5 rețete de preparate din sfeclă roșie pentru a îmbunătăți sănătatea

5 rețete de preparate din sfeclă roșie pentru a îmbunătăți sănătatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Există un număr mare de rețete de preparate din sfeclă roșie care îmbunătățesc sănătatea. Din această legumă nu se prepară doar salate și supe, ci poate fi adăugată cu ușurință în alte feluri de mâncare.

Sfecla roșie este o plantă din aproximativ 1400 de specii. Această legumă este comună în zonele de coastă cu climă temperată. Mâncărurile din sfeclă sunt deosebit de populare în partea de est a Europei. Din fericire, multe rețete de sfeclă roșie ajută la îmbunătățirea sănătății și la creșterea imunității.

Sfecla roșie poate fi consumată crudă sau gătită , deși proprietățile sale se păstrează mai bine atunci când se consumă crudă. Când gătiți sfeclă, este mai bine să o gătiți cu coajă și apoi să o curățați, după ce e fiartă. Sfecla este ideală pentru salate și sucuri.

Sfecla poate fi de diferite culori, de la roșu la violet. Se pot mânca și frunze de sfeclă, care au gust de spanac. Pigmentul strălucitor de sfeclă este adesea folosit pentru a colora o varietate de feluri de mâncare: înghețată, smoothie-uri, supe și unele băuturi alcoolice. Culoarea roșie este foarte atractivă și crește pofta de mâncare.

Beneficiile sfeclei roșii:

  • conține anumiți compuși care formează oxid nitric în stomac și scad hipertensiunea arterială.
  • conține o cantitate mare de acid folic, care previne malformațiile congenitale ale copiilor, precum și bolile de inimă.
  • conține o cantitate mare de fibre, atât solubile, cât și insolubile.
  • are conținut scăzut de calorii, deoarece este formată din apă și carbohidrați.
  • este un laxativ natural care ajuta la tratarea constipației .
  • este un diuretic datorită conținutului ridicat de potasiu.
  • conține o cantitate mică de sodiu, care ajută la combaterea retenției de lichide.

Remedii cu sfeclă roșie:

1. Pentru hipertensiune arterială

Sfecla este îmbogățită cu antioxidanți, ceea ce îmbunătățește circulația sângelui . Încercați unul dintre cele mai bune remedii conform următoarei rețete:

Aveți nevoie de 3 sfecle medii și o cană de apa minerală (125 ml). Clătiți bine sfecla, tăiați-o în bucăți mici, puneți-o în blender împreună cu apa minerală și amestecați bine până când se omogenizează.

2. Pentru anemie

Această legumă este o sursă excelentă de vitamina C , fier, acid folic, astfel ajută la întărirea sistemului imunitar.

Veți avea nevoie de: o sfeclă medie, o roșie mare, un morcov, jumătate de ardei roșu (50 g), un pahar cu apă (125 ml). În primul rând, spălați bine toate legumele, apoi tăiați-le în bucăți mici, pune-ți ingredientele într-un blender și amestecați bine până când se omogenizează.

3. Pentru a elimina toxinele

Combinația de antioxidanți și fibre ajută organismul să elimine toxinele. De asemenea, sfecla îmbunătățește circulația sângelui către sistemul limfatic.

Aveți nevoie de o sfeclă, o tulpină de țelină (55 g), jumătate de măr (75 g) și un pahar cu apa (125 ml). Spălați toate ingredientele și tăiați mărul, țelina și sfecla în bucăți mici. Puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați foarte bine până se omogenizează. Puteți bea acest cocktail cu 10 minute înainte de a mânca.

4. Sirop de tuse

Sfecla roșie și mierea fac un sirop de tuse minunat. Pe lângă proprietățile antibacteriene cunoscute, remediul are și proprietăți expectorante, sfecla roșie adaugă oxigen și curăță sângele.

Veți avea nevoie de o sfeclă și 2 linguri de miere (30 g). Tăiați sfecla în jumătate și faceți câte o crestătură în centrul fiecărei jumătăți. Pune miere în acele crestături și coaceți sfecla la cuptor timp de 10 minute până când se înmoaie. Se răcește înainte de consum. Încearcă acest remediu și vei vedea cum tusea va dispărea.

5. Pentru rinită

Acest remediu din sfeclă include și frunze de eucalipt. Remediul este foarte eficient în combaterea rinitei, deoarece conține betaină. Acest element protejează celulele, enzimele și proteinele și are un efect expectorant.

Aveți nevoie de o sfeclă, 5 frunze de eucalipt (10 g) și un litru de apă. Mai întâi, tăiați sfecla și frunzele de eucalipt în bucăți mici. Se pune apa la fiert, iar când începe să fiarbă se adaugă sfecla și apoi frunzele de eucalipt, după care se mai lasă la fiert câteva minute.

Luați oala de pe foc și inspirați bine vaporii amestecului, dar nu uitați să puneți un prosop deasupra capului pentru a nu pierde aburii. Aveți grija să nu vă ardeți! Vă recomandăm să repetați procedura o dată pe săptămână înainte de culcare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!