„3 adevăruri dureroase ale vieții care fac mai buni”: Citate înțelepte din Sigmund Freud

„3 adevăruri dureroase ale vieții care fac mai buni”: Citate înțelepte din Sigmund Freud

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 October 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitate

„Am trecut prin greutăți și am învățat din ele, așa că am devenit cel mai bun”, a spus Freud odată. În acest articol vă vom prezenta câteva aspecte ale vieții explicate de Sigmund Freud, care, dacă le înțelegeți, vă vor ajuta să trăiți mai fericit.

Viața îi tratează pe toți la fel ✔️

„Nu contează dacă hrănești un pisoi fără adăpost, dacă donezi bani la orfelinate sau dacă gândurile tale sunt curate, aceste lucruri nu te vor scuti de probleme. La un moment dat, în viață vor apărea o serie de probleme, dar acestea vor fi mereu urmate de pace și liniște.” – spuse Freud.

„Toată lumea va avea parte de durere, iar dezamăgirea va trece pe la toată lumea. Momentele dificile fac parte din lumea în care trăim. Ce este odihna? Aceasta este relaxarea de după muncă. Ar exista odihna fără muncă? Nu, nu ar mai avea rost. Ce este moartea? Ea vine după viață. Am ști ce vreme frumoasă este afară fără să știm cum e cea urâtă? Am ști ce este onestitatea fără minciună? Am ști ce este bunătatea fără răutate? Totul în lume este dual și are o pereche: bucurie și tristețe, viață și moarte, victorii și înfrângeri. Viețile noastre sunt pline de aceste concepte și pentru fiecare lovitură o persoană va avea parte și de aspecte bune în viața sa în cele din urmă.”

„Ca să trăim, trebuie să ne facem condiții”, a spus Freud. „Umanitatea, ca veriga cea mai înaltă a evoluției, nu ar exista dacă nu ar fi obstacolele. Înainte nu aveam nimic, ne-am născut fără blană împotriva frigului, fără putere pentru a ne putea apăra de animale. Dar tocmai aceste condiții ne-au îndemnat să găsim soluții: împotriva animalelor, am inventat sulițele, pentru a ne salva de frig, am învățat să tăiem piei de animale, am descoperit focul, care ne-a ajutat să gătim alimente și să ne apărăm. La urma urmei, suntem singura specie care a învățat nu numai să colecteze alimente ca toate animalele, ci și să le cultive, apoi am valorificat recoltele. Dacă condițiile ar fi fost ideale încă de la început, nu ne-am mai fi dezvoltat, am fi rămas la stadiul inițial.”

Nu toată lumea și-a găsit rostul în viață, dar fiecare este liber să-l caute ✔️

Când Freud a fost întrebat care este sensul vieții, el a spus: „Sensul vieții îl poți găsi în nimic și în toate”. „Care este sensul vieții unui lup? Să se hrănească pe sine și turma, să lase moștenitori. Care este sensul vieții oricărei ființe vii? Să supraviețuiască. Mai mult, ei nici nu pun astfel de întrebări și doar un om care a ajuns la cel mai înalt stadiu al evoluției sale va începe să se frământe din cauza asta ”, a spus Freud. „Expresia „sensul vieții nu există” nu ar trebui să cufunde oamenii în deznădejde, așa cum se întâmplă de obicei. Această frază este calea către înțelegere, care deschide conștientizarea vieții ca mediu în care fiecare persoană este liberă să-și înzestreze viața cu sens.”

De ce crezi că oamenii iubesc cărțile? Au personaje care au un sens și scop: de a găsi comori, de a prinde un pește de aur, de a-și găsi dragostea, de a salva prințesa. Orice! Exact acest lucru ar dori oamenii să găsească: sensul și scopul vieții. Puțini oameni înțeleg că puterea unei persoane constă în faptul că poate, dacă vrea, să se desprindă de sensul său animalic al existenței (supraviețuirii) și să dea sens vieții cu ceva ce îi place. Vezi tu, lupul nu are timp să stea, să bea cafeaua lui preferată și să citească o carte, oftând trist: „Oh, viața mea este plictisitoare!” – viața lui este o luptă continuă. Cu toții avem o astfel de oportunitate, dar o folosim într-un mod leneș. Trezește-te! Oamenii nu se nasc cu o etichetă pe mână pe care scrie sensul existenței fiecărui individ. Fiecare persoană trebuie să-și găsească propria menire.

Nimeni nu te va face mai fericit decât te faci tu însuți ✔️

„Știi de ce oamenii sunt dezamăgiți de ceilalți? Le dau putere asupra vieții lor. „Aceasta este iubirea vieții mele, voi fi fericit!” – spun ei la șaptesprezece ani. „Mi-ai furat cei mai buni ani și mi-ai ruinat viața!” – spun ei puțin mai târziu. Acest lucru se datorează faptului că suntem obișnuiți să dăm altora putere asupra vieții noastre. „Mi-am petrecut toată viața cu copii, dar au plecat și nu mă vizitează”, „Prietenii s-au întors!” – spunem. Din anumite motive, credem că cineva ne va ajuta să trăim o viață mai fericită și astfel vom rămâne dezamăgiți.”

„De câte ori am întâlnit persoane care se plângeau că anumite persoane le-au ruinat viața. Nu tânjim la adevărul despre viețile noastre, ne dorim iluzia că cineva sau ceva o poate face mai bună: vremea, oamenii, partenerii, orice, dar nu noi! Oh, cât de pretențioși suntem și cât de supărați suntem pe alții, dar niciodată pe noi înșine”, a spus Freud.

„Este timpul ca oamenii să înțeleagă că trebuie să înceteze să-și mai lase starea de spirit și viața în mâinile celor care nu le pot face față. Ei cred că sunt două jumătăți și că trebuie să-și găsească „sufletul pereche” pentru a fi fericiți, că viața lor va deveni mai bună. Adevărul este că nu suntem jumătăți, suntem unități integrale prin natură! Dacă te simți ca o „jumătate”, acesta este doar un semn că tu însuți nu știi cum să fii fericit pe cont propriu și că pui această sarcină în mâna altora.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!