Auto deprecierea. 10 reguli pentru a nu te mai devaloriza

Auto deprecierea. 10 reguli pentru a nu te mai devaloriza

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Într-adevăr, mulți oameni trec prin experiențe de auto-devalorizare și auto-critică excesivă într-un moment sau altul al vieții lor. Este ceva obișnuit și omenesc, deoarece avem tendința să fim mai duri cu noi înșine decât suntem cu ceilalți.

Totuși, este important să conștientizăm aceste modele negative și să încercăm să le depășim pentru a ne bucura de o viață mai fericită și împlinită.

Cele 10 reguli prezentate în text sunt strategii utile pentru a înceta propria devalorizare și auto criticarea excesivă:

1) Adoptă o poziție de observator

Încearcă să te privești ca un observator neutru atunci când începi să te auto-devalorizezi și gândește-te cum ai putea reacționa altfel. Vezi situația din mai multe puncte.

2) Recunoaște-ți punctele forte

Fă o listă cu lucrurile la care ești bun și actualizează lista periodic. Apreciază rezultatele tale și chiar sărbătorește.

3) Înlocuiește propria critică cu auto-apreciere

Înlocuiește critica cu auto-aprecierea și fii mai blând cu tine însuți. Caută motive pentru care merită să te apreciezi în fiecare zi!

4) Prezintă-te cu încredere

Învață să vorbești cu încredere despre succesele și planurile tale. Dacă tu ai încredere în tine și în ceea ce spui, vor avea și ceilalți.

5) Refuză auto-devalorizarea

Învață să respingi tentativa altora de a te devaloriza și limitează timpul petrecut cu oameni care au un impact negativ asupra stimei de sine.

6) Găsește sprijin în tine

Ascultă-ți propriile opinii, cunoaște-ți valorile și prioritățile și acționează în consecință. Doar tu poți să te ajuți cel mai bine!

7) Compară-te doar cu tine însuți

Evaluează progresul tău personal de-a lungul timpului, în loc să te compari cu ceilalți. Mereu vor fi oameni mai buni ca noi, dar și mai slabi, să nu uităm!

8) Acceptă faptul că nu ești perfect

Îngăduie-ți să faci greșeli și să nu îndeplinești întotdeauna standardele ideale. Perfecțiunea este un ideal care nu va duce la fericire, pentru că mereu se va găsi loc de mai bine.

9) Stabilește-ți obiective realiste

Fixează-ți obiective pe care știi că le poți atinge, ceea ce te va ajuta să te simți împlinit și de succes.

10) Concentrează-te pe aspectele pozitive

Îndreaptă-ți atenția spre lucrurile bune, posibilitățile și reușitele tale, în loc să te concentrezi excesiv pe aspectele negative.

Înțelegerea și aplicarea acestor reguli pot contribui la creșterea stimei de sine și la dezvoltarea unei perspective mai pozitive și mai echilibrate asupra propriei persoane. Este important să ne tratăm cu respect și să ne acordăm valoarea pe care o merităm.

Dacă te simți copleșit de propria devalorizare sau de alte probleme legate de stima de sine, este întotdeauna bine să ceri ajutorul unui terapeut sau unui specialist în sănătate mentală pentru a obține sprijin și îndrumare adecvată.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!