Pisicile sunt animalele de companie și prietenii noștri preferați. Dar, cumpărând sau adoptând un animal, ne asumăm o responsabilitate imensă și chiar riscăm anumite lucruri. Ideea este că unele dintre bolile animalelor de companie sunt la fel de periculoase și pentru oameni. De asemenea, pentru a te infecta, nu trebuie neapărat să fii proprietarul animalului, este suficient să te joci cu el pe stradă sau la cineva acasă. Prin urmare, este important să ne informăm despre pericolul probabil la care ne expunem.
Iată care sunt bolile pe care le poți lua de la pisica ta:
1. Toxoplasmoza
Această infecție apare în urma contactului cu excrementele animalelor de companie, de exemplu, atunci când curățați litiera la pisici. Un alt motiv, care nu are legătură cu animalele de companie, este consumul de carne proaspăt gătită, prăjită sau prelucrarea ei crudă. De obicei, boala este asimptomatică, dar forma sa acută poate provoca febră mare, greață, convulsii și inflamații ale ganglionilor limfatici.
Boala este foarte periculoasă pentru viitoarele mame. Poate provoca patologii grave ale creierului și ale sistemului nervos la făt, poate provoca un avort spontan și poate chiar duce la moartea copilului. În plus, bebelușul poate dezvolta toxoplasmoză congenitală, icter sau retard mental.
2. Rabia
Rabia este una dintre cele mai periculoase și imprevizibile boli și este cel mai adesea observată la animalele sălbatice sau la cele ridicate de pe stradă. Se transmite prin sânge, mucoase și salivă (în urma unei mușcături). Nu va fi posibilă identificarea imediată a infecției: perioada de incubație este de 10 zile. De obicei, o persoană începe să tremure, să vomite, iar în acest timp, măduva spinării este grav afectată. Cel mai bun mod de a evita boala dacă ai fost mușcat de un animal este vaccinarea, deoarece atunci când apar primele simptome de rabie, șansa de a vindeca boala este minimă.
3. Salmoneloză
Infecția bacteriană acută provoacă multe efecte neplăcute printre care frisoane, diaree și perturbarea tractului gastro-intestinal. Se răspândește prin alimente slab procesate sau prin contactul cu animalele de companie. Salmonella are un răspuns redus sau inexistent la antibiotice, astfel încât tratamentul necesită mult timp și efort.
4. Toxocariaza
Cel mai adesea, boala se transmite copiilor prin contactul cu animalele de companie. O persoană are erupții cutanate caracteristice pe corp, fața se umflă și începe să aibă febră. Când larvele intră în sistemul ocular, se poate observa deteriorarea ochilor. Bolile inimii și ale sistemului respirator cresc riscul de deces.
5. Chlamydia
Infecția bacteriană poate fi luată de la animalul de companie. Pentru o pisică, boala este mult mai periculoasă decât pentru proprietar, deoarece în unele cazuri poate duce la moartea animalului de companie.
Pentru a evita oricare dintre aceste boli, trebuie să duceți animalul de companie la veterinar în mod regulat pentru a-i face vaccinurile necesare și pentru a-i da pastile de deparazitare internă (trebuie date și pentru prevenție). Voi aveți grijă de sănătatea pisicii voastre?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.