Ați observat că multe produse (lapte, cereale) sunt îmbogățite cu vitamina D? Totul se datorează faptului că obținerea unei cantități suficiente din acest prețios nutrient din sursele alimentare obișnuite este destul de dificilă. Acest compus este incredibil de important pentru sănătatea oaselor, mușchilor, dinților și chiar a sistemului imunitar.
Dacă organismul nu primește suficientă vitamina D, pot apărea o serie de probleme de sănătate:
1. Slăbiciune și dureri musculare
Vitamina D ajută mușchii să funcționeze corect, iar lipsa acesteia poate duce la slăbiciune și dureri. Corpul dumneavoastră poate simți dureri asemănătoare gripei. Și dacă nu se corectează deficitul, starea dumneavoastră se poate deteriora rapid.
2. Dureri de cap și amețeli
Deficitul de vitamina D poate duce la creșterea tensiunii arteriale, numită și “ucigașul tăcut”. Mulți oameni nu observă imediat hipertensiunea, dar ea poate cauza probleme cardiace. Dacă suferiți frecvent de dureri de cap și amețeli, trebuie să consultați un medic.
3. Infecții frecvente
Dacă vă îmbolnăviți frecvent de gripă sau răceală, înseamnă că sistemul dumneavoastră imunitar este slăbit. Unul dintre motivele acestei probleme poate fi lipsa vitaminei D, care este necesară pentru funcționarea celulelor imunitare. Studiile au arătat că, copiii care nu au deficit de acest nutrient se îmbolnăvesc mult mai puțin.
4. Probleme digestive
Dacă ați fost diagnosticat cu afecțiuni precum boala celiacă, inflamația intestinelor sau suferiți de arsuri la stomac și constipație, vitamina D poate ajuta la ameliorarea acestor neplăceri.
5. Transpirație excesivă
Dacă ați observat că transpirați excesiv fără motive evidente, ar trebui să consultați un medic. Unul dintre posibilele motive ale transpirației excesive poate fi deficitul de vitamina D.
6. Stare de tristețe
Un alt simptom al lipsei de vitamina D este depresia, tristețea inexplicabilă. Cu toate acestea, odată ce organismul primește cantitatea necesară de substanță, toate aceste probleme vor dispărea fără urmă.
Cum să corectați deficitul de vitamina D
Dacă simțiți că aveți deficit de acest nutrient, trebuie să consultați un medic. Un simplu test de sânge va clarifica situația. Există mai multe modalități simple de a corecta deficitul de vitamina D:
– Includeți în dietă alimente bogate în vitamina D: gălbenușuri de ou, somon, ton, ficat de vită, brânză. De asemenea, produsele lactate și cerealele îmbogățite cu vitamina D sunt benefice.
– Puteți lua vitamina D sub formă de capsule. Se recomandă să luați zilnic 600 UI pentru adulți sub 70 de ani și 800 UI pentru cei peste 70 de ani. În cazul unui deficit serios, medicul vă poate prescrie 4000 UI zilnic.
– O altă modalitate bună de a obține vitamina D este să stați la soare. 15 minute de expunere la razele soarelui de 3 ori pe săptămână ar fi suficiente. Doar nu vă dați cu cremă de protecție solară în acest timp.
În concluzie, trebuie să menționăm că deficitul de vitamina D poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Cu toate acestea, o alimentație corectă și expunerea moderată la soare pot rezolva această problemă.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.