4 alimente care îți distrug tenul: de ce fața ta îmbătrânește și se deteriorează!

4 alimente care îți distrug tenul: de ce fața ta îmbătrânește și se deteriorează!

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2022 in FrumuseteLifeStyleSanatateSfaturi

Spune-mi ce mănânci și îți voi spune de unde provin toate problemele pielii tale. Aparent, nimic nou, dar nu ne-am putut abține să traducem acest articol pentru femei. Unele grupe de alimente provoacă daune deosebit de grave: gluten (alimente bogate în gluten), produse lactate, zahăr și alcool. Fiecare dăunează organismului în felul său, contribuind la apariția semnelor de îmbătrânire a pielii precum pete, umflături, modificări ale nuanței pielii, riduri premature sau pierderea elasticității.

„Părțile cele mai vulnerabile ale feței – fruntea, bărbia, obrajii sau ochii – depind de efectul nociv asupra anumitor organe interne ca urmare a consumului așa-numitului „grup de alimente de stres”.

„Este imposibil să faci un set general de reguli – reacțiile alimentelor la oameni sunt prea diferite.

Prietenul tău cel mai bun poate bea un litru de lapte fără nicio consecință, în timp ce pentru tine o bucată de unt este capabilă să provoace o erupție pe bărbie, tulburare a stomacului și alte „delicii” ale existenței.

Însă îți poți identifica problema analizându-ți fața și lua măsuri pentru a elimina sau evita, pe cat posibil, alimentele și băuturile care cauzează probleme cosmetice și contribuie la îmbătrânirea prematură.

Fața cu aspect vinovat

Simptome tipice: linii pronunțate sau roșeață între ochi, pleoape căzute, pori dilatați, piele deshidratată cu o rețea de capilare pe obraji, obrajii și nasul roșii, pliuri nazolabiale profunde.

Acest tip se numește „fața de vin” pentru că arată caracteristicile cel mai des întâlnite pe fețele femeilor care beau un pahar sau două aproape în fiecare seară, însă semne similare de îmbătrânire și probleme ale pielii pot fi cauzate de orice tip de alcool.

Alcoolul deshidratează pielea, ceea ce înrăutățește aspectul și contribuie la apariția multiplelor linii fine și ridurilor.

Ridurile nazolabiale care pleacă de la nas la gură suferă cel mai mult și se adâncesc. Dar acest lucru poate fi corectat și uniformizat odată ce încetați să beți și vă rehidratați pielea.

Alcoolul este, de asemenea, bogat în zahăr, care descompune colagenul proteic (vital pentru menținerea fermei pielii), provocând pori dilatați, făcând pleoapele să pară „obosite” și slăbite.

Conform hărții feței, spațiul dintre ochi este asociat cu ficatul, iar în clinica mea am observat că femeile al căror ficat se luptă activ să proceseze alcoolul tind să aibă linii profunde sau roșeață între sprâncene (un alt semn de stres hepatic este o limbă de nuanță violet).

Se știe că alcoolul inhibă o enzimă pe care organismul o folosește pentru a lupta împotriva inflamației pielii și doar câteva pahare de vin sunt suficiente pentru a permite procesului inflamator să se declanșeze. Drept urmare, apar primele semne – roșeața obrajilor și a nasului.

Acest lucru este agravat de faptul că alcoolul (precum și băuturile foarte fierbinți sau alimentele condimentate) „smulge” capilarele inferioare de pe obraji și nas și provoacă o scurgere de sânge la suprafața pielii.

Vă recomand să luați o scurtă pauză de la alcool (trei săptămâni pentru a permite intestinului să se echilibreze) și apoi să consumați vinurile de preferate într-un raport de 80/20. Adică, abține-te 80% din timp și bea doar 20% din timp.

Alegeți vinuri cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Merlot sau Pinot Noir.

Față afectată de zahăr

Simptome tipice: Riduri pe frunte, pungi sub ochi, aspect obosit pe față, pete și/sau coșuri dureroase pe toată fața, subțierea pielii, nuanță gri/pală a pielii.

Dacă dieta ta este plină de zahăr și alimente foarte rafinate cu carbohidrați, cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie și orezul alb, pielii tale îi va fi dificil să rămână tânără.

Problema este că zahărul provoacă un proces numit glicație, care se manifestă atunci când moleculele de glucoză în exces se atașează de colagen, făcând fibrele elastice de colagen rigide și inflexibile.

Drept urmare, pielea se lasă și multe linii și riduri apar prematur – mai ales sub ochi, unde pielea este mai subțire și pierderea elasticității este mai evidentă. Conform hărții feței, fruntea este strâns legată de procesul digestiv, așa că o „față cu aspect de zahăr” poate fi caracterizată prin pete de la coșuri sau riduri pe frunte.

Excesul de zahăr afectează distribuția grăsimii, așa că fața iubitorilor de zahăr are adesea un aspect uzat, deoarece pielea pierde grăsime, ceea ce îi conferă netezime. Cu toții am auzit de mai multe ori că zahărul poate avea cu adevărat un efect distructiv. Acesta afectează echilibrul delicat al bacteriilor din intestin, care poate provoca acnee pustuloasă pe față, umeri și piept.

Chiar și cei care nu suferă de acnee, dar abuzează de zahăr, au pielea vizibil palidă și de culoare pământoasă. Acest lucru se datorează unei creșteri a nivelului hormonului insulină, care stimulează producția de cortizol, hormonul stresului.

Cortizolul forțează corpul să redirecționeze energia către sarcini mai importante, vasele de sânge din jurul feței se îngustează, rezultând acest aspect obosit. Însă unul dintre cele mai interesante semne ale dependenței de zahăr poate fi văzut la sprâncene. Nivelurile ridicate de insulină create de abuzul de zahăr supraîncărcă glandele suprarenale, care, printre alte sarcini, controlează creșterea sprâncenelor.

Sprâncenele subțiri pot fi un semn al oboselii suprarenale, în care glandele care controlează hormonul stresului sunt supraincarcate.

Reducerea zahărului din alimentație va avea un efect imediat și de durată asupra pielii feței. Pentru cele mai bune rezultate, reduceți complet zahărul: evitați prăjiturile, sucurile de fructe, carbohidrații rafinați și alimentele procesate.

Fata afectată de lapte

Simptome tipice: pleoape umflate, pungi și cearcăne sub ochi, mici pete albe/puncte și umflături pe bărbie.

Aceste simptome indică faptul că organismul dumneavoastră se luptă să digere laptele și produsele lactate, cum ar fi brânza, iaurtul și smântâna. Lactoza din lapte este unul dintre cele mai comune elemente ale intoleranței alimentare. Problemele pot apărea mai târziu, deoarece de-a lungul anilor pierdem enzimele care ne permit să digerăm eficient lactoza.

Cu toate acestea, laptele este cel care determină sistemul imunitar să elibereze substanțe inflamatorii care afectează toate organele, inclusiv pielea. Un pahar de lapte poate conține un cocktail de peste 20 de hormoni și substanțe chimice, unii dintre ei sunt produși în mod natural, în timp ce alții sunt preluați din hrana vacilor: antibiotice, medicamente antiinflamatoare și antifungice și analgezice.

Ele perturbă echilibrul hormonilor tăi, în special estrogen și progesteron, și provoacă o creștere excesivă a celulelor care blochează porii și captează bacteriile pe piele. Coșurile provocate de lapte și punctele tind să se înmulțească în jurul bărbiei. Conform hărții feței, zona bărbiei este asociată cu organele de reproducere. De aceea, din cauza unui dezechilibru de hormoni, petele și coșurile sunt adesea grupate pe barbie.

Dacă bănuiți că simptomele neplăcute și îmbătrânirea pielii feței sunt legate de lapte, luați o pauză de la toate tipurile de produse lactate timp de trei săptămâni – rezultatul pozitiv al stării pielii faciale vă poate surprinde.

Fața afectată de gluten

Simptome tipice: obraji roșii și umflați, pete întunecate în jurul bărbiei.

Mulți dintre noi suntem sensibili la gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Relativ puțini oameni suferă de adevărată intoleranță la gluten – boala celiacă (o afecțiune autoimună în care glutenul face ca organismul să se „atace” singur).

Mulți oameni nici măcar nu știu că glutenul contribuie la o mică reacție inflamatorie în corpul lor. Cel mai adesea, acest lucru poate afecta fața, provocând umflături. Reacția la gluten afectează sistemul imunitar, perturbând echilibrul delicat al hormonilor, rezultând pete sau pigmentare întunecată pe bărbie, zona asociată cu organele reproducătoare.

Unii pacienți care sufereau de mulți ani de rozacee — o afecțiune a pielii caracterizată printr-o erupție roșie pe obraji — au raportat îmbunătățiri majore sau o recuperare completă atunci când au eliminat glutenul din alimentația lor.

Fără produse cosmetice, nici peeling nu pate elimina simptomele „feței de gluten” – doar eliminând glutenul din alimentație.

Bea mai multă apă, mănâncă alimente bogate în fibre, iar umflarea se va diminua, nuanța pielii se va normaliza și vei vedea în sfârșit o linie frumoasă a propriilor pomeți.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!