8 dintre cele mai grave probleme de sănătate asociate cu singurătatea

8 dintre cele mai grave probleme de sănătate asociate cu singurătatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2021 in SanatateSfaturi

Diverse studii confirmă faptul că singurătatea provoacă numeroase probleme de sănătate, atât mentală cât și fizică.

Boli de inimă. Bolile de inimă sunt mai adesea fatale pentru persoanele singure. Specialiștii de la Spitalul Universitar Danez din Copenhaga au studiat istoricul a peste 13.000 de pacienți cu boli coronariene, aritmii, insuficiență cardiacă sau afecțiuni ale valvei cardiace. Au descoperit că oamenii care trăiesc singuri au de două ori mai multe șanse să moară din cauza acestor condiții.

Oamenii de știință cred că acest lucru poate fi explicat printr-o combinație de factori mentali și fizici. Lipsa de comunicare fac ca omul să se închidă în sufletul său, și inima să sufere.

Probleme de somn. Potrivit King’s College din Londra, persoanele care trăiesc singure sunt cu 24% mai predispuse să se plângă de oboseală extremă și dificultăți de concentrare ca urmare a unui somn slab. Lipsa comunicării face ca o persoană să petreacă mai mult timp gândindu-se la ceea ce are de făcut, iar această stare se manifestă cel mai mult atunci când vrei să adormi.

Depresie. Sentimentul că nimeni nu are nevoie de tine și conștientizarea absenței unei persoane dragi iubitoare este unul dintre mecanismele declanșatoare ale depresiei. Un studiu de la University College London sugerează că depresia cauzată de singurătate crește odată cu vârsta și poate fi cea mai gravă afecțiune distructivă după vârsta de 50 de ani.

Demență. Insuficiența cognitivă este, de asemenea, asociată cu un sentiment corosiv de singurătate. Datele de la Harvard Medical School sugerează că persoanele care au un nivel ridicat de amiloid cortical (un marker utilizat pentru diagnosticarea demenței, a bolii Alzheimer) au șanse de 7,5 ori mai mari să se considere singure.

Diabet. Oamenii de știință cred că legăturile sociale extinse asigură prevenirea diabetului, deoarece poate ajuta o persoana să rămână activă prin socializare. Singurătatea este asociată cu un stil de viață care are un impact major asupra problemelor cu zahărul din sânge care duc la diabet.

Dependența de fumat. Potrivit unui studiu al Universității din Bristol, persoanele singure au mai multe șanse să înceapă să fumeze și este mai puțin probabil să renunțe. De altfel, acestea pot consuma o cantitate mai mare de tutun.

Accident vascular cerebral. Potrivit unor rapoarte, riscul de accident vascular cerebral sau boli coronariene la persoanele singure este crescut cu 30%. Un studiu care a analizat decesele în decurs de 1 an a confirmat faptul că persoanele singure au avut accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic drept cauză a decesului.

Inflamații. Cercetătorii de la Universitățile Brunel și Surrey au descoperit că nivelul proteinei C-reactive din sângele oamenilor singuri este mult mai ridicat. Cu cât nivelul proteinei reactive din serul sanguin este mai ridicat, cu atât procesul inflamator din organism este mai periculos sau cu atât boala se dezvoltă mai repede. Cu acest factor oamenii de știință asociază susceptibilitatea oamenilor singuri la multe patologii.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!