15 lucruri dovedite științific despre sănătate pe care mulți oameni din anumite motive continuă să le ignore

15 lucruri dovedite științific despre sănătate pe care mulți oameni din anumite motive continuă să le ignore

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2022 in CuriozitățiSanatate

Astăzi, știința știe multe despre om, iar rezultatele acestor studii sunt la îndemâna tuturor. Dar statisticile mortalității din cauze care ar putea fi eliminate sunt încă dezamăgitoare: principalii factori sunt alimentația deficitară, activitatea fizică scăzută și toate problemele generate de aceste „ignorări” ale oamenilor.

1. Daunele provocate dea zahăr pot fi comparate cu fumatul

Consumul excesiv de zahăr, precum fumatul, afectează sistemul cardiovascular, crește riscul de accident vascular cerebral și poate chiar contribui la dezvoltarea unor tipuri de ca n cer.

Pericolul este redus semnificativ dacă nu consumați mai mult de 6-8 linguri pe zi, dar cine se limitează la asta?

2. Activitatea este cheia longevității

În ritmul modern al vieții, nu toată lumea reușește să rămână activă din punct de vedere fizic. Un studiu recent arată că diferența de risc de mortalitate între persoanele active și cele inactive poate fi de până la 80%. Fumătorii, pacienții cu diabet și boală cardiacă ischemică au același risc ridicat de mortalitate.

O nouă problemă poate apărea din pasivitate – obezitatea. Este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar lista bolilor cauzate de obezitate este suficientă pentru un articol separat. Dacă exercițiul ar fi o pastilă, ar fi cel mai prescris medicament din lume.

3. Optimismul are un efect pozitiv asupra sănătății

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, devin mai pesimiști și probabil că au motive pentru asta. Dar, de dragul sănătății, este mai bine să încerci să rămâi optimist. Cercetările arată că optimiștii știu mai multe despre sănătatea lor, sunt mai sociali și fac față mai ușor bolilor și dificultăților. Iar dacă râzi și mai des, riscul de boli cardiovasculare va scădea.

4. Chiar și 10 minute de exercițiu fizic îți ajută corpul

Nu numai că îți vei controla greutatea, dar îți vei întări și mușchii și îți vei proteja articulațiile, însă vei putea și tolera stresul mai calm. Poți să te scuzi la nesfârșit că nu ai timp pentru antrenamente lungi, chiar și o persoană foarte ocupată poate găsi 10 minute pe zi.

5. Este mai bine să alergi pe un teren moale sau pe o bandă de alergare

Experții au ajuns cu mult timp în urmă la părerea că alergarea pe o suprafață relativ moale este cea mai confortabilă pentru o persoană. Acest lucru reduce probabilitatea de leziuni ale articulațiilor și ale coloanei vertebrale.

6. Mersul pe jos este la fel de eficient ca alergatul

Dacă dintr-un motiv oarecare îți este greu să alergi, atunci nu este necesar, este suficient doar să mergi mai des. Este trebuie să găsești scuze pentru lipsa timpului: poți să cobori sau să urci într-un autobuz mai înainte cu o stație, să mergi pe distanțe scurte, să nu mai folosești liftul. Există multe opțiuni, principalul lucru este să nu fii leneș.

16. Nu este necesar să bei 8 pahare de apă pe zi

Orice băutură, cu excepția alcoolului, vă oferă apă. Norma zilnică poate fi obținută din și din alimentația zilnică obișnuită. Este nevoie de mai multă apă doar în timpul antrenamentului intens, din cauza faptului că sportivii pierd mult prin transpirație. Ascultă-ți corpul: dacă bei mai mult decât vrei, nu va face decât să mergi mai des la toaletă.

8. Meditația este mai bună decât odihna

Odihna regulată vă va îmbunătăți cu siguranță starea în mod semnificativ, dar acest efect este pe termen foarte scurt. Numeroase studii demonstrează că meditația are un efect pozitiv mult mai durabil. Se observă schimbări deosebit de puternice în rândul începătorilor.

9. Nu răcim din cauza hipotermiei

Există un mit conform căruia o răceală este rezultatul hipotermiei organismului, dar acest lucru nu este adevărat, răceala este cauzată de un virus. În sezonul rece, mediul pentru răspândirea lui este mai favorabil: spațiile și transportul nu sunt ventilate, iar virusul se transmite liber de la persoană la persoană.

10. Natural, bio nu înseamnă sănătos

Pentru mulți, cuvintele „chimic” și „sintetic” au ajuns să însemne ceva ce trebuie evitat. Însă totul în jur este format din chimicale, chiar și noi. În același timp, unele substanțe sunt absolut sigure pentru oameni sau chiar sănătoase, în timp ce altele sunt dăunătoare. Chiar și produsele marcate ca naturale sau bio au adaos de chimicale, doar că s-au stabilit anumite limite, însă, avem încredere în cei care le verifică?

11. Calitatea somnului tău poate depinde de saltea

Cercetările arată că o saltea dură pune multă presiune asupra unor părți ale corpului, cum ar fi șoldurile și umerii, ceea ce duce în cele din urmă la dureri de spate și gât. Prea moi, dimpotrivă, nu le susține suficient, ceea ce duce la aceleași consecințe.

12. Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru se micșorează

După 60-70 de ani, pierderea neuronilor duce la o scădere a abilităților mentale și la deteriorarea memoriei. Procesul este inevitabil, dar poate fi încetinit. Acest lucru va fi din nou ajutat prin renunțarea la obiceiurile rele, menținerea corpului în formă, precum și exerciții mentale simple, de exemplu, rezolvarea de cuvinte încrucișate sau pur și simplu cititul.

13. Transpirația nu arde caloriile și grăsimile

Transpirația este reacția corpului la temperatura ridicată a corpului, pur și simplu elimină apa și sărurile. Cantitatea de transpirație pe care o produceți este mai mare dacă sunteți supraponderal sau aveți condiție fizică bună. Da, vei pierde ceva în greutate prin substanțele eliberate, dar trebuie doar să bei (și organismul te va face să o faci) și totul va reveni la normal.

14. Arderea locală a grăsimilor este un mit

Toate aceste exerciții și diete pentru presupusa ardere a grăsimilor au exact aceeași eficacitate ca și altele, adică acționează asupra întregului organism. Doar corpul nostru decide unde să acumuleze grăsimi și unde nu și nu poți influența acest lucru. Dacă vrei să slăbești pe șolduri sau pe burtă, va trebui să slăbești complet.

15. Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi nu te vor ajuta să slăbești

Dacă mâncarea are un conținut scăzut de grăsimi, atunci cel mai probabil conține mult zahăr sau sare, ceea ce este și mai rău. Altfel, mâncarea nu ar fi atât de gustoasă. Grăsimile singure nu îngrașă o persoana, excesul de calorii, lipsa unei alimentații echilibrate și lipsa activității fizice sunt de vină. Unele alimente grase ajută chiar și în procesul de pierdere în greutate. De exemplu, ouă, ulei de măsline, produse lactate, nuci și avocado.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!