7 învățăminte scurte, dar înțelepte ale Lui Iisus despre viață, pe care credincioșii ar trebui să le memoreze

7 învățăminte scurte, dar înțelepte ale Lui Iisus despre viață, pe care credincioșii ar trebui să le memoreze

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2023 in CredințăDe SufletLecții de viațăSfaturiSpiritualitate

Viața pământească a lui Iisus Hristos a fost plină de evenimente. Încă de la naștere, El a fost amenințat cu moartea. Irod a dat ordin să fie uciși toți copiii sub doi ani.

Cu toate acestea, Maria și Iosif au reușit să-L salveze înainte ca acest lucru să se întâmple. Din cauza amenințărilor constante, ei au fost nevoiți să trăiască în Egipt până la decesul guvernatorului crud.

După botezul Său în râul Iordan, Mântuitorul a început să călătorească prin orașe, să predice și să îndrume oamenii pe calea adevărului. La început, Îl însoțeau Petru și Andrei, precum și frații Zevedei.

Cu timpul, însă, numărul oamenilor care Îl urmau a crescut. Din poveștile evanghelice, reiese că aproximativ cinci mii de oameni Îl urmau pe Iisus, iar la această numărătoare nu s-au luat în calcul femeile și copiii. Toți doreau să obțină o binecuvântare, iar cei bolnavi, muți și orbi căutau vindecare.

Mântuitorul vorbea cu oamenii și îi învăța ce înseamnă adevărata credință. El îi îndemna pe oameni să se pocăiască și să nu mai păcătuiască. Frazele Lui erau simple, dar pline de înțeles moral profund.

Iisus Hristos se adresa oamenilor în principal prin pilde. În aceste texte erau ascunse teme importante pe care oamenii trebuiau să le mediteze singuri. Să ne amintim câteva citate ale Mântuitorului și să reflectăm asupra conținutului lor moral.

1. “Fii înțelept ca șerpii și simplu ca porumbeii”

Ce înseamnă înțelepciunea șerpilor? Aceste reptile își schimbă pielea veche trecând printr-un loc îngust. Trecând prin obstacole, șerpii se regenerează.

La fel și omul, pe parcursul vieții, trebuie să depășească obstacole pentru a se regenera spiritual. Iar simplitatea porumbeilor ne ajută să menținem puritatea în suflet și în fapte.

2. “Credința fără fapte este inutilă”

Nu poți doar să spui că există un Dumnezeu și să crezi în El, dar să nu trăiești după poruncile Sale. În acest caz, cuvintele sunt goale și fără sens.

Acesta a fost și cazul cărturarilor și fariseilor. Erau destul de înțelepți și instruiți, puteau să discute ore întregi despre subiecte morale. Frazele lor erau frumoase și exemplare, dar starea lor spirituală interioară era goală și rea.

3. “Fie ca da să fie da, iar nu să fie nu; orice este în plus vine de la cel rău”

Această învățătură a lui Iisus Hristos era adresată oamenilor. El spunea că nu trebuie să faci promisiuni pe care nu le poți îndeplini. Dacă ești sigur că poți să-ți ții promisiunea, spune “da”.

În caz contrar, răspunde cu “nu”. Oamenii care fac promisiuni în mod constant, dar nu le îndeplinesc, pierd încrederea celorlalți.

4. “Duhul este hotărât, dar carnea este slabă”

Oamenii au de suferit din cauza dorințelor lor trupești. Urmându-le, ei cad în păcat. Lupta împotriva patimilor trupești este foarte dificilă.

Nici măcar cei mai drepți nu au reușit să scape imediat de o astfel de ispită puternică. Prin urmare, trebuie să acordăm atenție dezvoltării spirituale, astfel încât duhul să fie mereu conștient.

5. “Dacă nu veți deveni ca niște copii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor”

Unul dintre cele mai memorabile momente din Evanghelie. Iisus Hristos a pus un copil în mijloc și a spus că acesta este un exemplu de simplitate și inocență. Astfel de oameni vor putea să ajungă în Împărăția Cerurilor. Copiii nu mint niciodată, spun pur și simplu ce văd.

6. “Multă știință aduce multă durere”

Excesul de înțelepciune poate aduce necazuri mari în viață. Există o proverb similar: “Cu cât știi mai puțin, cu atât dormi mai bine.” În istorie, sunt multe exemple de genii care au devenit nebuni. Unii dintre ei au comis greșeli teribile și au săvârșit fapte rele.

7. “Așa cum judecați, așa veți fi judecați”

Această frază era adresată oamenilor care obișnuiesc să discute despre viața altora și să-i judece pe ceilalți. Iisus Hristos a spus, de asemenea, că nu trebuie să căutăm paiul din ochiul fratelui nostru, fără a vedea bârna din ochiul nostru.

Pentru toate greșelile oamenilor există judecata divină, în fața căreia fiecare va răspunde individual.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!