carte “De ce el? De ce ea? Aflarea dragostei adevarate prin intelegerea tipului tau de personalitate”.

Conform cercetatoarei, ceea ce este cel important nu consta in a afla cine esti, ci in folosirea adecvata a felului cum esti.

Ne indragostim de obicei de persoane avand aceeasi parametri socio-economici, cu un nivel de inteligenta asemanator cu al nostru si cu un sex-appeal sau infatisare incadrata in acelasi standarde ca si ale noastre.

Copilaria, incadrarea in timp sau lumea care ne inconjoara au ,fiecare dintre ele, un rol major. Aceste constatari au determinat-o pe Helen Fisher sa caute explicatii intr-o zona mult mai profunda, cea a biologiei.

Antropologul american a identificat substante chimice genetice asociate cu un anumit tip de personalitate. Astfel, dopamina, serotonina, testosteronul, estrogenul si oxitocinul, au indrumat-o catre definirea a patru clase de personalitate: Exploratorul, Constructorul, Directorul si Negociatorul. Dupa studierea a circa 40.000 de persoane de pe un site de dating, cercetatoarea a definit aceste patru tipuri dupa cum urmeaza.

1. Exploratorul

Definit de dopamina, tinde sa isi asume riscuri, este interesat de tot de este nou, este curios, creativ, spontan, energic, optimist si entuziast.

Deschis fata de oameni , da dovada de o mare mobilitate.

Cuvintele pe care le foloseste cel mai des sunt: noutate, interesant, calatorie, distractie, deschis.

Exploratorii sunt carismatici si incitanti, au o generozitate spontana, iar oamenii (atentie!) se indragostesc de ei prea repede.

Exploratorul tinde sa isi alega un partener asemeni lui, pe cineva aventuros, plin de energie si entuziast, creativ si dornic de a descoperi in permanenta noutatea.

Un cuplu de exploratori nu se va angaja niciodata in discutii sau contraziceri mici sau majore; amandoi sunt prea flexibili pentru a se intampla asa ceva.

2. Constructorul

Exprimat de serotonina, este calm, sociabil, popular , precaut, dar nu fricos. Are bune calitati manageriale, se pricepe sa isi construiasca o retea de prieteni si cunostiinte, este traditionalist, familist, conventional, uneori religios. Tinde sa se agate de obiceiuri si tabieturi, iar comportamentul sau se incadreaza in tipare fixe.

Cuvintul rostit cel mai adesea de catre el este “familie.”

O intalnire cu un Constructor nu poate aduce mari surprize, dar nici mari riscuri. Are impulsul de a se inconjura cu oameni, ceea ce nu ofera prea des prilejul unei intimitati a intalnirii.

Datorita caracterului sau, Constructorul tinde sa se asocieze cu o persoana asemanatoare.

Desi doi constructori pot rezista de-a lungul unei casatorii de 50 de ani, vor avea intotdeuna mici frecusuri legate de amanunte sau de lucruri importante.

3. Directorul

Definit de testosteron, este direct, hotarat, consecvent. Adeseori, este pasionat de muzica, datorita structuralitatii acesteia. Competitiv si ambitios, are talentul de a “vedea” in spatiul tridimesional. Are obiceiul de a face lucrurile in mod mecanic sau geometric.

Cuvintele care apar adesea in vorbirea lui sunt: intelectual, politic, dezbatere, specialist.

Directorul gandeste adesea ca o intalnire este o pierdere inutila de timp. El vrea sa ajunga direct la tinta. Daca, in decursul unei intalniri , nu obtine ceea ce isi doreste poate fi nepoliticos sau badaran.

Directorul isi cauta un partener care nu este o expresie a testosteronului, ci a estrogenului.

Doi Directori isi pot continua casnicia in virtutea inertiei sau a obisnuintei, fiecare dintre ei fiind atasat / obsedat de munca lui specifica.

4. Negociatorul

Expresie a estrogenului, este flexibil, intuitiv, are imaginatie si o vedere de ansamblu a lucrurilor. Este comunicativ, vorbaret, si are obiceiul de a se ingriji de cei din jurul sau. Ii plac florile, animalele si copiii.

De cele mai multe, ori il poti auzi spunand: pasionat, pasionant, pasiune.

La o intalnire, Negociatorul iti va deveni dintr-o data prieten, ti se va parea ca il cunosti de-o eternitate, dar nu poti fii sigur niciodata ce gandeste cu adevarat.

Doi negociatori se vor intrece in casnicie a-si acorda unul altuia cat mai multa atentie.

Daca te-ai regasit, distribuie si tu mai departe!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!