9 curiozități despre securitatea din aeroporturi despre care nici nu vă imaginați

9 curiozități despre securitatea din aeroporturi despre care nici nu vă imaginați

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2023 in CuriozitățiLifeStyle

Chiar dacă utilizați foarte des serviciile companiilor aeriene și vă simțiți ca acasă în aeroporturile din diferite țări ale lumii, asta nu înseamnă că știți totul despre ele.

Fiecare aeroport este asemănător unei țări, cu propriile sale legi și reguli, iar pasagerilor li se permite să știe doar o mică parte din ele. Am adunat 9 lucruri interesante despre aeroporturi, despre care nu se vorbește de obicei.

1. Toate bagajele sunt verificate de câini

Gențile, valizele și rucsacurile din aeroport sunt supuse verificării cu ajutorul câinilor special instruiți. Animalele caută explozibili și substanțe interzise în bagaje. Angajații patrupezi, împreună cu instructorii lor, trec zilnic prin terminale, depozite și compartimente de bagaje.

Se acordă o atenție deosebită bagajelor de pe „rutele complicate”, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Câinii obosesc rapid, procesând o cantitate mare de informații, astfel că li se oferă pauze la fiecare 40 de minute.

De asemenea, în aeroporturi nu lucrează întotdeauna rasele de câini de serviciu, ci sunt adesea implicați câini de vânătoare și chiar câini de rasă mică.

2. Comportamentul pasagerilor este analizat în mod discret

Când vă aflați în aeroport, sunteți sub supravegherea discretă a unor oameni cu profesia de observatori. Ei urmăresc cu atenție pasagerii și analizează comportamentul acestora pentru a-i identifica pe cei care transportă în bagaj mărfuri interzise sau au intenții rele.

Observatorii trebuie să identifice pasagerii agitați și, pe cât posibil, să determine cauza stresului lor.

Atunci când un pasager este întrebat despre scopul vizitei, acest lucru nu este doar o formalitate, ci în timpul acestui scurt dialog, specialistul poate determina cu precizie o persoană care este agitată și o poate trimite la agenții de securitate pentru a le da mai multe detalii.

3. Aparatele pot detecta pasagerii agitați

Camerele termale măsoară temperatura corpului pasagerilor și îi arată pe ecran pe cei care au o temperatură ridicată în corp. Este bine cunoscut faptul că temperatura crescută poate fi cauzată atât de boală sau activitate fizică, cât și de anxietate severă.

Pasagerii prea agitați, identificați de camerele termale, pot fi invitați la un control într-o cameră specială.

4. Personalul aeroportului poate detecta ușor substanțe sau obiecte interzise

Tehnologiile moderne au ajuns la un nivel în care experții în securitate pot afla lucruri incredibile despre dumneavoastră.

De exemplu, numai cu ajutorul unui material textil, care este analizat cu un dispozitiv special, se poate determina dacă cineva a avut contact recent cu substanțe interzise, explozibili sau arme. Acest material textil se atinge de obicei de laptopuri, bagaje, încălțăminte sau mâinile pasagerilor, apoi este analizat.

5. Instrucțiuni speciale pentru inspectarea pasagerilor

Personalul de securitate al aeroportului are multe instrucțiuni, unele dintre ele fiind foarte neobișnuite. De exemplu, pasagerilor cu coafuri elaborate li se recomandă să fie supuși unui control personal, deoarece pot ascunde obiecte interzise în păr.

În plus, hainele cu buzunare mari, fustele voluminoase și rochiile lungi pot fi motive pentru un control amănunțit. Prin urmare, dacă nu doriți să atrageți atenția personalului aeroportului, îmbrăcați-vă mai simplu.

6. Dispozitivele de scanare pot arăta ce au oamenii pe sub haine

Multe aeroporturi mari din lume sunt echipate cu dispozitive de scanare care pot vedea o persoană fără haine. Scopul acestui tip de scanare este de a detecta dacă un pasager are obiecte interzise asupra sa.

Armele moderne, inclusiv cele de foc, care nu sunt fabricate din metal, pot trece neobservate de detectoare. În schimb, dispozitivul de scanare poate vedea ce are pasagerul pe sub haine, iar dacă ascunde ceva, acest lucru devine evident.

Primele dispozitive de scanare de acest tip au apărut în Statele Unite, Germania și Marea Britanie în anii 2009-2010 și au devenit imediat subiect de discuție intensă pentru jurnaliști și specialiști în drept.

Unii au considerat folosirea lor ca fiind invazivă, dar după o perioadă de timp toată lumea s-a liniștit. Majoritatea pasagerilor nu au nimic împotriva acestor dispozitive, dacă acest lucru ajută la menținerea unui zbor sigur.

7. Pierderea bagajelor nu se întâmplă întotdeauna din vina aeroportului

Este bine stabilit faptul că în jumătate dintre cazurile în care bagajele sunt pierdute în timpul zborurilor aeriene, vina nu aparține angajaților aeroportului, ci pasagerilor înșiși.

Dacă sunteți neglijent și nu scoateți etichetele vechi cu coduri de bare de pe bagaje, vă expuneți unui risc. Dispozitivul de scanare citește automat codul de pe bagaj și apoi îl încarcă pe cărucioarele de transport.

Dacă dispozitivul detectează accidental un cod vechi rămas de la unul dintre zborurile anterioare, destinația bagajului sau a genții poate deveni imprevizibilă.

De obicei, această problemă îi afectează pe cei care călătoresc frecvent pe distanțe lungi – bagajul lor poate ajunge în oricare colț al planetei și poate să nu se mai întoarcă niciodată la proprietar.

8. Aeronavele sunt supuse unui control constant

Orice aeronavă care este în aer, efectuează aterizări, staționează sau se apropie de aeroport este supusă monitorizării constante de către dispecerii de zbor.

Aceasta este o muncă foarte dificilă și oamenii care se ocupă cu acest lucru au o responsabilitate foarte mare pe umeri, pentru că de ei depinde atât ordinea pe piste, cât și viața a mii de pasageri. Dispecerul urmărește totul pe monitoarele sale, uneori 4-5 la număr.

9. Mâncarea pentru pasageri este pregătită în avans

Bucătăria unde se prepară mâncarea pentru pasageri și echipaje, este în funcțiune 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. De obicei, mâncarea este pregătită cu 6-10 ore înainte de a fi încărcată la bordul aeronavei.

În aeroporturile din lume nu există locuri separate pentru pregătirea meniurilor pentru clasele VIP și economice – toată hrana este pregătită în aceeași bucătărie de aceiași bucătari.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!