7 motive pentru care mersul pe jos ne face mai sănătoși și mai fericiți

7 motive pentru care mersul pe jos ne face mai sănătoși și mai fericiți

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 October 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Cu fiecare pas, parcurgeți aproximativ jumătate de metru. Cu toate acestea, din punct de vedere al sănătății, fiecare pas vă duce mult mai departe. Vă voi prezenta șapte motive importante pentru care ar trebui să mergeți mai des – toate au un impact pozitiv asupra organismului.

1. Mersul pe jos îmbunătățește postura

Atunci când stați jos, o parte semnificativă a greutății cade pe zona lombară și coccis. Mersul pe jos reduce tensiunea în aceste zone și relaxează mușchii spatelui. Cei care petrec mult timp pe scaun ar trebui să se ridice și să meargă cel puțin o dată pe oră, altfel lucrurile pot lua o întorsătură neplăcută.

Un stil de viață sedentar este periculos pentru sănătate, deoarece poate duce la diverse probleme, inclusiv obezitate, boli cardiovasculare, scăderea puterii și flexibilității musculare, probleme de spate și creșterea riscului de diabet.

2. Este dovedit științific că mersul pe jos îmbunătățește starea de spirit

După eforturile fizice, perioada de odihnă are un efect pozitiv asupra stării de spirit. Cu toate acestea, nu este nevoie să alergați un maraton, este suficient să faceți o plimbare energică de o oră.

Starea de spirit se îmbunătățește pentru că activitatea fizică stimulează producția de endorfine – substanțe care contribuie la senzația de fericire. Chiar și o simplă plimbare poate crește nivelul de endorfine. În plus, mersul pe jos îmbunătățește circulația sângelui și furnizarea de oxigen către creier.

3. Mersul pe jos încetinește procesul de îmbătrânire

Persoanele în vârstă care ies regulat, de exemplu, la plimbări ușoare de trei ori pe săptămână, pot rejuvena centrele cerebrale responsabile pentru învățare și memorie cu aproximativ doi ani.

4. Mersul în grup unește oamenii

Indiferent dacă este vorba doar de o plimbare, cursuri de mers sau o excursie pe jos, activitatea comună consolidează unitatea în grup.

5. Mersul pe jos previne problemele de sănătate

Acest efect este obținut prin reducerea nivelului de substanțe nocive din organism, care pot duce la boli de inimă. Cercetările științifice confirmă faptul că mersul pe jos întărește inima. De asemenea, se remarcă că mersul pe jos contribuie la reducerea inflamației și la scăderea riscului de dezvoltare a diferitelor boli. În plus, o plimbare în aer liber are un impact pozitiv asupra sistemului digestiv.

6. Plimbările scad nivelul de stres

Activitatea fizică în aer liber influențează în mod pozitiv starea noastră de spirit și ajută la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului.

7. Mersul pe jos stimulează gândirea creativă

Dacă te confrunți cu o perioadă de blocaj creativ sau te plictisești, este suficient să te ridici și să faci o plimbare în parc. Adesea, astfel de plimbări ne inspiră. Atunci când mergem, creierul nostru lucrează activ, ceea ce ne ajută să fim mai productivi.

Transmiteți acest articol prietenilor care nu se pot desprinde de canapea nici măcar pentru o oră pe zi. Poate că acesta va fi un stimulent pentru ei să iasă afară și să-și îmbunătățească sănătatea în cel mai simplu și accesibil mod.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!