Totul se plateste cu aceasi moneda. Ce facem atunci cand ne urmaresc greselile trecutului si cum sa ne “platim” pacatele!

Totul se plateste cu aceasi moneda. Ce facem atunci cand ne urmaresc greselile trecutului si cum sa ne “platim” pacatele!

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 February 2020 in Spiritualitate

Ce se intampla insa cu karma din trecut si cum ne influenteaza ea prezentul? Exista numai trei raspunsuri la aceasta intrebare.

Mai intai de toate, este necesar sa ne platim datoriile. Este exact ceea ce fac marea majoritate a oamenilor, inconstient desigur. Aceasta reactie este la randul ei o optiune, pe care o putem prefera sau nu. De multe ori plata vechilor datorii implica foarte multa suferinta, dar Legea karmei afirma ca nici o datorie nu poate ramane neplatita.

Contabilitatea pe care o tine universul este perfecta, iar schimburile de energie curg in sensul compensarii acestor datorii. Cea de-a doua optiune pe care o putem alege consta in transmutarea si transformarea karmei noastre intr-o experienta mai placuta. Exista un proces foarte interesant prin care ne putem intreba, atunci cand ne platim o datorie karmica: „Ce anume pot invata din aceasta experienta? De ce se intampla acest lucru si care este mesajul universului pentru mine? Cum as putea transforma aceasta experienta in ceva util pentru mine si pentru ceilalti oameni?”

Prin aceasta atitudine noi putem cauta semintele unor oportunitati noi, asociindu-le apoi cu dharma noastra, cu scopul nostru in viata. Acest proces ne permite sa ne transmutam karma intr-o expresie noua. De pilda, daca ne rupem piciorul in timp ce jucam sport, ne putem intreba: „Ce pot invata din aceasta experienta? Care este mesajul pe care mi-l transmite universul?” Poate ca mesajul consta in faptul ca trebuie sa incetinim putin ritmul si sa fim mai atent cu corpul nostru.

Daca dharma noastra consta in a-i invata pe ceilalti ceea ce stim, pornind de la intrebarea: „Cum i-as putea ajuta pe semenii mei pornind de la aceasta experienta?”, ne putem decide sa scriem o carte despre sport, sau putem crea niste pantofi mai siguri, ori niste suspensoare care sa previna accidente de felul celui care ni s-a intamplat noua. In acest fel nu numai ca ne platim datoria karmica, dar transformam elementul advers intr-un beneficiu care ne poate aduce bunastare si implinire. Asta inseamna transmutarea karmei intr-o experienta pozitiva. Nu se pune problema de a scapa complet de karma, ci de modificare a atitudinii noastre fata de episodul karmic respectiv, generand astfel o karma noua, pozitiva.

Cea de-a treia modalitate prin care ne putem trata karma consta chiar in transcenderea ei. A-ti transcende karma inseamna a deveni independent fata de ea. Calea prin care ne putem transcende karma consta in experimentarea permanenta a Sinelui sau a Spiritului. Procesul ar putea fi asemanat cu spalarea unei rufe murdare intr-un curent de apa curata.

Ori de cate ori o spalam, cateva pete de pe ea dispar. Cu cat o spalam mai des, cu atat mai curata devine. In mod similar, semintele karmei pot fi spalate sau transcense prin intrarea in starea de vid si revenirea in lumea manifestata. Evident, acest lucru nu poate fi realizat decat prin practica meditatiei.

Orice actiune reprezinta de fapt un episod karmic. Bautul unei cesti de cafea reprezinta un episod karmic. Actiunea respectiva genereaza o amintire, care are capacitatea sau potentialitatea de a genera apoi dorinta (de a relua actiunea respectiva). Programul operational (sofware-ul) al sufletului nostru este asadar alcatuit din karma, memorie si dorinta.

Sufletul nostru este un nod de constiinta care poarta in el semintele karmei, amintiri si dorinte. Devenind constienti de manifestarea acestor seminte, putem deveni un generator constient al propriei noastre realitati. Facand in mod constient alegerile, putem incepe sa generam actiuni care sa reprezinte o evolutie pentru noi, dar si pentru cei din jurul nostru. Asta este tot ceea ce avem de facut.

Atat timp cat karma are un sens evolutionist (progresiv) – deopotriva pentru Sine si pentru cei afectati de Sinele nostru – fructele ei vor fi fericirea si succesul. Aplicarea Legii karmei, sau a cauzei si efectului Voi pune in aplicare Legea karma-ei, angajandu-ma sa urmez urmatoarele etape:

1. Astazi voi deveni martorul constient al propriilor mele decizii, in fiecare moment al zilei. Prin contemplarea constienta a acestor optiuni, le voi aduce in campul constiintei mele. Voi constientiza astfel plenar faptul ca cea mai buna cale de a ma pregati pentru viitor consta in a trai plenar constient in prezent.

2. Ori de cate ori voi avea de facut o alegere, imi voi pune urmatoarele doua intrebari: „Care sunt consecintele alegerii mele?” si „Ne va aduce aceasta alegere – mie si celor din jurul meu, care sunt afectati de ea – mai multa fericire si implinire?”

3. Imi voi intreba apoi inima si voi asculta raspunsul ei, exprimat sub forma unei senzatii de confort sau de disconfort. Daca alegerea mea imi va trezi in inima un sentiment de confort, voi merge inainte, fara a ma crampona insa de ea. Daca ea imi va trezi insa un sentiment de disconfort, voi examina mai atent consecintele ei cu ajutorul luciditatii interioare. Aceasta tehnica de intrebare a inimii imi va permite sa iau cele mai bune decizii, cele care sunt corecte in mod spontan, deopotriva pentru mine si pentru cei din jurul meu.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!