Datorită proprietăților sale de vindecare, ceaiul de echinaceea este utilizat în mod activ în medicina populară. Acest remediu este considerat un medicament antiviral și antimicrobian natural.
Este cel mai des folosit pentru a întări sistemul imunitar și pentru a reduce riscul de a contracta răceli sezoniere. Dar, înainte de a începe administrarea regulată, trebuie să vă asigurați că nu aveți contraindicații.
Compoziția și proprietățile benefice ale ceaiului de echinacea
Efectul ceaiului de echinacea asupra organismului se datorează efectelor substanțelor conținute în această plantă. Are o compoziție chimică bogată.
Ceaiul de echinacea este o sursă de:
- vitaminele A, C, E;
- flavonoide;
- polizaharide;
- uleiuri esentiale;
- glucoză;
- elemente minerale – potasiu, mangan, seleniu, zinc, fier, calciu;
- acizi organici.
Substanțele conținute în ceai au următorul efect asupra organismului:
- stimulează hematopoieza;
- participă la formarea unghiilor, dinților, părului, oaselor;
- contribuie la neutralizarea radicalilor liberi;
- activează procesul de sinteză a interferonului, întărind sistemul imunitar (atât local, cât și general);
- îmbunătățește memoria, concentrarea;
- reface țesuturile deteriorate;
- ajută la eliminarea toxinelor;
- previn formarea tumorilor.
Consumul regulat de ceai ajută la normalizarea activității organelor interne și la îmbunătățirea stării sistemului nervos. Acesta are un efect pozitiv asupra funcționării rinichilor, ficatului, sistemului respirator, inimii. Sub acțiunea ingredientelor active, riscul formării plăcii în vasele de sânge este redus. Persoanele care consumă în mod regulat ceai de echinaceea, observă o îmbunătățire generală, o vitalitate crescută.
Observație! Toate părțile terestre ale plantei trebuie folosite pentru a pregăti băutura. Beneficiul maxim va fi dacă preparați ceai din flori, tulpini și frunze.
Utilizarea ceaiurilor de echinacea ajută la:
- întărirea imunității organismului;
- îmbunătățirea stării ficatului, rinichilor, vaselor de sânge, articulațiilor;
- accelerarea recuperării după răceli;
- stimularea activității fizice și mentale;
- reducerea efectelor negative ale stresului.
Se recomandă să consumați ceai de echinacea și pentru infecții ale sistemului urinar. Acesta ajută la distrugerea microorganismelor patogene.
Cum se prepară ceaiul pentru efecte maxime
Pentru a obține o băutură sănătoasă care conține cantitatea maximă de substanțe vindecătoare, ar trebui să respectați regulile de preparare a acesteia. Proprietățile ceaiului variază în funcție de metoda aleasă de preparare.
Puteți bea ceaiul atât rece, cât și fierbinte.
Puteți crește efectul echinacea asupra corpului dacă îl amestecați cu alte plante. Pentru a îmbunătăți metabolismul, puteți prepara echinaceea cu ceaiul de pufuliţă. Această băutură completează deficiența de vitamine, minerale și alte substanțe necesare pentru îmbunătățirea funcționării organelor interne, a sistemului nervos și imunitar. Combinația cu mușețel îmbunătățește proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului.
Rețetă clasică
Pentru a face ceai de echinacea este nevoie de 1 lingură de echinacea măcinată care se pune în 200 ml de apă clocotită. Lăsați la infuzat timp de 40 de minute. După strecurați și adăugați apă pentru a completa înapoi până la 200ml
Ceaiul se bea în timpul mesei sau după masă.
Ceai de echinacee cu flori de tei
Puteți face o băutură vindecătoare pentru a întări sistemul imunitar, pentru a îmbunătăți sistemul nervos și pentru a stimula digestia, amestecând flori de echinacea cu flori de tei în cantități egale.
Pentru prepararea ceaiului, amestecați câte o jumătate de lingură din fiecare și puneți la infuzat într-un pahar de apă fierbinte. După ce s-a răcit, se strecoară și se consumă.
Ceai de Echinacea cu miere
Puteți îmbunătăți proprietățile imunostimulatoare și antimicrobiene ale echinacea dacă adăugați miere la băutura preparată. Împreună, acționează mai eficient. Prepară băutura conform rețetei clasice.
Important! Mierea trebuie adăugată când ceaiul s-a răcit imediat înainte de consum. La contactul cu apă, a cărui temperatură este peste 60 ° C, substanțele benefice din miere sunt distruse.
Puteți îmbunătăți gustul ceaiului echinacea dacă adăugați 1 linguriță la o ceașcă de ceai.
Cum să consumați corect ceaiul de echinacea
În scop preventiv, este suficient să beți 200 ml de ceai de echinacea pe zi, iar această cantitate este împărțită în 2-3 doze. Se poate bea timp de o lună. Apoi, faceți o pauză timp de 2-3 săptămâni. Dacă este necesar, repetați.
Pentru tratamentul bolilor infecțio-inflamatorii și răceli consumați trei pahare zilnic. Durata recomandată a tratamentului nu trebuie să fie mai mare de 10 zile. După termenul specificat este necesară o pauză.
Contraindicații
Înainte de a consuma în scopuri terapeutice sau profilactice, ar trebui să aflați beneficiile și contraindicațiile. Dacă pacienții cu boli autoimune vor consuma ceai de echinacea, starea lor se va agrava. Întărirea apărării corpului este cauza agravării bolii.
Lista contraindicațiilor la remedii pe bază de echinacea include:
- sarcina;
- perioada de lactație;
- tuberculoză;
- perioada avansată a bolilor cronice.
Înainte de a începe să beți ceai în scopuri medicinale, trebuie să vă asigurați că nu aveți alergii. Dacă după ce ați băut, a apărut o erupție cutanată pe piele, mâncărime, vă curge nasul, este mai bine să renunțați.
Concluzie
Ceaiul de echinaceea este recomandat pentru a întări sistemul imunitar, pentru a îmbunătăți sistemul nervos și pentru a îmbunătăți vitalitatea. Este o sursă de substanțe care au un efect pozitiv asupra organismului și promovează o bună sănătate. Poate fi băut de persoane care nu au contraindicații.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.