“Adevăratul scop al vieții este cel de a evolua până ce ajungi la persoana care trebuie să fii.” – Oprah Winfrey
De ce trebuie să citești sau cum cărțile ne influențează personalitatea
1. Cititul reduce stresul. De obicei preferați să vă plimbați sau să ascultați muzică pentru a scăpa de stres? Cercetătorii de la Universitatea Sussex vă recomandă să citiți o carte. Asta deoarece a fost demonstrat faptul că această activitatea este mai efectivă în reducerea stresului. Doar 6 minute de citit scade doua treimi din nivelul stresului.
2. Cititul ajută în lupta cu insomnia. Lectura – este una dintre cele mai calmante activități care vă vor ajuta să adormiți. Lumina puternică de la televizor sau ecranul telefonului, transmit semnale creierului că a venit timpul să se trezească. Însă citirea unei cărți are efecte inverse – creierul înțelege că e timpul să se odihnească.
3. Cititul ne face mai sensibili asupra mediului ce ne înconjoară. Atunci când citești, cu siguranță îți faci griji pentru personajele cărții. Studiile au arătat că, odată pătruna în universul lecturii, omul învață să simtă și să înțeleagă trăirile emoționale ale celor din viața reală.
4. Cititul îmbunătățește funcționalitatea creierului. Cercetătorii de la Universitatea din Emory au demonstrată că, după citirea unei cărți, în decurs de câteva zile, nivelul inteligenței se ridică.
5. Cărțile de motivație ajută în lupta contra depresiei. Conform datelor unui studiu scoțian, cărțile de motivație sunt efective în lupta împotriva depresiei. Pacienților cărora li s-au propus asemenea cărți, peste un an au prezentat un nivel mai scăzut de depresie, în comparație cu pacienții care au avut un tratament obișnuit.
6. Lectura ne face mai atrăgători. Un nivel de inteligență mai ridicat ne face mai atractivi pentru oameni. Posibilitatea de a purta o discuție pe orice temă atunci când cunoaștem pe cineva ne adaugă mai multe șanse ca interlocutorul nostru să ne aprecieze.
7. Cititul ne ajută să vă alegeți scopurile în viață și să vă soluționați problemele. Savanții de la Universitatea din Ohio au descoperit că atunci când omul citește mai mult, el se identifică cu personajele din cărți, luând de la ei exemplu de comportament în propria viață. Astfel, cărțile vă pot ajuta la întâlnirea iubirii, să trecețo pestre greutăți sau pur și simplu să urmați un exemplu bun.
8. Cititorii sunt persoane mai sociabile. Studiu efectuat de Institutul Național de Artă a demonstrat că persoanele care citesc sunt mai activit în activitățile culturale și sociale, precum și în organizații sau comunități.
9. Cititul îmbunătățește memoria și capacitățile de gândire. De fiecare dată când citiți, vă antrenați creierul. De fiecare dată el crează noi legături pentru memorarea informației obținute.
10. Cărțile ne fac mai deschiși. Această opinie este publicată în jurnalul «Creativity Research Journal»: literatura deschide gândirea pentru idei noi. Mai mult decât atât, oamenii, care numai ce au citit o istorioară mică, mai puțin au avut nevoie de singurătate.
11. Cititul dezvoltă capacitatea de a asculta. Pare ciudat, dar cititul îmbunătățește capacitățile de ascultare, ușurând gramatica și lexicul. Mai vizibil este efectul atunci când citiți cu voce.
12. Cititul poate preîntâmpina boala Alzheimer. Diferite cercetări au demonstrat că cititul îi face pe oameni mai rezistenți la boala Alzheimer. Creierul, ca oricare alt organ, are nevoie de exerciții și întărire. Iar cititul – este cea mai bună soluție.
13. Cititul îmbunătățește relația dintre părinți și copii. Psihologii consideră că în timpul citirii, părinții și copii stabilesc o legătură deosebită, care niciodată nu a apărut în timpul vizionării televizorului sau a altor activități de divertisment.
14. Cititul ajută la realibitarea deținuților. Un studiu a demonstrat că 30% dintre deținuții care au făcut cursuri de cultură după gratii, atunci când ies la libertate nu mai săvârșesc infracțiuni.
15. Cititul ne motivează să facem lumea mai bună. Cititorii activi de trei ori mai mult se implică în voluntariat și acte de binefacere. Această activitatea ne sensibilizează și ne motivează să întindem o mână de ajutor celor care au nevoie.
Sursa: dozadesucces.ro
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!