3 adevăruri budiste care îți vor schimba viața

3 adevăruri budiste care îți vor schimba viața

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 January 2021 in Spiritualitate

Uneori ni se pare că viața este nedreaptă și orice încercare de a schimba ceva se termină cu eșec. Prin urmare, vă rog să respirați adânc și să priviți în interiorul vostru pentru a afla trei adevăruri budiste simple. Înțelegeți-i și veți descoperi abilitatea de a schimba orice doriți.

„Nimeni nu ne poate salva dintr-o problemă decât noi înșine. Nimeni nu poate și nimeni nu o va face pentru noi. Noi suntem cei care trebuie să mergem pe drumul care ni se așterne în față.”- Buddha.

1. Dukkha: nemulțumire, frustrare, suferință

Întrucât budismul este construit pe dogma că „viața este suferință”, mulți oameni o percep într-un mod negativ sau pesimist. Dar dacă urmați contextul conceput inițial, atunci următoarea expresie va fi corectă: „Viața nu curge întotdeauna lin și plăcut, iar acest lucru este ceva normal”.

Budiștii cred că motivul majorității dificultăților și suferințelor vieții este asociat cu lipsa încercărilor din partea unei persoane de a se cufunda în esența spirituală a lucrurilor și / sau de a înfrunta latura emoțională a propriei sale vieți.

Occidentalii sunt obișnuiți să vadă viața ca pe o secvență repetitivă de pierdere, tristețe, oboseală, plictiseală și anxietate. Pentru a înăbuși aceste sentimente, medităm sau recurgem la obiceiuri nesănătoase, dar nu căutăm soluții la problema din noi înșine.

Persoana preferă să mascheze durerea prin creșterea puterii sale și, prin urmare, exacerbând nemulțumirea suplimentară.

Dar cum poate fi folosită această înțelepciune budistă în viața de zi cu zi?

a. Nu credeți că aveți nevoie de tot și mai mult pentru a simți bunătatea vieții. Boala, suferința și moartea sunt o parte integrantă a fiecărei vieți. Oamenii trebuie doar să accepte acest lucru și să înceapă să trăiască în prezent, aici și acum.

b. Nu alerga după viața perfectă. Amintiți-vă că dificultățile și depășirea lor sunt o sursă imensă de experiență.

c. Acceptând imperfecțiunea vieții, vei fi mai puțin frustrat de ea. Vei deveni deschis la minte și mai puțin susceptibil la stres și la problemele zilnice.

„Durerea este inevitabilă, dar suferința nu este deloc necesară.” – Buddha.

2. Anitya: viața ca mișcare constantă

Anitya (sau impermanență) înseamnă că viața este în flux continuu . Budismul spune că o persoană nu poate trăi aceeași zi de două ori, precum și speranța pentru un anumit viitor, este doar o iluzie.

Când te trezești dimineața, observi că te-ai schimbat deja puțin față de ieri. Dacă acceptați schimbarea lumii, atunci problemele de rutină vor înceta să vă îngrijoreze atât de mult. Știind că nimic nu durează pentru totdeauna, poți fi sigur că și lucrurile rele vor rămâne mai devreme sau mai târziu în trecut.

Dar atunci ce zici de fericire? Nu vrem să se termine acest sentiment. Suntem chiar speriați dacă credem că se va termina …

Ei bine, încercați să o priviți dintr-o altă perspectivă: dacă fericirea se termină în curând, atunci trebuie cu siguranță să vă concentrați cât mai mult posibil. Acceptând impermanența vieții și aspectele sale pozitive, vei deveni liber. Ai deja tot ce îți trebuie – aici și acum.

Dar cum insufli un astfel de mod de gândire?

a. Bucurați-vă și sărbătoriți schimbarea. Nu-i lăsați să vă sperie că într-o zi tot ceea ce iubiți va dispărea.

b. Să știți că în curând toată negativitatea vă va părăsi cu siguranță viața, lăsând loc ceva mare și bun în inima voastră. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să îl puteți simți și să vă bucurați de el.

c. Personalitatea și esența ta sunt cel mai bun cadou pe care ți-l poți oferi. Bucură-te de ele, învață să fii mereu tu însuți.

3. Anatma: te schimbi în fiecare zi

Suntem obișnuiți cu faptul că „eu” nostru duce o existență neschimbată. Dar nu știm exact unde și, prin urmare, încercăm la nesfârșit să aflăm.

Dimpotrivă, doctrina budismului se bazează pe faptul că nu există un sine permanent. Dacă acum îți dai seama că totul se schimbă, atunci următorul tău pas va fi să accepți faptul că tu însuți te schimbi în fiecare zi.

Cum să puneți în practică aceste cunoștințe:

a. Concentrați-vă energia pe schimbarea constantă în bine.

b. Nu există un „eu” permanent, acesta există doar în prezent și, prin urmare, se poate schimba în cel mai neașteptat moment. În urma lui, starea noastră emoțională se schimbă, de asemenea.

c. Bucură-te de viața ta, amintindu-ți că mâine totul va fi diferit. În fiecare moment devii altcineva, cu forța necesară pentru a realiza ceea ce îți dorești, pace interioară și un sentiment de integritate.

„Lumea ta este un exemplu viu al modului în care ți-ai folosit și folosit mintea în trecut.” – Earl Nightingale



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!