Inteligența emoțională este capacitatea oamenilor de a recunoaște propriile emoții și abilitatea de a le controla. Încă din secolul al XIX-lea, oamenii de știință s-au întrebat de ce inteligența la nivel înalt îți garantează o carieră și o viață de succes.
Acest lucru a fost explicat prin faptul că cei mai de succes oameni sunt capabili să-și recunoască emoțiile, să le controleze conștient, să înțeleagă intențiile și dorințele, motivația, nu doar ale lor, ci și ale altor oameni cu care vin în contact.
Toate aceste calități, împreună cu altele, au fost incluse în conceptul de “inteligență emoțională”.
În cercurile științifice, se discută și se întreabă dacă inteligența emoțională este înnăscută sau poate fi dezvoltată. Majoritatea cercetătorilor susțin a doua variantă. Prin urmare, ei au identificat și unele lucruri pe care oamenii cu inteligență emoțională înaltă le evită.
Caracteristicile oamenilor cu inteligență emoționala ridicată:
1. Nu ignoră sentimentele altora
Oamenii cu inteligență emoțională înaltă vor empatiza întotdeauna cu situațiile celor din jur. Ei nu ignoră niciodată sentimentele și emoțiile altor persoane. Sunt cu adevărat interesați de ceea ce simte cineva.
2. Nu se victimizează
Oamenii maturi din punct de vedere emoțional au control asupra propriilor sentimente. Ei înțeleg că sunt responsabili pentru sentimentele lor. Prin urmare, ei nu acuză pe alții atunci când li se întâmplă ceva. Ei nu se victimizează și își îndreaptă toate emoțiile negative către gândirea productivă.
3. Sunt liniștiți
O persoană cu inteligență emoțională nu își pierde controlul în fața situațiilor stresante. De asemenea, ei nu îi place să se certe, așa că va vorbi mereu cât de calm posibil și va încerca să rezolve problema într-o manieră plăcută.
4. Nu permit altora să le controleze emoțiile
Oamenii cu inteligență emoțională puternică nu se lasă manipulați din punct de vedere emoțional. Cu toate că sunt sensibili, ei își mențin controlul asupra emoțiilor și mențin o atitudine pozitivă față de situație.
5. Nu se implică în conflicte inutile
Una dintre principalele calități pozitive ale unei persoane cu inteligență emoțională este abilitatea de a evita conflictele pentru a-și păstra energia pentru interacțiuni mai pozitive.
Ea știe cum să se comporte într-o situație și înțeleg ce conflicte trebuie să evite și ce conflicte trebuie să fie gestionate într-o direcție pozitivă.
6. Nu bârfesc
O persoană cu inteligență emoțională înțelege că bârfele aduc numai prejudicii, inclusiv reputaționale. Astfel de oameni știu că este mai util să aibă conversații pozitive cu oamenii pe subiecte mai raționale.
Prin urmare, evită bârfele, dar sunt și capabili să-i țină ușor aproape pe cei care împărtășesc dorința lor de a comunica normal.
7. Nu se tem să spună “nu”
Pentru mulți oameni, este dificil să spună “nu” cuiva, ceea ce duce în cele din urmă la angajamente pe care trebuie să le îndeplinească chiar dacă nu vor. O persoană cu inteligență emoțională dezvoltată cunoaște limitele sale, se respectă și înțelege când este necesar să spună “nu”.
8. Nu caută aprobarea altora
Oamenii cu inteligență emoțională știu că aprobarea nu este o evaluare obiectivă a muncii lor. Ei își cunosc valoarea lor și a muncii lor și nu pot fi cumpărați cu lăudăroșenii. Cu toate acestea, ei sunt întotdeauna respectuoși față de ceilalți și față de opiniile lor.