8 semne ale unui părinte toxic, fără să-și dea seama că acțiunile lui afectează copilul

8 semne ale unui părinte toxic, fără să-și dea seama că acțiunile lui afectează copilul

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatii

Părinții unui coleg de clasă nu și-au exprimat niciodată sentimentele și nu și-au împărtășit emoțiile cu el. Ei erau ca niște ziduri de gheață, imposibil de străpuns. Băiatul suferea din cauza acestui lucru. El voia ca părinții să-i arate iubirea și grija lor, dar ei erau mereu preocupați cu treburile lor și nu-i acordau atenție.

El se simțea adesea singur și neînțeles. Când băiatul cerea ajutor sau sprijin de la părinți, ei îl respingeau și îi spuneau că trebuie să se descurce singur, doar de asta i-au cumpărat calculator. El plângea adesea în singurătate, neștiind unde să caute ajutor.

Copiii vor doar să primească atenție, dragoste și grijă din partea părinților. Dar ce se întâmplă când părinții sunt toxici? Din cauza naivității și vulnerabilității lor, copiii pot deveni victime ale violenței psihice și emoționale. Cuvintele agresive, aruncate impulsiv sau intenționat, rănesc o persoană și pot lăsa urme adânci.

Uneori, părinții chiar nu sunt conștienți de impactul negativ pe care comportamentul lor îl are asupra copilului. Daunele psihologice pot lăsa traume chiar și la un adult. Ce să mai vorbim de un copil? Autoevaluarea lor în viitor depinde de felul în care părinții îi cresc și se comportă cu ei.

Cum să identifici un părinte toxic?

1. Folosește cuvinte ofensatoare legate de aspectul fizic. Umilirea copilului pe baza înfățișării sale va alimenta probabil lipsa sa de încredere în sine și frica de a arăta într-un anumit fel.

Astfel de cuvinte pot duce la tulburări alimentare. Părinții ar trebui să învețe copiii să se iubească pe ei înșiși indiferent de aspectul lor.

2. Face comentarii sarcastice legate de acțiunile copilului, de exemplu: ,,Te miști ca un melc de încet”; ,,Mergi ca o rață.” Copiii cred tot ce le spun părinții, așa că astfel de comentarii sarcastice le induc ideea că ceva nu e în regulă cu ei.

Copilului îi va fi greu să fie el însuși în societate. Chiar și când va crește, el poate fi blocat de teama că ceilalți se vor amuza de slăbiciunile inventate de părinții toxici.

3. Spune lucruri egoiste: “De ce n-am făcut și eu un copil mai deștept”, “Mai bine nu făceam copii.” Părinții nu ar trebui niciodată să spună astfel de lucruri copiilor lor. În caz contrar, copiii vor începe să creadă că nu ar trebui să existe sau că nu merită să trăiască.

Astfel de cuvinte afectează nu doar copilul, ci și orice altă persoană. Acest lucru poate duce la o criză de identitate care poate duce la auto-vătămare și depresie. Părinții ar trebui să convingă copilul că este iubit și valoros.

4. Face copilul să se simtă ca o povară: “Mă chinui să merg la muncă doar ca să am bani să te cresc”. Dacă părintele spune asta copilului, acesta se va simți ca o povară.

Va ascunde nevoile, sentimentele și problemele sale în mod inconștient, doar pentru a evita mânia părintelui. Observațiile arată că lipsa de dragoste și obsesia față de bani duc la furt, iar alții vor deveni agresivi.

5. Face comparații: “De ce nu ești ca frații și surorile tale?” “Uite fratele tău a luat notă mai mare, deci se poate, dar pe tine nu te duce capul”. Astfel de cuvinte scad stima de sine a copilului și îl fac să creadă că e un eșec și că nimic nu-i iese.

În plus, atmosfera competitivă din familie duce la relații nesănătoase între copii. Aceștia vor deveni supărați unii pe alții și se vor invidia.

6. Spune cuvinte urâte: “Ești prost, ești un eșec, nu vei reuși să faci nimic în viață.” Astfel de declarații distrug stima de sine a copilului. Este foarte important ca părinții să insufle copiilor încredere în ei înșiși și în propriul lor succes.

7. Amenință cu abandonarea copilului: “Acum plec, te las”, “Dacă nu ești cuminte și nu înveți, te duc la o casă de copii”, “Te vei trezi și nu mă vei găsi, voi pleca de tot.”

Copilul va trăi mereu cu frica că va fi abandonat. Va crede că nu merită să fie iubit dacă nu se ridică la așteptările părinților. Când va crește, acest gând se va dezvolta odată cu el, și anume că va fi abandonat dacă nu este destul de bun.

8. Face promisiuni neserioase: “Dacă faci asta, îți voi cumpăra asta…”, “Vom merge acolo data viitoare.” Dar promisiunile nu se îndeplinesc.

Când acest lucru se repetă de mai multe ori, copilul va dezvolta probleme de încredere. Se va simți trădat. A face promisiuni neserioase este o modalitate sigură de a învăța copilul să nu aibă încredere în alte persoane.

Cuvintele nu lasă răni fizice, dar lasă o amprentă uriașă asupra sănătății emoționale. Copilăria este un capitol esențial în viața fiecărei persoane, ea formează personalitatea, caracterul și viitorul copilului.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!