3 lucruri pe care un copil le învață încă din pântece

3 lucruri pe care un copil le învață încă din pântece

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 February 2021 in CuriozitățiSanatateStiinta

Se pare că și oamenii încep să învețe cu mult înainte de naștere. Astăzi vă vom face cunoștință cu opiniile oamenilor de știință despre cum și ce învață un copil în pântece.

1. Simte gustul

Este posibil să iubești gustul mâncării înainte de naștere? Această întrebare a fost de interes pentru profesorul Peter Hepper de la Universitatea Regală din Belfast.

Împreună cu colegii săi, el a realizat un studiu care a implicat 33 de copii ale căror mame fie au mâncat usturoi des, fie nu l-au mâncat deloc până la sfârșitul sarcinii. Usturoiul nu a fost ales întâmplător. Motivul este că sucul său poate rămâne în organism câteva ore după consum. Iar bebelușul poate gusta înghițind lichid amniotic.

Acest lucru apare de obicei începând cu a 10-a săptămână de dezvoltare. În plus, gustul poate fi transmis direct din sângele mamei în sângele bebelușului, ocolind sistemul digestiv.

S-a dovedit că, copiii ale căror mame preferau mâncărurile cu usturoi în timpul sarcinii mâncau cu plăcere cartofi cu usturoi, chiar și atunci când aveau 8-9 ani.

A influențat formarea gustului copilului și a felurilor de mâncare cu gust mai puțin pronunțat, cum ar fi sucul de morcovi. Oamenii de știință au observat dezvoltarea copiilor ale căror mame în ultimele luni de sarcină au băut suc de morcovi sau doar apă. După ce au analizat expresiile faciale ale bebelușilor de 5 și 6 luni în timp ce mamele consumau suc de morcovi, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bebelușii se pot îndrăgosti de morcovi încă din pântece.

„Când un bebeluș este pus la sân, acesta simte același gust cu care s-a obișnuit în ultimele 30 sau mai multe săptămâni înainte de naștere”, spune Hepper. „Dacă gustul este diferit, pot apărea probleme”. Așa funcționează mecanismul recunoașterii părintești. Mai mult, nu numai la oameni, ci și la animale.

2. Aude sunetul

O echipă de oameni de știință finlandezi a efectuat un experiment în care un grup de femei aflate la sfârșitul sarcinii ascultau aproape în fiecare zi melodia bebelușului de cântec „Twinkle, twinkle, little star” (Twinkle Twinkle Little Star). Al doilea grup nu a ascultat această melodie.

„În timpul experimentului, copiii au dormit”, a spus Minna Huotilainen de la Universitatea din Helsinki, care a condus studiul. „Pentru a determina reacția lor, am folosit o encefalogramă, adică am înregistrat un semnal continuu provenind din diferite părți ale creierului.”

Creierul copiilor, cei care ascultau melodia înainte de naștere, dădeau impulsuri mai puternice decât cei din a doua grupă. Mai mult, acești copii și-au dat seama când au auzit melodia cu modificări, în timp ce al doilea grup de copii nu și-a dat seama dacă a apărut o modificare a melodiei. Acest lucru ne permite să concluzionăm că au învățat și memorat melodia încă din pântece.

3. Recunoaște limbajul

Athena Vulumanos, psiholog la Universitatea din New York, a comparat reacțiile nou-născuților la limbajul uman și la alte sunete. Experimentele au arătat că nou-născuții preferă limbajul uman decât alte sunete.

Mai mult, nou-născuții recunosc sunetele limbii materne și le ascultă cu mare plăcere. „Copiii părinților vorbitori de limba engleză au supt suzeta mai activ la sunetele în limba engleză decât cele în limba franceză”, spune Vulumanos. „Și copiii părinților francofoni s-au străduit mai mult când au auzit franceza, pe care experimentatorii au alternat-o cu italiana”.

De asemenea, s-a dovedit că, copiii sunt capabili să recunoască sunetele limbii materne nu numai din gura mamei, ci și atunci când alte persoane vorbesc.

Studiul s-a dovedit a fi foarte util, întrucât oamenii de știință au arătat cât de important este să acorde o atenție specială mediului sonor al bebelușilor născuți prematur. Dacă există o mulțime de zgomot mecanic în maternitate, copiii își vor aminti aceste sunete în loc de sunete de vorbire. În viitor, acest lucru ar putea duce la probleme cu învățarea limbilor străine, spun ei.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!