Despre ce nu ar trebui să le spui prietenilor tăi: 2 sfaturi de la Osho

Despre ce nu ar trebui să le spui prietenilor tăi: 2 sfaturi de la Osho

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 October 2023 in PersonalitatePsihologieSfaturi

De obicei, credem că prietenii sunt persoane foarte apropiate, așa că le putem împărtăși totul, sau aproape totul. Dar, în opinia mea, astăzi, prietenia dintre oameni este cu totul altfel decât era, să spunem, cu 50 de ani în urmă.

Astăzi, oamenii devin prieteni din motive sociale sau economice, sau pur și simplu pentru a petrece timp de calitate împreună. Cu alte cuvinte, esența prieteniei a fost pierdută: să fiți oameni cu aceleași valori și suflete apropiate.

Prietenia dintre oameni este acum mai mult ca un calcul reciproc avantajos, iar dacă nu ești o persoană utilă, care are resurse și conexiuni, sau nu ai aceleași interese ca majoritatea oamenilor, atunci este puțin probabil să-ți găsești prieteni. În consecință, nu prea ai vrea să împărtășești ceva personal și profund cu astfel de “prieteni”.

Chiar și atunci când prietenia este adevărată, tot există două pericole pe care oamenii le uită atunci când le spun prietenilor lor ceva. Osho ne va spune părerea lui despre acest subiect.

În aceste citate, Osho se referă la Machiavelli – spunând că el este autorul acestor cuvinte. Dar am verificat cărțile lui Machiavelli și nu am găsit aceste citate, așa că, dacă le-am găsit în conversațiile lui Osho, atunci am scris că îi aparțin lui. În plus, sensul acestor citate nu își pierde valoarea din acest motiv.

Primul sfat:

Acesta costă în ilustrarea lui Machiavelli care dădea sfaturi prințeselor lumii în lucrarea sa de mare valoare – “Prințul”. Una dintre îndrumările lui: “Niciodată să nu spui prietenilor tăi ceea ce nu ai spune unui dușman, pentru că cine este azi prieten ar putea deveni mâine dușman.”

Totul în lumea aceasta este trecător și are opusul său. Iubirea se transformă în ură, iar prietenia în dușmănie. Așa că Buddha a spus o dată un lucru profund: “Nu am prieteni, pentru că nu am dușmani.

Cu alte cuvinte, Buddha a depășit dualitatea relațiilor – el trata toate ființele cu dragoste și prietenie. Însă prietenia este concentrată pe persoanele concrete, deci are potențialul de a deveni opusul său, adică dușmănie.

Ce nu trebuie să le spui prietenilor tăi, conform acestui sfat? Pot spune din experiența personală:

– să nu dezvăluiți niciodată detalii din relație sau familie,
– să nu vorbiți rău despre alți oameni apropiați și să nu vă plângeți de ei.

Este neplăcut și delicat să ți se atragă atenția că ai spus un anumit lucru despre cineva, chiar dacă s-a întâmplat într-un moment de furie, vorba se duce mereu mai departe.

În general, este mai bine să păstrați pentru voi anumite detalii (decideți singuri ce înseamnă asta pentru voi) pentru voi – este personal, nu trebuie să îl dezvăluiți nimănui.

Al doilea sfat:

Niciodată să nu spui nimic rău despre un dușman, pentru că mâine ar putea deveni prieten. Atunci te vei simți foarte rușinat“.

Acest sfat este valoros în special atunci când, din prietenie, trebuie să iei partea cuiva, care are conflicte cu oameni apropiați sau cu prietenii săi.

Există o mare probabilitate ca el să se împace cu ei mai târziu, iar tu te vei afla într-o situație inconfortabilă, în care te vor acuza că ai spus tot ce ai spus. Deci, fiți atenți la judecățile voastre, pentru că relațiile cu oamenii sunt foarte schimbătoare.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!