8 lecții de viață de la Platon, după care vei deveni mult mai înțelept

8 lecții de viață de la Platon, după care vei deveni mult mai înțelept

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Platon este o personalitate importantă în filosofia mondială. Contribuția sa la dezvoltarea filosofiei occidentale a fost foarte semnificativă.

Mulți oameni preiau învățăturile sale și le folosesc ca un instrument pentru a-și ghida viața. Ei țin cont de sfaturile sale și le pun în practică în viața de zi cu zi.

În ciuda faptului că stilul de viață al omului modern diferă în unele privințe de cel al lui Platon, totuși, cu toți ne străduim să realizăm același lucru: să trăim o viață fericită.

Iată 8 lecții de la Platon:

1. Bunătatea este cel mai important lucru

Fiecare persoană pe care o întâlnești duce o luptă interioară despre care nu știi nimic. Uneori este dificil să înțelegi cum te privesc cei din jur – dacă te apreciază cu adevărat sau încearcă să te folosească în propriile lor scopuri. Platon ne îndeamnă să fim buni cu cei din jur, în orice situație.

2. Gândește-te de 2 ori înainte să vorbești

Un om înțelept vorbește pentru că are ceva de spus; un prost vorbește pentru că trebuie să spună ceva. Avem atât de multe oportunități de a ne exprima opinia online, în fața tuturor, încât uneori este greu să ne abținem.

Platon ne amintește că ar trebui să vorbim doar atunci când acest lucru aduce beneficii, nu să vorbim doar de dragul de a vorbi.

3. Joacă corect

Poți să înțelegi mai multe despre o persoană într-o oră de joc decât într-un an de conversații. Competiția este o modalitate bună de a vedea adevărata față a unei persoane.

Comportamentul oamenilor în situații tensionate dezvăluie adevărata sa personalitate. Joacă un joc cu cineva și vei vedea cine este cu adevărat.

4. Doar începe

Un început bun face cât jumătate din treabă. Oamenii amână mereu să înceapă ceva și astfel pierd oportunități prețioase. Frica le stă în cale, dar Platon ne îndeamnă să începem pur și simplu și să vedem ce se întâmplă.

5. Implică-te în viitorul țării tale

Pedeapsa pentru că ai refuzat să te implici în politică este că, în final, vei fi condus de cei mai corupți. Acest lucru nu se aplică doar în domeniul politic, ci și în alte aspecte ale vieții noastre, în care ne petrecem timpul plângându-ne, dar nu facem nimic să schimbăm situația.

Platon ne amintește că trebuie să ne apărăm vocea și drepturile dacă ceva este important pentru noi.

6. Încearcă să faci numai fapte bune

Un act de bunătate îți oferă putere și satisfacție interioară și îi inspiră pe ceilalți. Să faci lumea mai bună nu este dificil. Trebuie doar să ne tratăm reciproc cu bunătate.

7. Folosește-ți puterea pentru a face bine

Valoarea unui suflet uman este determinată de modul în care utilizează puterea. Fiecare dintre noi are ceva cu care să contribuie la lume.

Unii aleg să slujească altora, în timp ce alții urcă pe scara corporativă. Indiferent de ceea ce faci, folosește-ți puterea pentru a face lumea mai bună.

8. Continuă să înveți

Dacă cineva neglijează educația, va umbla șchiopătând toată viața sa. Viața este plină de lucruri minunate de învățat.

Educația îmbunătățește viața, nu numai educația formală, ci și dorința de a învăța lucruri noi te poate face mai fericit, mai inteligent și mai bun.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!