3 virtuți care iluminează mintea – Rețineți această înțelepciune a Avvei Isaia

3 virtuți care iluminează mintea – Rețineți această înțelepciune a Avvei Isaia

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 November 2023 in De SufletLecții de viațăSpiritualitate

Oamenii buni ies mereu în evidență printre restul oamenilor. Lumina pare pur și simplu să izvorască din ei. Cu toate acestea, unii oameni preferă să profite de această bunătate.

Oamenii buni nu pot refuza o rugăminte. Datorită bunătății lor, unii oamenii ajung să sufere, pentru că se pun pe locul 2, dar nu pot acționa altfel. Este suficient să ne amintim de povestea Cenușăresei, de exemplu.

Există multe variante ale acestei povești. Într-una dintre ele, fata își iubea atât de mult tatăl, încât îndeplinea toate cerințele mamei vitrege rele. Nu îndrăznea să-i facă vreo obiecție și vorbea doar cu șoriceii din pod ca și cum ar fi oameni. Cenușăreasa era tratată urât, dar cu toate acestea, niciodată nu a răspuns cu aceeași monedă.

În cele din urmă, eroina și-a găsit fericirea. Chiar dacă, pentru mult timp, a renunțat la fericirea ei în favoarea surorilor vitrege. În lumea reală, mulți oameni suferă din cauza bunătății lor, iar din păcate, fericirea nu vine niciodată la ei.

De exemplu, săracul Lazăr a stat toată viața la ușa bogaților, dar nu a primit nici mâncare, nici iubire de la ei. Sărmanul nu a cunoscut niciodată fericirea pământească. Cu toate acestea, și-a găsit fericirea în Rai. Domnul întotdeauna observă oamenii care au virtutea în suflet.

Ce este virtutea?

Cea mai înaltă manifestare a binelui este virtutea. Dacă o persoană acționează în concordanță cu conștiința sa, dacă ajută toți oamenii din inimă, atunci ea cunoaște binele și conștiința. Virtuțile o ajută să reziste păcatului. Desigur, ele nu sunt oferite fiecărui om de la naștere.

De obicei, virtuțile se dezvoltă în funcție de stilul de viață al individului. Dacă alege calea întunecată, va fi dificil pentru el să dezvolte dorința de a face bine. Virtuțile apar prin intermediul comuniunii omului cu Domnul.

Cum se deosebește virtutea de un simplu act bun?

În realitate, diferența este vizibilă pentru toată lumea. De exemplu, în Duminica iertării, o persoană s-a împăcat cu persoana cu care se certase. A acționat cum trebuia, l-a iertat și a uitat.

O persoană virtuoasă nu doar că iartă, ci se și roagă pentru sănătatea și bunăstarea acelei persoane. La fel a făcut și Iisus Hristos cu persecutorii săi. Cu cât L-au torturat mai mult, cu atât mai mult s-a rugat Domnul să-i ierte.

A fi loial. Există soți care nu înșală, dar fac ochi dulci altei persoane. În schimb, soțul și soția virtuoși nici măcar nu se gândesc la alte persoane. Să ne amintim de Petru și Fevronia din Murom. Au fost uniți în tot. Au guvernat Muromul împreună, au luat decizii împreună, au părăsit orașul împreună din cauza conspirației nobilimii.

Chiar dacă nu au avut copii, dragostea lor nu a avut de suferit. Nu doar că erau considerați conducători înțelepți, ci și buni. Soții îi ajutau pe cei în nevoie și se implicau în acțiuni de caritate.

La ce se referă virtuțile?

Această listă de calități poate fi găsită în cărți și pe internet. De exemplu, o sursă enumeră următoarele virtuți: curaj, dreptate, credință, speranță, dragoste, milă, compasiune, răbdare și bunătate.

Avva Isaia a vorbit despre cele trei virtuți care iluminează mintea omului.

„Trei virtuți aduc o lumină constantă minții: necunoașterea vicleniei în niciun om, acceptarea tuturor lucrurilor care se întâmplă fără tulburare și făptuirea de bine vrăjmașilor.” – Avva Isaia



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!