6 alimente care întăresc sănătatea pancreasului

6 alimente care întăresc sănătatea pancreasului

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Speranța noastră de viață depinde direct de sănătatea pancreasului nostru. Acesta este un organ foarte important care produce enzime digestive și hormoni non-stop.

Pancreasul este cel care reglează metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Cu cât se uzează mai repede, cu atât tot corpul nostru se uzează mai repede.

Ce alimente ar trebui să consumăm după 50 de ani pentru a menține sănătatea pancreasului?

1. Broccoli

Această legumă ajută pancreasul nostru să creeze un strat protector care căptușește canalele epiteliului și protejează pancreasul de substanțele nocive pentru acesta. În acest proces este implicată o substanță precum apigenina.

Broccoli are efecte antiinflamatorii și antitumorale. Broccoli conține, de asemenea, multe vitamine valoroase, minerale și antioxidanți care ajută pancreasul și întregul organism.

Pentru a beneficia de cât mai mulți nutrienți din broccoli, este indicat să-l consumați ușor la abur. Broccoli este sărac în grăsimi și bogat în fibre. Este recomandat să consumați aproximativ 500 de grame din această legumă pe săptămână.

2. Dovlecel

Această legumă ajută la reducerea încărcăturii asupra țesutului pancreatic, ajută la eliminarea toxinelor acumulate prin intestine. Dovlecelul nu provoacă o creștere bruscă a zahărului din sânge, lucru foarte bun pentru pancreas. Dovlecelul conține multă vitamină B, C, cobalt și zinc.

Câteva porții pe săptămână sunt suficiente pentru ca dovlecelul să aibă un efect de vindecare. Pentru a beneficia cât mai bine de proprietățile dovleceilor, vă recomandăm să îi gătiți la cuptor.

Nu este recomandat să o consumați dovlecel crud, deoarece acizii care se află acolo pot irita membrana mucoasă a tractului digestiv și pot stimula producția de enzime.

3. Nuci

Nucile reduc inflamația cronică în țesuturile pancreasului și le ajută să se vindece. Nucile au capacitatea de a avea un efect pozitiv asupra metabolismului glucozei din corpul nostru. Nucile conțin vitamina E și vitamine B, zinc, calciu, cobalt și alți nutrienți.

Nucile au un efect pozitiv asupra sănătății vaselor noastre de sânge, asupra somnului și dispoziției în general, precum și asupra nivelului de hemoglobină.

Cantitatea de nuci recomandată este de 20-30 de grame pe săptămână, adică trei pumni mici, care sunt de ajuns pentru a avea un efect pozitiv. Nu este recomandat să mănânci mai mult, deoarece nucile sunt alimente destul de grele. În cantități mici, se digeră în mod normal, dar în cantități mari provoacă greutate în stomac, în plus, acesta este un produs bogat în calorii.

În faza acută a pancreatitei, este mai bine să nu consumați nuci, deoarece uleiurile din aceasta pot provoca o creștere a producției de enzime pancreatice în timpul unei exacerbări.

4. Iaurtul natural

Iaurtul natural de casă, fără adaos de zahăr, va grăbi digestia proteinelor, va ajuta la secreția corectă a enzimelor, iar acest lucru va reduce sarcina asupra pancreasului. Iaurtul natural de casă conține o cantitate mare de probiotice, care sunt bune pentru întregul tract gastrointestinal.

Studiile recente ale oamenilor de știință confirmă că o microfloră intestinală sănătoasă crește imunitatea, îmbunătățește starea de spirit, somnul și metabolismul. Pentru a realiza acest lucru, un pahar de iaurt pe zi este suficient.

După 50 de ani, ar trebui să acordați atenție consumului de calciu, trebuie să consumați 2 grame din acesta în fiecare zi. Produsele lactate sunt una dintre cele mai bune surse de calciu pentru organismul nostru.

5. Dovleac

Consumul de dovleac va proteja celulele pancreatice de expunerea la substanțe toxice nocive. Dovleacul normalizează activitatea conductelor prin care trece sucul pancreatic și reduce probabilitatea unor creșteri ale glicemiei.

S-a dovedit că dovleacul îmbunătățește calitatea somnului, îmbunătățește vederea precum morcovii, ca toate celelalte legume portocale bogate în carotenoizi. Dovleacul este benefic și pentru inimă, vasele de sânge, piele și întregul tract gastrointestinal, conține vitaminele A și T și multe altele.

Este suficient să consumați până la 150 de grame de dovleac pe zi. Dovleacul ar trebui să fie, de preferință, copt la cuptor.

6. Afine

În timpul unei exacerbări a pancreatitei, trebuie neapărat să se elimine inflamația, astfel încât enzimele să poată ajunge liber la destinație.

Afinele au un puternic efect antiinflamator și antibacterian. Acest fruct susține sinteza și secreția de glucagon, reducând astfel supraîncărcarea pancreatică. Afinele cresc numărul de celule B din țesuturi, ceea ce are și un efect pozitiv asupra pancreasului.

Afinele reduc probabilitatea apariției pietrelor în canalele pancreatice, deoarece ne îmbunătățește profilul colesterolului și reduce probabilitatea de ateroscleroză și blocarea vaselor de sânge. Afinele au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale, întărind sistemul nervos și imunitatea. De asemenea, afinele sunt bogate în vitamina C și antioxidanți.

Pentru a beneficia de calitățile afinelor pentru sănătatea pancreasului, ar trebui să consumați câte 100 grame de afine pe zi.

Ce alimente trebuie evitate dacă aveți pancreasul bolnav?

  • Pește și carne grasă,
  • Ciorbe și supe grase,
  • Toate tipurile de fast-food,
  • Produse afumate,
  • Conserve,
  • Mâncare prăjită sau picantă,
  • Prăjituri, produse de patiserie,
  • Pâine proaspătă,
  • Cafea, ceai și limonadă,
  • Cârnați de toate soiurile de produse din carne procesată
  • Brânzeturi grase.

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!