De ce sunt importanți acizii grași Omega-3 pentru sănătatea noastră

De ce sunt importanți acizii grași Omega-3 pentru sănătatea noastră

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 July 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Acizii grași Omega-3 se găsesc în alimente și suplimente. Aceștia ajută la buna funcționare a membranelor care înconjoară toate celulele din organism. Acest concept se referă la acizii grași polinesaturați (PUFA), de care corpul nostru are nevoie pentru a menține sănătatea. Din punct de vedere chimic, aceștia sunt pur și simplu molecule de grăsime care au mai mult de o legătură de carbon nesaturată în moleculă.

Un exemplu simplu de tip de ulei care conține PUFA benefice este uleiul de măsline.

Există trei tipuri de acizi grași omega-3:

  1. acid alfa-linolenic (ALA)
  2. acid eicosapentaenoic (EPA)
  3. acid docosahexaenoic (DHA)

ALA se găsește în principal în uleiurile vegetale, cum ar fi semințele de chia, semințele de in și nucile. DHA și EPA se găsesc în principal în peștii grași de apă rece, cum ar fi macroul, somonul, heringul și sardinele. Corpul uman poate converti cantități mici de ALA în DHA și EPA.

Simptome de deficit de Omega-3:

  1. oboseală rapidă;
  2. îmbătrânirea prematură a pielii;
  3. hipertensiune arteriala;
  4. greutate excesiva;
  5. tulburări hormonale;
  6. piele uscată și dermatită;
  7. fragilitatea unghiilor;
  8. pierderea memoriei;
  9. caderea parului;
  10. tulburări de coordonare a mișcărilor;
  11. boli cardiovasculare.

Pentru ce are nevoie organismul de grăsime?

Grăsimile sănătoase sunt o parte esențială a unei alimentații sănătoase și echilibrate. Este o sursă de acizi grași esențiali pe care organismul nu îi poate sintetiza singur în cantități suficiente. Grăsimile sunt esențiale pentru menținerea funcției celulare, producerea de energie, protejarea organelor de boală, absorbția anumitor nutrienți și producerea de hormoni. Vitaminele liposolubile A, D și E, care sunt implicate în normalizarea activităților diferitelor sisteme și organe, sunt absorbite cu ajutorul PUFA.

Avantaje consumului de acizi grași Omega-3

Studiile au arătat că persoanele care mănâncă pește, o sursă cheie de acizi grași omega-3, tind să aibă un risc mai scăzut de apariție a diferitelor boli cronice în comparație cu persoanele care nu mănâncă pește. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest lucru se datorează omega-3-urilor care se găsesc în pește sau altceva. Mai mult, dacă acest fapt este cauzat de acizii grași omega-3 găsiți în pește, nu este clar dacă o persoană care ia suplimente de omega-3 ar obține aceleași beneficii.

1. Ajută la reducerea inflamației

Studiile au arătat că DHA și EPA reduc inflamația asociată cu diferite boli cardiovasculare. Cu toate acestea, în timp ce aceste efecte au fost observate în studiile pe animale, studiile clinice la om au fost mai puțin adecvate. Persoanele cu poliartrită reumatoidă care au beneficiat de administrarea de suplimente cu ulei de pește au simțit o îmbunătățire, dar nu au existat beneficii clare pentru persoanele cu boală inflamatorie intestinală sau astm.

2. Ajută la reducerea riscului de atac de cord

Există unele dovezi că administrarea de suplimente de omega-3 poate reduce riscul de atac de cord. Oamenii de știință au demonstrat că omega-3 ajută la scăderea nivelului de trigliceride. Trigliceridele sunt grăsimi al căror exces provoacă boli cardiovasculare. Participanții care au primit suplimentul au înregistrat o reducere cu 77% a ratei atacului de cord în comparație cu cei care nu au luat suplimente de omega-3.

Citește continuarea pe pagina 2 >

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!