5 moduri naturale de a-ți menține vezica biliară sănătoasă: dietă, stil de viață, obiceiuri

5 moduri naturale de a-ți menține vezica biliară sănătoasă: dietă, stil de viață, obiceiuri

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 October 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Problemele vezicii biliare apar de obicei probleme la persoanele de vârstă mijlocie sau în vârstă. De ce apar probleme la vezica biliară atât de des? Pentru că aceasta este „în prima linie”, și toate greșelile noastre alimentare – lovesc în vezica biliară, la fel și în ficat, în primul rând.

Vezica biliară este un mic sac în formă de pară situat în spatele ficatului.

Stochează bila, un substrat secretat de ficat și bogat în colesterol. Bilele sunt necesare în principal pentru ca organismul să asimileze eficient grăsimile din alimente.

70% dintre problemele vezicii biliare sunt cauzate de pietre, care apar din cauza concentrației ridicate și a cristalizării colesterolului în bilă.

Ce ne poate ajuta la menținerea sănătății și la evitarea problemelor?

1. Un meniu care este sănătos pentru vezica biliară. Acestea sunt alimente ușor digerabile care conțin grăsimi, proteine, fibre și antioxidanți naturale.

Fibrele reduc riscul de formare a pietrelor. Deci nucile, semințele, legumele și fructele sunt alegeri bune.

Sfecla ajută la circulația bilei, ceea ce este foarte important. Anghinarea și frunzele de păpădie au un efect similar.

Potasiu – alimentele bogate în potasiu, cum ar fi avocado, cartofi, banane și legume crucifere oferă sprijin natural pentru ficatul și vezica biliară.

Grăsimile nerafinate sunt uleiuri presate la rece. Măslinele, germenii de grâu, muștarul, susanul, camelina și dovleacul sunt alegeri bune pentru persoanele cu vezica biliară sensibilă sau genetică nefavorabilă. Grăsimile saturate trebuie consumate cu moderație. Orice grăsimi nenaturale – uleiuri rafinate și margarine – sunt interzise.

Uleiul de măsline, semințele de in, dovleac și semințele de chia ajută la reducerea inflamației și sunt destul de ușor de digerat.

Proteine ​​slabe – pui, curcan, vita, peste ​​- se afla pe locul al doilea (ca volum) în această listă.

2. Alimente care nu trebuie consumate:

Alimente prăjite și uleiuri hidrogenate. Fast-food, uleiuri procesate, delicatese grase ambalate în vid, produse lactate, zahăr și carbohidrați simpli.

Alergeni. Problemele vezicii biliare sunt potențial asociate cu alergii și intoleranțe alimentare, pentru care o persoană nu face nimic timp de mulți ani: lapte, gluten, pește și fructe de mare, alune etc. Ele trebuie testate pentru a vedea la care suntem alergici, identificate și eliminate.

O cantitate mare de grăsime la o singură masă. Nu este vorba de grăsimile în sine, ci de calitatea acestor grăsimi și de porțiile prea abundente.

Orice aliment bogat în grăsimi, carbohidrați și calorii, mai ales noaptea, este cel mai mare dușman al sistemului digestiv în general al vezicii biliare în special.

3. Ingrediente benefice. Ciulin de lapte, turmeric, rădăcină de păpădie.

4. Pierderea lentă, treptată și foarte ușoară în greutate. Acest lucru este deosebit de important pentru femeile care au o scădere a estrogenului la menopauză. Din păcate, estrogenul, ficatul și sistemul biliar sunt foarte strâns legate, astfel că ficatul își pierde apărarea naturală, iar vezica biliară poate fi grav afectată de această situație.

La această vârstă, deseori încep tulburările digestive, iar nivelul colesterolului crește – de obicei în combinație cu creșterea rapidă în greutate.

Un factor de risc serios este o cantitate mare de grăsime în abdomen.

5. Fitness. Orice activitate fizică este un fel de „drenaj”, salvând organismul de la blocare. Această regulă funcționează excelent și împotriva congestiei bilei. 30-60 de minute de activitate ușoară, dar efectuată în fiecare zi.

Factori de risc pentru calculi biliari:

  • Vârsta 40+.
  • Sarcina sau alte modificări bruște ale sistemului hormonal.
  • Diabet.
  • Lipsa de mișcare.
  • Obezitatea.
  • Istoric în familie.

Rezumatul este acesta: monitorizați-vă cu atenție alimentația.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!