5 principii simple ale unui stil de viață sănătos care vă vor întări sănătatea ficatului

5 principii simple ale unui stil de viață sănătos care vă vor întări sănătatea ficatului

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Ficatul este cel mai mare și mai important organ intern care funcționează neobosit pentru a filtra sângele, a regla producția de substanțe biologic active (hormoni) și a produce bilă, fără de care organismul nu poate descompune grăsimile.

În plus, ficatul este un depozit pentru stocarea vitaminelor, mineralelor și fierului esențial dezvoltării și funcționării întregului corp.

Ficatul este, de asemenea, responsabil pentru absorbția corectă a nutrienților, descompunerea alcoolului și eliminarea toxinelor din organism. Dacă sănătatea ficatului este afectată, acesta poate provoca tulburări metabolice, sindrom metabolic, dezechilibre hormonale, filtrare necorespunzătoare a sângelui și digestie slabă.

Deoarece ficatul este implicat în multe funcții cheie ale corpului, este imperativ să menținem acest organ vital cât mai sănătos posibil pentru a evita dezvoltarea sindromului metabolic fatal și a altor probleme.

Iată 5 principii simple ale unui stil de viață sănătos care vă pot îmbunătăți dramatic sănătatea ficatului.

1. Dieta antiinflamatoare

Aceasta înseamnă eliminarea sau reducerea semnificativă a următoarelor alimente care provoacă inflamații generale în organism. Principalele sunt:

  • zahăr;
  • faină;
  • alimente care conțin gluten (amidon de grâu, orz și fulgi de ovăz etc.).

Creșteți cantitatea de legume preparate termic și legume crude din dieta dvs. (acest lucru este foarte important) acestea sunt cele mai puternice alimente pentru curățarea și vindecarea ficatului, deoarece sunt antiinflamatoare și bogate în antioxidanți.

De asemenea, creșteți conținutul de proteine ​​din alimentație (în special carne de pește și fructe de mare, precum și ouă și carne albă de pui) și grăsimi bune (canola, ulei de semințe de in).

Uitați de uleiurile rafinate și prăjirea alimentelor. Și, desigur, mențineți cantitatea de alcool la minimum – acesta este principalul distrugător al celulelor hepatice, ducând la dezvoltarea bolilor mortale.

2. Hidratare suficientă

Este foarte important să beți minim de la 1,5 până la 2 litri de apă pe zi pentru a vă îmbunătăți sănătatea ficatului. Apa este un detergent minunat pentru întreg organismul. Ficatul are nevoie de o cantitate adecvată de apă pentru a facilita eliminarea toxinelor. În plus, menținerea adecvată a fluidelor este esențială pentru o greutate normală, metabolismul bun și funcția sănătoasă a celulelor.

Pentru a elimina apa mai repede din corp, limitați aportul de sare – nu mâncați mai mult de 5 g pe zi. Sarea blochează apa în celulele corpului. Deoarece este dificil să respectați o astfel de normă, adăugați doar jumătate din cantitatea de sare pe care o consumați de obicei, iar acest lucru va avea o efect pozitiv asupra echilibrului apă-sare.

3. Mestecarea corectă a alimentelor

Mulți oameni nu conștientizează importanța mestecării corespunzătoare a alimentelor. Marea majoritate a oamenilor mestecă de cel mult 5-7 ori înainte de a înghiți. Aceasta înseamnă că bucățile de alimente nu sunt mărunțite în mod corespunzător în gură, ceea ce face dificilă defalcarea alimentelor. Mâncarea care nu este mărunțită bine putrezește, se formează toxinele și crește sarcina pe ficat.

Este suficient să creșteți numărul de mișcări la mestecat. În mod ideal, alimentele ar trebui mestecate de 15-20 de ori pentru a oferi enzimelor digestive suficient timp pentru a descompune alimentele în mod corespunzător și pentru a reduce stresul din restul tractului digestiv.

În plus, mestecarea reduce probabilitatea de a mânca în exces și ajută la eliminarea simptomelor digestive neplăcute, cum ar fi refluxul, balonarea și flatulența.

4. Mănâncă mese mai mici

Consumul de cantități mari de alimente poate fi foarte obositor pentru ficat, deoarece trebuie să descompună o cantitate mare de alimente. Oferiți-i ficatului mai multă odihnă. Mâncând porții mai mici, reduceți sarcina pe ficat, dar în același timp îmbunătățiți alimentarea cu energie a corpului (energia din alimente va fi distribuită uniform pe parcursul zilei). De asemenea, în acest mod, reduceți cantitatea de grăsime stocată în ficat.

5. Activitate fizică regulată

Următorul lucru vorbește de la sine: două săptămâni de exerciții aerobice intense elimină aproape complet semnele hepatozei grase.

Pentru ca ficatul să-și facă treaba în mod corespunzător, este necesară o circulație sanguină adecvată pentru a-i permite filtrarea eficientă a sângelui. Dacă aveți un stil de viață sedentar, mai aveți și un flux sanguin insuficient, atunci ficatul devine mai susceptibil la diferite tipuri de afecțiuni.

Activitatea fizică regulată declanșează regenerarea celulelor hepatice și curățarea organismului de toxine în general.

Cele mai bune exerciții pentru restabilirea funcției sunt mersul pe jos, alergatul, ciclismul, înotul și antrenamentul de forță.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!