5 motive mai puțin cunoscute pentru care tensiunea arterială crește

5 motive mai puțin cunoscute pentru care tensiunea arterială crește

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 November 2022 in SanatateSfaturi

Tensiunea nu crește numai din cauza excesului de greutate, a modificărilor în organism, a stresului și a cafelei! Sunt multe alte motive despre care medicii uită uneori să îți spună, dar la care trebuie neapărat să fii atent, altfel toate eforturile tale de a normaliza tensiunea vor fi irosite.

În acest articol vom enumera 5 motive mai puțin cunoscute a creșterii tensiunii arteriale. Dar mai întâi, vă vom explica pe scurt ce se va întâmplă cu organismul dacă aveți la hipertensiune.

Tensiunea arterială ridicată distruge încet, dar sigur celulele inimii și creierului, provocând dezvoltarea unor boli cardiovasculare severe și crescând riscul de accident vascular cerebral.

Prin urmare, dacă tensiunea arterială este încă ridicată, luați măsuri imediate pentru a o readuce la normal. Este important să țineți cont chiar și de creșterile sale temporare – cu cât se întâmplă mai des, cu atât este mai mare pericolul ca hipertensiunea să scape de sub control și să nu mai puteți readuce organismul la normal.

Tensiunea ar trebui să fie 120/80 mmHg, chiar și puțin mai mică este bine. Dacă medicii v-au spus vreodată că este  normal ca tensiunea să fie puțin mai mare odată cu vârsta, atunci studiile recente au demonstrat în sfârșit că tensiunea peste 120/80 dăunează cu siguranță organismului. Cu fiecare 10 mm de mercur în plus, speranța de viață este redusă în medie cu cinci ani.

Iată care sunt cauzele mai puțin cunoscute ale creșterii tensiunii arteriale:

1. Consumul de zahăr procesat

Există o legătură clară între nivelul zahărului din sânge și nivelul tensiunii arteriale. Uneori, consumul excesiv de zahăr procesat poate duce la creșteri de tensiune care, la prima vedere, pare că sunt fără motiv.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de glucoză din sânge cauzate de consumul de zahăr procesat (sucuri, prăjituri, dulciuri, înghețată, produse de cofetărie) duce treptat la tulburări circulatorii, îngustarea vaselor de sânge și scăderea lumenului acestora.

2. Consumul de ceai verde și ceai din plante

Probabil ați auzit de multe ori că este mai bine să înlocuiți cafeaua și ceaiul negru cu ceai verde și din plante pentru hipertensiune arterială.

Dar ceaiul verde în sine și ceaiurile moderne din plante populare, împreună cu aditivii cu care sunt de obicei aromate, acționează adesea asupra tonusului vaselor de sânge și stimulează tensiunea arterială (și uneori chiar mai mult decât cafeaua).

Prin urmare, trebuie să fiți extrem de atenți când alegeți ceaiul pe care îl beți. Ca alternativă, puteți bea ceai făcut din fructe uscate fără zahăr, este gustos și foarte sănătos.

3. Apnee în timpul somnului

Apneea pe timp de noapte nu este doar cauza sforăitului, a lipsei de oxigen a creierului, a somnului necalitativ, a trezirii dificile și a oboselii cronice în timpul zilei, ci și una dintre cauzele hipertensiunii arteriale. Dacă persoana respectivă suferă de apnee de mulți ani, trebuie luate măsuri pentru a scăpa de această afecțiune.

4. Schimbări bruște de temperatură

Dacă aveți peste 60 de ani, schimbările prea bruște ale temperaturii aerului vă pot determina cu adevărat o creștere a tensiunii. Acest lucru se poate întâmpla când:

  • în cameră este cald, dar deschideți geamul pe timp de iarnă;
  • înotați în apă rece vara;
  • vă relaxați într-o baie caldă, iar când ieșiți din apă este frig;
  • chiar și când vă ridicați rapid din pat, dacă sub plapumă era cald și în dormitor răcoare.

În aceste cazuri, creșterea tensiunii este asociată cu reacția vaselor periferice – astfel apare hipertensiunea la persoanele predispuse. Prin urmare, atunci când treceți dintr-un mediu cald într-unul rece sau invers, trebuie să respectați principiul gradualității. Adică trecerea termică trebuie făcută în mod progresiv.

5. Efort fizic

Dacă decideți să duceți un stil de viață sănătos și, declarând o luptă împotriva kilogramelor în plus, ați început să faceți exerciții fizice, atunci amintiți-vă principiul gradualității.

Chiar dacă 20 de flotări și 30 de abdomene nu ți se par un lucru greu, dacă nu ai mai făcut exerciții regulate înainte, începe cu mai puține repetări, iar apoi crește numărul în fiecare zi.

De multe ori, astfel de activități bune, dar necugetate, se termină cu o deteriorare a condiției fizice și, prin urmare, apare febra musculară, după care persoana renunță la exerciții. Pe lângă asta, efortul fizic duce la o creștere nedorită a tensiunii care ar fi putut fi evitată.

Dacă acordați atenție acestor motive pentru creșterea tensiunii, vă va fi mult mai ușor să o controlați.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!