6 sfaturi pentru prevenirea osteoartritei după vârsta de 35 de ani

6 sfaturi pentru prevenirea osteoartritei după vârsta de 35 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 October 2021 in SanatateSfaturi

Osteoartrita este un cuvânt care este de obicei asociat cu îmbătrânirea. De obicei această afecțiune apare doar la vârstnici datorită trecerii timpului. Cu toate acestea, știați că osteoartrita este o tulburare asociată cu uzura articulațiilor ? De fapt, există mai multe motive pentru care poate apărea și la persoanele cu vârsta sub 35 de ani. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să preveniți osteoartrita.

În acest articol, vă vom spune mai multe detalii despre această tulburare, astfel încât să o puteți detecta la timp. La fel ca majoritatea bolilor, poate fi prevenită și dacă aveți în vedere câteva recomandări simple.

Ce este osteoartrita?

Potrivit Fundației Internaționale pentru Osteoartrită, este o boală degenerativă a articulațiilor care afectează atât cartilajul, cât și osul, precum și țesuturile moi ale articulației.

Această boală nu afectează doar o parte a corpului. În schimb, atacă părțile interdependente de care trebuie să avem grijă cu toții: oase, cartilaj și țesuturi.

Scopul cartilajului articulației este simplu: datorită acestuia, oasele alunecă împreună pentru a se mișca ușor. Însă, un cartilaj uzat expune suprafața osului, provocând dureri severe atunci când se freacă de alte oase.

De obicei, acest lucru afectează articulațiile cele mai frecvent utilizate, cum ar fi articulațiile brațelor și coloanei vertebrale, precum și cele care susțin greutăți mari, cum ar fi coapsele și genunchii.

Grupurile cele mai expuse riscului sunt vârstnicii, sportivii și persoanele care lucrează cu forța mâinilor.

Care sunt simptomele?

Printre cele mai frecvente simptome ale osteoartritei se numără:

  • dureri articulare și rigiditate
  • umflarea severă a articulațiilor
  • pocnituri sau sunete în timpul mișcării articulațiilor
  • deteriorarea articulației

Care sunt motivele?

Deși este adevărat că există multe cauze care pot provoca această afecțiune, acestea sunt cele mai frecvente:

  • stil de viață sedentar
  • activitate fizică excesivă
  • modificări mecanice în corp
  • leziuni și microtraumatisme
  • slăbirea cartilajului din cauza alimentației necorespunzătoare

Deși există și o cauză genetică, cele mai frecvente cauze sunt legate de obiceiurile de viață. Obezitatea este principala cauză, de aceea este important să hrănești corpul cu alimente sănătoase încă de la o vârstă fragedă. Copiii obezi sunt predispuși la artroză pe tot parcursul vieții.

Deși acest lucru poate părea ironic, prea mult exercițiu poate provoca, de asemenea, osteoartrita. Desigur, numai dacă exercițiul este foarte intens și dacă îl faci prea des. Sportivii, inclusiv boxerii, fotbaliștii și halterofilii, suferă de obicei de osteoartrita în timp.

Cum este diagnosticată osteoartrita?

Reumatologii, kinetoterapeuții și ortopedii pun de obicei un astfel de diagnostic. Poate fi detectat atunci când pacientul începe să aibă simptome și după o examinare fizică.

În plus, specialistul poate folosi teste precum razele X pentru a măsura severitatea bolii și a exclude alte afecțiuni articulare. După determinarea gravității bolii, specialistul va prescrie un tratament adecvat care să țină seama de caracteristicile fiziologice ale pacientului.

În cele mai grave cazuri, intervenția chirurgicală poate fi cea mai bună opțiune pentru ameliorarea simptomelor.

6 sfaturi pentru prevenirea osteoartritei

La fel ca multe boli, osteoartrita poate fi, de asemenea, prevenită, deoarece nu se limitează la factori pur genetici. Cu toate acestea, acești factori sunt totuși importanți. Cel mai popular factor legat de această boală este stilul de viață.

Prevenirea acestei boli este relativ simplă dacă urmați aceste sfaturi:

1. Aflați mai multe despre modalitățile de prevenire a osteoartritei.

Acest lucru este important pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele care suferă de această tulburare. Este important mai ales dacă faceți parte din cele mai frecvente grupuri de risc: femei, sportivi și persoane care sunt obeze.

Știind totul despre boală vă va ajuta să luați măsurile de precauție necesare pentru a preveni rănile și factorii de risc care duc în cele din urmă la boală. În plus, dacă vreuna dintre rudele tale a fost diagnosticată cu acest lucru, aceste informații vă vor fi utile în combaterea bolii.

2. Efectuați exerciții moderate.

Exercițiile fizice ajută la întărirea mușchilor și articulațiilor . Dacă faci sport, este foarte bine să faci mișcare sub supravegherea unui antrenor. În plus, ar trebui să consultați periodic un medic, astfel încât acesta să vă poată verifica starea articulațiilor.

În plus, trebuie să vă suplimentați activitatea fizică cu informații despre cum să efectuați exercițiile. Acest lucru vă va ajuta să stăpâniți fiecare mișcare fără a vă supraîncărca mușchii, oasele și tendoanele.

3. Mănâncă o dietă echilibrată pentru a preveni obezitatea.

Dacă sunteți supraponderal sau obez, pierderea în greutate va reduce stresul articulațiilor. La rândul său, acest lucru va încetini apariția osteoartritei.

Urmarea unei diete echilibrate vă va permite să mențineți o greutate sănătoasă pentru vârsta și înălțimea dvs. Aveți nevoie de o dietă bogată în nutrienți, vitamine și minerale. Reduceți aportul de exces de grăsimi saturate, carbohidrați și zaharuri.

Acest lucru vă va ajuta să preveniți nu numai osteoartrita, ci și bolile cardiovasculare.

4. Consumă suplimente care hrănesc cartilajul.

Consumul de suplimente precum colagen hidrolizat, sulfat de condroitină, glucozamină și acid hialuronic este ideal pentru nutriția cartilajului. Vă recomandăm să le adăugați în dieta dvs. sau să le luați ca pastile.

Unii compuși, cum ar fi glucozamina, sunt deja produși de organism . Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânești, cantitatea acestui compus din organism scade și articulațiile se slăbesc. De aceea este important să îl consumi des.

5. Evitați sarcinile grele și mișcările repetitive ale articulațiilor.

Aplicarea constantă a forței asupra articulațiilor dvs. le va slăbi. Prin urmare, trebuie să renunțați la ridicarea greutăților sau trebuie să o faceți foarte atent. În mod similar, mișcările repetate ale articulațiilor le pot uza, ceea ce poate duce la osteoartrita.

6. Purtați încălțăminte adecvată.

Ar trebui să alegeți pantofi care să ofere stabilitate atunci când mergeți și să se potrivească corect pe tălpile picioarelor. Acești pantofi ajută la prevenirea osteoartritei.

De asemenea, nu trebuie să purtați tocuri înalte prea des . Nu este nicio problema dacă purtați la pentru ocazii speciale, dar nu îți recomandăm să le porți în fiecare zi. Acest lucru va provoca instabilitate în corpul dumneavoastră la fiecare pas pe care îl faceți. Șansele de a cădea sunt mult mai mari. În plus, aceste încălțăminte nu amortizează contactul piciorului cu podeaua, astfel încât acest lucru poate crește riscul de rănire.

Prevenirea osteoartritei este posibilă

Urmați aceste sfaturi simple pentru a preveni osteoartrita. Nu supraîncărcați articulațiile și asigurați-vă că aveți grijă de ele.

Dacă aveți dureri la genunchi, coapse sau brațe, ar trebui să consultați un medic cât mai curând posibil. El vă va putea spune care ar putea fi problema. Nu așteptați până este prea târziu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!