5 alimente sănătoase și populare de care nu trebuie niciodată să abuzezi pentru a nu te pune în pericol

5 alimente sănătoase și populare de care nu trebuie niciodată să abuzezi pentru a nu te pune în pericol

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Astăzi vorbim despre cele mai benefice 5 alimente, care consumate în exces pot afecta negativ sănătatea. Aceste trebuie consumate cu măsură pentru a avea efecte pozitive asupra organismului.

1. Fibrele

Toți cititorii acestei pagini sunt conștienți de faptul că fibrele sunt necesare pentru funcționarea normală a microflorei intestinale, care, la rândul său, este necesară pentru o digestie sănătoasă, un ficat, un metabolism bun și chiar o imunitate puternică.

Fibrele se găsesc în leguminoase (mazăre, fasole, linte), fructe de pădure (zmeură, coacăze, căpșuni), fructe (mere, piersici, caise, prune), legume (anghinare, broccoli, dovleac), cereale (fulgi de ovăz, porumb), nuci.

Cu toate acestea, consumul excesiv de fibre amenință să înrăutățească absorbția unor oligoelemente importante implicate în metabolism precum magneziu, calciu, fier și zinc . În plus, prea multe fibre în alimentație pot provoca balonare, flatulență și tulburări ale scaunului.

Cele mai obișnuite legume au relativ puține fibre, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la excesul de legume. Dar fructele, fructele de pădure, leguminoasele și nucile ar trebui limitate și consumate cu moderație.

2. Spanacul

Acest tip de verdeață este foarte bogată în vitamine și minerale, prin urmare este foarte populară în întreaga lume. În China, de exemplu, aproximativ 24 de milioane de tone de spanac sunt cultivate anual. Frunzele acestei plante utile se consumă atât crude, cât și prelucrate termic.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că, pe lângă faptul că este bogat în vitamina A, beta-caroten și vitamina B9, spanacul este bogat și în vitamina K. Această vitamină este necesară organismului, dar excesul său duce la cheaguri de sânge. În plus, spanacul este bogat în acid oxalic, care poate cauza pietre la rinichi.

Alte tipuri de verdeață care sunt, de asemenea, surse de vitamina K și acid oxalic includ pătrunjelul, busuiocul, sparanghelul, verdeața, urzicile și altele. Aveți grijă cu ele, nu le mâncați în exces.

3. Produse lactate degresate

Mulți le consideră benefice și, într-adevăr, sunt o sursă alimentară de zer și probiotice, care sunt benefice pentru microflora intestinală. De asemenea, în acest produs există proteine, vitamine și oligoelemente.

Cu toate acestea, trebuie amintit că, pentru a îmbunătăți gustul și a prelungi durata de valabilitate a acestor produse, producătorii le adaugă adesea arome, îndulcitori și conservanți, care, dacă sunt consumate în mod regulat, dăunează organismului .

4. Alimente bogate în proteine

Organismul are nevoie de proteine, pentru că proteinele mențin sănătatea acestuia. Proteinele nu fac doar parte din mușchi, ci sunt prezente în aproape toate celulele corpului nostru, enzime, hormoni și așa mai departe.

O lipsă de proteine poate duce la pierderea masei musculare, încetinirea metabolismului și dezechilibrul hormonal care se poate dezvolta la persoanele în vârstă.  Cele mai multe proteine ​​se găsesc în carne, pește, fructe de mare, ouă, leguminoase, lapte.

Cu toate acestea, excesul de proteine ​​este, de asemenea, dăunător și chiar periculos. Poate duce la indigestie (se dezvoltă dispepsie putrefactivă și otrăvirea organismului cauzată de aceasta), lipsa de calciu din oase (osteoporoză), acidificare (acidoză metabolică), probleme renale (nefropatie), gută și alte tulburări funcționale grave.

Proteinele trebuie consumate în funcție de gen, vârstă, greutate, stil de viață. În medie, doza recomandată este de la 0,7-0,8 la 1-1,1 grame pe kilogram corporal. Pentru un stil de viață sedentar, doza trebuie să scadă, iar pentru unul activ (mai ales în rândul sportivilor) trebuie să crească. Femeile însărcinate au, de asemenea, nevoie de mai multe proteine.

5. Cafea

Cafeaua nu este doar o băutură delicioasă și iubită de mulți, este și o sursă de antioxidanți benefici care previn procesele oxidative care se produc odată cu înaintarea în vârstă și curăță organismul de radicalii liberi care îl distrug. Cafeaua crește vitalitatea, îmbunătățește starea de spirit, este bună pentru inimă și îmbunătățește funcția rinichilor.

Cu toate acestea, este periculos să consumați cafea în exces. Cafeaua poate provoca tahicardie și o creștere semnificativă a presiunii la cei care sunt predispuși la acest lucru, perturbă somnul normal, duce la deshidratarea corpului și la eliminarea unor oligoelemente utile din organism.

În concluzie: trebuie să beți cafea cu moderație, doar 1-2 căni mici pe zi. Celor care suferă de boli de inimă sau de rinichi, consumul de cafea se face doar după consultarea unui specialist în domeniu.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!