Deficitul de proteine provoacă o tulburare a întregului organism. Iată 9 semne că suferi de deficit de proteine

Deficitul de proteine provoacă o tulburare a întregului organism. Iată 9 semne că suferi de deficit de proteine

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2021 in SanatateSfaturi

De ce credeți că deficitul de proteine ​​perturbă toate organele și sistemele corpului uman? Un motiv ar fi faptul că proteina este un element constitutiv, și este prezentă în fiecare dintre cele 220 de miliarde de celule.

Sinteza proteinelor are loc în interiorul tuturor organismelor vii, începând cu viruși și până la corpul uman. Însă nu ne putem produce singuri cantitatea necesară de proteine pentru a ne menține sănătatea și suntem obligați să consumăm alimente bogate în proteine, astfel încât procesele importante ale vieții să nu fie perturbate.

Problema deficitului de proteine este că ​​inhibă sinteza enzimelor, hormonilor, substanțelor biologic active, perturbă activitatea mușchilor striați și netezi, a proceselor de regenerare a țesuturilor, a pielii, a sistemului osos, a metabolismului și a altor funcții și organe importante.

Cauzele deficitului de proteine:

Deficitul de proteine ​​din organism perturbă aproape toate funcțiile vitale (care se văd imediat prin tulburări funcționale și organice), deci este considerat o afecțiune patologică. Cel mai adesea, această boală afectează persoanele care urmează diete, care încearcă să slăbească, vegetarienii și cei care suferă de boli ale sistemului endocrin și ale tractului gastro-intestinal.

Lipsa de proteine ​​din organism poate apărea la orice vârstă, cel mai adesea simptomele apar în copilăria timpurie. La persoanele sensibile, poate apărea remisiunea și restabilirea toleranței normale a proteinelor. Prin urmare, deficitul de proteine ​​la adulți nu este atât de frecvent.

Cel mai des, cauza este așa-numita alergie la lapte la copii. Deficitul de proteine ​​la copii este diagnosticat la 1 din 100 de persoane cu vârsta sub 18 ani. Există studii științifice care arată că la un grup de copii hrăniți artificial, boala poate apărea de trei ori mai des.

Sugarii alăptați în mod natural cu lapte matern nu vor suferi niciodată de lipsă de proteine, dar boala se poate dezvolta în momentul tranziției de la laptele matern la consumul de produse care conțin proteine ​​din laptele de vacă.

Cum apare deficitul de proteine:

Insuficiența primară – poate fi rezultatul malnutriției, atunci când consumați mai multe produse cu conținut scăzut de proteine, cum ar fi terci, sau alimente cu valoare biologică redusă. Acest tip de deficiență afectează adesea persoanele care consumă puține alimente lactate și din carne, din cauza programelor de slăbit, din motive religioase sau din simplul fapt că au adoptat stil de alimentație vegan.

Insuficiență secundară – este de obicei asociată cu următoarele boli interne:

  • colită ulcerativă și enterocolită cronică,
  • îngustarea esofagului,
  • tulburări metabolice,
  • atrofia tractului gastro-intestinal.

Simptomele deficitului de proteine ​​la adulți și copii

1. Stare de slăbiciune generală.

Ea se manifestă prin dificultăți în îndeplinirea sarcinilor și responsabilităților zilnice, apariția letargiei, scăderea eficienței, slăbiciune musculară, tremurături musculare.

2. Dureri de cap și tulburări de somn.

Deficitul de proteine ​​afectează sinteza lentă a hormonului serotonină, care provoacă insomnie, iar deficitul de fier și glicemia scăzută duc la dureri de cap.

3. Crizele nervoase frecvente.

Nivelurile insuficiente de hormoni și enzime duc la epuizarea sistemului nervos. Există frecvente schimbări ale dispoziției, semne de iritabilitate, vulnerabilitate și anxietate.

4. Modificări ale aspectului pielii.

Lipsa de proteine ​​din organism perturbă procesele metabolice din celule. Acest lucru provoacă paloare a pielii (pielea devine palidă), erupții care nu pot fi tratate, deshidratare, care duce la apariția de mici coji.

5. Edem (umflături).

Scăderea concentrației de proteine ​​în sistemul circulator, afectează negativ echilibrul apă-sare, astfel se formează adesea o acumulare de lichid sub piele și în grăsimi. Edemele caracteristice apar pe picioare și glezne, mai târziu pe palmele mâinilor și pe față.

6. Vindecarea lentă a rănilor.

Aminoacizii, care furnizează proteine, sunt necesari pentru formarea de noi celule. Și dacă corpul suferă de deficit, atunci procesul de vindecare (regenerare) este încetinit și rănile se vindecă mult mai greu.

7. Căderea părului și umflături pe suprafața unghiilor.

Se știe că părul și unghiile sunt în continuă creștere, în fiecare zi se formează noi celule tinere, proces pentru care sunt necesare proteine.  Când procesul de aprovizionare cu proteine este întrerupt, apariția de noi celule este redusă brusc. Părul devine fragil și uscat, pielea scalpului devine mai uscată și părul crește din ce în ce mai greu. Acest lucru duce la apariția mătreței și la căderea părului. Pe suprafața unghiei apar pete albe și dungi care ies în relief.

8. Pierdere în greutate.

În absența proteinelor, corpul încearcă să le redistribuie pe cele deja existente, le scoate din sistemul muscular și le direcționează către organele vitale, susținând munca lor continuă. Acest proces afectează imediat masa musculară.

9. Tulburări ale sistemului cardiovascular și respirator.

Deficitul prelungit de proteine ​​are un efect negativ asupra activității tuturor organelor și sistemelor, inclusiv sistemul respirator, cardiovascular și urinar. Apar dureri de inimă, aritmie, tuse și dificultăți de respirație și alte simptome.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!