15 lucruri pentru care nu ar trebui să dai explicații niciodată celor din jur

15 lucruri pentru care nu ar trebui să dai explicații niciodată celor din jur

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 January 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Multe dintre deciziile noastre provoacă întrebări și comentarii din partea celorlalți. Din anumite motive, membrii familiei, prietenii și chiar și străinii au întotdeauna o părere despre cum ar trebui să ne comportăm, cum să ne gândim, cu cine să comunicăm și cum să construim relații.

Uneori, acești oameni merg atât de departe încât încep să-ți ceară să explici alegerile tale personale din viață. Psihologul David William consideră că nu ai absolut nicio obligație de a răspunde atunci când ești întrebat despre aceste 15 lucruri:

1. Nu trebuie să explici nimănui situația ta de viață

Dacă sunteți căsătoriți, sau vă mutați dintr-un apartament închiriat în altul sau locuiți cu părinții, chiar dacă nu mai aveți douăzeci de ani – nu sunteți obligat să raportați nimănui de ce faceți acest lucru și nu altfel. Dacă sunteți pe deplin conștient de situația dvs. de viață, înseamnă că aveți propriile motive pentru a o păstra așa și nu trebuie să preocupe pe nimeni.

2. Nu trebuie să explici nimănui prioritățile tale de viață

Aveți propriile gânduri despre ceea ce se poate face pentru confortul și fericirea celor dragi și a dvs. – aceasta este prioritatea voastră principală. Deoarece suntem cu toții indivizi unici cu valori, vise și aspirații diferite, prioritățile unei persoane vor diferi de prioritățile alteia. Tu îți determini prioritățile tale și nu trebuie să le raportezi nimănui.

3. Nu trebuie să vă cereți scuze dacă nu vă deranjează

Dacă nu regreți acțiunile tale, crezi în continuare că cineva a greșit sau nu are nevoie în mod special de iertare, nu trebuie să-ți ceri scuze. Mulți oameni încearcă să-și ceară scuze prea repede pentru a vindeca rănile care nu sunt încă pregătite pentru un astfel de „tratament”. Acest lucru nu poate decât să înrăutățească lucrurile. Chiar nu trebuie să-ți ceri scuze dacă nu te simți vinovat.

4. Nu trebuie să vă cereți scuze față de nimeni pentru că ați petrecut timpul singur

Mulți oameni se tem să nu devină considerați drept „nepoliticoși”, „antisociali”, „aroganți” dacă anulează planurile sau refuză invitațiile pentru că își doresc să petreacă singuri o perioadă pentru a se relaxa, „reîncărca” sau doar să citească o carte bună. De fapt, astfel de perioade de singurătate sunt o practică perfect normală de care avem nevoie majoritatea oamenilor. Luați-le cu încredere și nu vă faceți griji cu privire la explicații.

5. Nu trebuie să fii de acord cu credințele personale ale nimănui

Doar pentru că cineva este pasionat de convingerile sale, nu trebuie să stai și să dai din cap în semn de aprobare. Dacă nu îi împărtășești ideea, este nedrept pentru tine și pentru ceilalți să pretinzi că ești de acord cu ei.

6. Nu trebuie să spuneți mereu „Da”

Ai tot dreptul să spui nu dacă nu există motive întemeiate să fii de acord. Cel mai mare succes în toate sferele este obținut de oamenii care au stăpânit arta de a renunța la tot ceea ce nu este prioritatea lor. Recunoașteți bunătatea celorlalți oameni și fiți recunoscători, dar spuneți cu îndrăzneală „Nu” la orice vă distrage de la obiectivele dvs. principale.

7. Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru aspectul tău

Poți fi slab sau gras, înalt sau scund, drăguț sau obișnuit, dar nu trebuie să explici nimănui de ce arăți așa. Aspectul tău este doar treaba ta. Nu lăsa privirile să-ți determine stima de sine.

8. Nu trebuie să explicați nimănui preferințele dvs. alimentare

Există anumite produse care pur și simplu nu-ți plac din diverse motive – de la gust până la impactul lor asupra sănătății tale. Dacă cineva te deranjează cu o întrebare de ce mănânci (sau nu mănânci) anumite alimente, nu îi acorda atenție și răspunde că te simți bine mâncând în acest fel.

9. Nu trebuie să vă raportați nimănui viața intimă

Dacă sunteți într-o relație cu cineva, atunci nimănui nu-i pasă unde, cum și când vă aranjați viața intimă. Poți să aștepți căsătoria, să intri în relații întâmplătoare – atâta timp cât te simți bine, este doar problema ta.

10. Nu trebuie să explicați nimănui cariera sau alegerea personală

Uneori circumstanțele ne obligă să alegem între muncă și viața personală. Această decizie nu este întotdeauna ușoară și s-ar putea să ajungi să alegi un loc de muncă – nu pentru că nu îți pasă de familia ta, ci pentru că această alegere îți va oferi siguranță în viitor. În orice caz, nu ești obligat să le explici altora de ce ai ales profesia (sau invers), dacă ești sigur că faci totul bine.

11. Nu trebuie să vă explicați opiniile politice sau religioase

Fie că ești liberal, socialist, ortodox, catolic, protestant sau musulman, aceasta este alegerea ta personală. Nu trebuie să-ți explici credința. Când cineva nu te poate accepta pentru ceea ce ești, este problema lor, nu a ta.

12. Nu trebuie să explici de ce ești singur

Fie că ești căsătorit sau nu, nu ar trebui să preocupe pe nimeni în afară de tine. Singurătatea NU este o tulburare de personalitate. Sunteți liber să alegeți dacă să intrați sau nu într-o relație.

13. Nu sunteți obligat să întâlniți pe nimeni doar pentru că vi s-a cerut

Cineva poate fi drăguț și amabil, dar nu trebuie să mergeți la o întâlnire cu el. Dacă simți în inima ta că nu ai nevoie de această întâlnire, atunci nu te duce la ea. Găsiți un motiv pentru a refuza și nu vă răzgândiți.

14. Nu sunteți obligat să explicați nimănui decizia dvs. despre căsătorie

Fie că doriți să vă căsătoriți și să aveți copii sau să rămâneți liberi și fără copii, va rămâne o decizie personală. Chiar dacă mama ta doar visează nepoții, va trebui să se împace cu alegerile tale de viață, oricât de dificil ar fi.

15. Nu trebuie să-ți explici alegerea în relație

Uneori oamenii fac observații nepotrivite despre relația ta romantică. Probabil cineva a spus că „nu ești cuplul perfect” sau că trebuie să găsești pe altcineva. Cu toate acestea, în această chestiune nu sunteți răspunzător față de nimeni în afară de voi înșivă. Trăiește-ți propria viață și nu pune capăt sau menține niciodată o relație doar pentru că ți-o spune cineva. Faceți greșeli și învățați din ele – aceasta este viața.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!