10 semnale pe care corpul ți le transmite atunci când ai deficit de iod

10 semnale pe care corpul ți le transmite atunci când ai deficit de iod

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 November 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Iodul este extrem de important pentru sănătatea noastră, deoarece este esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni. Corpul nostru nu îl poate produce, deci trebuie să-l obținem din alimente. Cele mai bogate alimente în iod sunt algele, prunele, ouăle, produsele lactate, sarea iodată, peștele și fructele de mare.

Deficitul de iod poate provoca multe simptome neplăcute și probleme care, dacă nu sunt tratate, pot duce la boli grave. Prin urmare, astăzi vom descrie cele mai frecvente semne ale deficitului de iod. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, vă sfătuim să vizitați un specialist și să vă verificați tiroida.

1. Probleme cu pielea și părul.

Căderea părului și pielea uscată, cu mâncărime sunt semne ale deficitului de iod, deoarece reglează hidratarea pielii, favorizează vindecarea rănilor și a cicatricilor și chiar încetinește apariția ridurilor. Printre altele, iodul favorizează regenerarea părului.

2. Ești rece în permanență.

Chiar dacă nu e frig în cameră, vrei să te înfășori într-o pătură. În timp ce alții poartă tricouri sau bluze subțiri, tu porți un pulover, și tot tremuri de frig. Unul dintre motive poate fi deficitul de iod, deoarece deficitul de iod duce la o încetinire a metabolismului, ceea ce face ca organismul să producă mai puțină energie și, prin urmare, să se mențină rece constant.

3. Creștere neașteptată în greutate.

Un metabolism lent nu numai că dă senzația de răceală constantă, dar conduce inevitabil la creșterea în greutate, deoarece corpul nostru arde mai puține calorii și toate excesul de calorii se acumulează sub formă de grăsime.

4. Oboseala constantă.

Studiile arată că aproximativ 88% dintre persoanele care au dezechilibre hormonale și probleme cu tiroida suferă de această problemă. Dacă obosiți chiar și după ce dormiți și nu faceți nimic atât de solicitant, este bine să vă verificați starea hormonilor. Oboseala constantă este un alt semn al unui metabolism lent – o persoană pur și simplu nu are puterea de a face ceva.

5. Dificultate de memorare.

Potrivit unui studiu din 2014, persoanele cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni au un hipocamp mai mic. Aceasta este partea creierului care este responsabilă pentru memoria noastră pe termen lung. Când suferiți de deficit de iod și de probleme ale tiroidei, apar problemele de memorie.

6. Depresie și anxietate.

De multe ori credem că anxietatea severă și depresia sunt probleme pur psihologice, dar acest lucru nu este mereu așa – multe studii medicale arată că există o legătură între depresie și disfuncția tiroidiană. Dacă sunteți deprimat și anxios, faceți un control la glanda tiroidă.

7. Gât umflat.

Cel mai frecvent semn este umflarea gâtului, deoarece glanda tiroidă se mărește. Când corpul nostru nu primește suficient iod, glanda tiroidă nu poate produce suficienți hormoni și începe să crească în dimensiune pentru a compensa productivitatea sa scăzută. Aproximativ 90% din cazurile de gușă sunt cauzate de deficit de iod. În țările în care se folosește sare iodată, boala Hashimoto este principala cauză.

8. Probleme cu concepția și sarcina.

Problemele tiroidiene cu siguranță nu dispar odată cu sarcina, ele pot chiar să se înrăutățească. În această perioadă importantă, o femeie însărcinată ar trebui să primească suficient iod pentru ea și copilul ei. Este important ca totul să fie în ordine cu hormonii tiroidieni, deoarece afectează dezvoltarea embrionului. Scăderea funcției hormonale poate duce la probleme de concepție și avort spontan.

9. Bradicardie, puls slab.

Deficitul de iod este, de asemenea, asociat cu probleme cardiace, sau mai degrabă bradicardie, un puls prea slab. Bradicardia poate duce la amețeli și chiar la leșin.

10. Constipație.

Scăderea funcției tiroidiene ne afectează și sistemul digestiv. Studiile au arătat că problemele hormonale duc la scăderea activității în stomac și colon, ducând la constipație.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!