3 Principii de viață de la locuitorii din țările nordice care vă pot îmbunătăți viața

3 Principii de viață de la locuitorii din țările nordice care vă pot îmbunătăți viața

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 November 2023 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStyle

Iată de ce locuitorii țărilor nordice sunt tot mai fericiți în timp ce alții trec prin viață fără nicio bucurie. An de an, țările nordice se mențin în topul țărilor cu cei mai fericiți locuitori. Ne referim aici la Danemarca, Suedia, Norvegia, dar și la Finlanda și Islanda.

Cineva ar putea spune că nu este surprinzător faptul că aceste țări au locuitori fericiți. Cu toate acestea, puțini au acordat atenție adevăratelor motive pentru care, în aceste țări, procentul persoanelor mulțumite de viața lor este atât de mare.

Dar care este motivul, există ceva special legat de principiile și stilul de viață al acestor oameni? Credem că aici se află cheia. Haideți să examinăm în detaliu principiile de bază ale acestora:

1. Hygge

Acest concept a luat naștere în Danemarca și câștigă rapid popularitate în întreaga lume. Mike Viking, în cartea sa “Hygge: Secretul fericirii daneze“, îl descrie astfel:

Hygge este despre atmosferă, nu ceva material. Este vorba despre a petrece timp cu oamenii pe care îi iubim. Este despre senzația de confort acasă, sentimentul că suntem în siguranță și protejați de lumea din jur. Toate acestea ne permit să ne relaxăm și să uităm de grijile noastre măcar pentru scurt timp.”

Cu alte cuvinte, Hygge se referă la confort. Este un stil de viață care ne învață să apreciem conectarea cu oamenii, confortul de acasă și alte lucruri care ne aduc pace și bucurie. Hygge este împlinirea plăcerilor simple din viața noastră.

Acestea sunt lucruri accesibile oricui: socializarea cu prietenii, petrecerea timpului lângă șemineu sau pur și simplu stând acasă. După cum spune Ashley Hammer, “Hygge este confort în suflet.

Dar ce legătură are asta cu fericirea? În primul rând, Hygge este o parte importantă a culturii daneze. Este o parte semnificativă a stilului lor de viață. Danezii pun mare preț pe lucrurile simple, cum ar fi îmbrățișările obișnuite sau lumânările aprinse acasă.

Acordăm o atenție deosebită creșterii economice și succesului în carieră, la obținerea de bunuri materiale, în loc să petrecem timp cu cei dragi și să ne bucurăm de prezența lor. Ne grăbim mereu să ajungem undeva, uitând de faptul că putem să ne oprim și să ne bucurăm de natură.

Poate că Hygge este secretul fericirii daneze. Dacă este așa, ar trebui să acordăm acestei filozofii o atenție deosebită.

Încercați să aprindeți o lumânare și să vă petreceți seara citind o carte interesantă. Mergeți într-o excursie cu prietenii sau faceți o seară de film cu persoana dragă, sub o pătură caldă, cu o ceașcă de ceai. Nu vă concentrați doar pe bani, proprietăți și statut. Gândiți-vă la confort, la conectarea cu ceilalți și la fericire.

2. Lagom

Lagom este un cuvânt suedez care se traduce “cantitatea potrivită” sau ,,nici prea mult, nici prea puțin”. Cu toții am auzit de expresia “totul trebuie să fie cu măsură”. Aceasta este esența Lagom. Chiar și lucrurile care pot fi dăunătoare în mod natural pot rămâne în siguranță dacă știm să ne păstrăm echilibrul și să ne controlăm comportamentul.

Dar cum să atingem acest control? Principalul lucru este să nu exagerăm. Cu alte cuvinte, dacă luați o cutie cu bomboanele preferate, nu trebuie să le mâncați pe toate odată. Limitați-vă la 2, maxim 3. Acesta este Lagom.

Amintiți-vă de acest principiu simplu atunci când vreți să găsiți echilibrul. Dacă puteți găsi “cantitatea potrivită” pentru voi înșivă, cu siguranță veți evita situațiile neplăcute.

Desigur, trebuie să facem o mențiune: Lagom nu se aplică la tot. Această filozofie nu este o scuză pentru acțiuni grave, dar poate fi folosită pentru a ne menține în echilibru în situații mai puțin serioase. Fiecare dintre noi își poate permite unele lucruri moderate fără a întrece limita. Totul poate fi bine în măsura potrivită.

Lagom este o încercare de a găsi echilibrul între excese temporare și obiceiuri dăunătoare. Este vorba despre recunoașterea faptului că totul are o limită și că orice exces poate dăuna organismului.

Un latte cu gheață și o felie de tort, cel mai probabil, vă vor aduce bucurie. Dar dacă vă permiteți astfel de lucruri de mai multe ori pe zi, s-ar putea să vă confruntați cu un surplus de kilograme și cu probleme de sănătate.

Așadar, Lagom ne ajută să evităm tentațiile și să ne păstrăm viața sub control. Toate acestea asigură că slabiciunile noastre nu se transformă în surse constante de suferință.

Cum a spus Democritus: “Renunță la măsură, iar cele mai mari plăceri vor deveni cele mai mari dureri.”

Pentru suedezi, Lagom este un stil de viață. Este cu adevărat o filozofie simplă, iar asta o face eficientă. Deci, data viitoare când vă gândiți să mai luați o porție de pizza, gândiți-vă la Lagom. Întrebați-vă dacă ați trecut de limită. Dacă da, nu intrați în panică, faceți pur și simplu niște ajustări și mențineți echilibrul în viitor.

3. Sisu

În timp ce Hygge se concentrează mai mult pe bucuria lucrurilor simple din viață, Sisu face exact opusul. Este vorba despre perseverență. Mai exact, despre abilitatea de a depăși problemele.

Universitatea din Finlanda oferă o interpretare interesantă a acestei filozofii:

“Acesta este un termen finlandez care poate fi tradus aproximativ ca voință, hotărâre, perseverență și gândire rațională, acțiune în fața dificultăților curente.

Sisu este o mentalitate. Este o altă abordare față de durere. Ideea este că până și cele mai grave probleme din viață pot fi depășite având putere, voință, hotărâre și perseverență. Este vorba despre curaj și hotărâre, care sunt necesare pentru a rezolva dificultățile.

Toți ne confruntăm cu momente dificile în viață, dar acești oameni care se află în situații aproape fără speranță se mobilizează și își rezolvă problemele. Gândiți-vă la numeroasele exemple de oameni cu boli crunte – în ciuda tuturor dificultăților, ei continuă să lupte pentru viața lor și să aprecieze fiecare minut, iar mulți dintre ei se recuperează.

Sisu nu înseamnă doar luptă, ci și perseverență, chiar și atunci când șansele sunt împotriva voastră.

Emilia Lahti de la Universitatea Aalto din Helsinki scrie:

“Este ceva special, destinat momentelor extraordinar de dificile. Când simțim că am ajuns la limita și am epuizat toate resursele noastre. Sisu poate fi considerată o sursă de motivație.

Este posibil să nu vă dați seama cât de curajoși sunteți în adâncul sufletului. Chiar și în timpurile grele sau în situațiile cu care nu v-ați mai întâlnit niciodată, aveți capacitatea de a găsi puterea de a le depăși.

Sisu vă îndeamnă să descoperiți aceste rezerve de putere. Să credeți în forța voastră interioară. Să continuați să înaintați. Aceasta vă învață că nimic nu este imposibil. Trebuie doar să aveți încredere în voi înșivă.

Astfel, Hygge este filozofia bucuriei în lucrurile simple ale vieții, Lagom este despre echilibrul în acestea și Sisu este capacitatea de a rămâne puternic chiar și în cele mai dificile momente. Toate acestea alcătuiesc trei principii simple de viață care fac popoarele nordice extraordinar de ferice.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!